Hari Poter

Top 10 Dambldorovih najgorih laži

Iako voljen lik u Hari Poter univerzumu, Dambldor je zapravo imao izuzetno loš odnos prema izgovaranju istine, odnosno sakrivanju nekih bitnih informacija. Pre nego što ospete paljbu, moramo pogledati stvari realno: Dambldor jeste bio dobar i koristan mentor, ali u neku ruku je bio i manipulator sa mračnom prošlošću. 

Pred vama je lista od 10 Dambldorovih najgorih laži (iliti skrivenih istina):

10/10

Laž o onome što je video u Ogledalu Žudnje

Neke Dambldorove laži su bile sitne i neškodljive, ali generalni šablon izostavljanja istine i ne otkrivanja činjenica pokazuje njegovu sveobuhvatnu manipulativnu stranu. On počinje da priča neistine ili polu-istine Hariju vrlo rano, kao kada Hariju saopštava da Ogledalo Žudnje otkriva da Dambldor čezne za parom čarapa. 

Iako Dambldor nije dužan da Hariju otkrije tugu vezanu za njegovu porodicu, mogao je bar da kaže Hariju da ne želi da podeli tu informaciju.

9/10

Svaki put kada je zadržao za sebe delove informacija

Bio je maestro u prećutkivanju nekih detalja ili ne izgovaranju kompletne istine, posebno za neke sitnice. Bilo da se radi o Voldemorovim planovima, Horkruksima, Snejpu ili bilo čemu drugom, Dambldor je zaista bio dobar u tome da dosta stvari ipak zadrži za sebe.

8/10

Laž o razlogu ostavljanja Harija kod Darslijevih

Interesantno je da Dambldor nije verovao mnogim ljudima iz svog okruženja.

Primer ovome je kada Mekgonagalovoj nije zaista rekao zašto Harija ostavlja Darslijevima. Njegovo nepoverenje u ljude je otišlo predaleko. Očekivao je previše lojalnosti od svog okruženja, ali nije uzvraćao istom merom. 

7/10

Ni reči Hariju o Godrikovoj dolini

Dok su neke Dambldorove laži Hariju bili štetne jer su ga udaljile od donošenja odluka zasnovanih na informacijama o sopstvenom životu, neke od njih su bile zaista okrutne jer su stvorile distancu između njih dvojice.

Hari je verovao Dambldoru i delio sa njim sve o sebi, dok je voljeni direktor za sebe zadržavao informacije koje su ih obojicu povezivale. Nikada mu nije rekao čak ni da je i Dambldorova porodica poticala iz Godrikove doline. Iako to možda nije bilo neophodno da Hari zna, ipak se čini kao informacija koju nije trebao da prećuti.

6/10

Ni reči Hariju o Snejpovoj prošlosti

Ova Dambldorova laž je pomalo zamršena jer se radi o tuđem privatnom životu. Bez obzira na to, budući koliko je Snejp bio upleten u Harijev život i koliko mu je muke zadao tokom godina, neka objašnjenja pozadinske priče su ipak trebala doći do Harija. Informacija o Snejpovom povezanošću sa Harijevim roditeljima i njegova veza sa Voldemorom trebala je biti mnogo ranije objašnjena. 

5/10 

Sakrivanje svoje istorije sa Grindelvaldom

Dok sve vreme stičemo utisak da se Dambldor oduvek borio protiv mračnih čarobnjaka, on je zapravo bio prijatelj sa Grindelvaldom sa kojim je planirao vrhovnu vlast u svetu magije. Trebalo je da bude malo otvoreniji po pitanju svojih grešaka iz prošlosti, a činjenica da to nije bio, čini ga još sumnjivijim.

4/10

Sakrivanje istine o svojoj porodici od Harija

Šta se dogodilo sa Dambldorovom porodicom i njegovo učešće u tome je sa sigurnošću nešto što je Dambldora izjedalo. Činjenica da je doprineo tragičnoj smrti sopstvene sestre, kao i mnogi drugi sumorni detalji porodične istorije, sigurno su Dambldoru uzrokovali mnogo patnje. Ipak, umesto da nešto od ovoga podeli sa ljudima iz svog okruženja, on je sve to držao duboko u sebi. Iako se ne vrti sve oko toga da je morao biti otvorena knjiga, njegov šablon držanja gotovo svega o sebi pod velom tajni ne čini ga otvorenim čovekom koliko bi trebalo.

3/10

Predugo čekanje da se Hariju kaže o Proročanstvu

Dambldor je bio svestan Proročanstva koje je Trilejni izgovorila, budući da je on taj kome ga je i saopštila, ali je on ovu informaciju godinama sakrivao od Harija. Premda je njegovo objašnjenje bilo da je Hari suviše mlad da bi saznao takve stvari, nakon svega što je prošao, Hari je zaslužio da zna.

2/10

Održavanje Harija u životu kako bi umro u pravom trenutku

Iako Dambldor na prvi pogled odaje utisak blagonaklonog mentora koji brine o Hariju i trudi se da ga vodi i štiti od mračnih sila koje ga progone, istina je ipak malo kompleksnija. Dambldor nikada zapravo nije rekao celu istinu o Voldemoru i šta Voldemor želi od njega. Zadržava za sebe saznanje da će Hari najverovatnije morati da umre kako bi Voldemor bio pobeđen, što je u najmanju ruku okrutno.

1/10

Nije rekao Hariju da je Horkruks

Ova stavka zaokružuje opštu činjenicu da Dambldor u kontinuitetu izlaže Harija opasnosti bez da mu kaže celokupnu istinu.  Nije mu objasnio verovatnoću da je horkruks i potrebu da umre kako bi zauvek uništio Voldemora. Činjenica da je ovu informaciju zadržao za sebe je užasna i okrutna, a Hari je zasluživao da zna u šta se petlja.

IZVOR: SCREENRANT

You may also like

2 Comments

 1. Apsolutno se ne slazem. Hari je u pravo vreme saznao sve sto je trebalo, da je znao ranije ne bi bilo dobro ni za koga. Voldemort mu je citao misli, ulazio u um, nije smeo da vidi sve to. Sta da je video da je Snejp trostruki agent, da je Hari horkruks? Sve je onako kako je trebalo da bude.

 2. 1. Zašto bi iko, pri čistoj svesti i zdravoj pameti, rekao detetu od 11 godina: „Ej samo da znaš ja sam možda ubio svoju sestru“? A, nije mu rekao „ne želim da ti kažem“ zato što je znao da mu je uzor i da treba da mu bude oslonac (koliko puta roditelji kriju da plaču od svoje dece iz istih razloga).
  2. To ćemo u okviru ostalih
  3. Ovo je jedino okej, mada opet, samo zato što je Dambldor čovek koji veruje najviše sebi ne znači da je manipulator.
  4. Ponovo, zašto je toliko bitno da to kaže Hariju i njegovo je pravo da priča/ne priča stvari o sebi. Hari je bio blizak sa mnogo ljudi o kojima nije znao apsolutno sve, pa nije bio nikakav problem (sem toga ove informacije stvarno nisu toliko esencijalne).
  5. Naravno da neće otkrivati kada postoji rizik da Voldemor sve sazna i da sve propadne.
  6. i 7. Opet, svako ima pravo da zadrži neke stvari za sebe. Kao i u prvom, zar je ovo informacija koju treba podeliti sa učenikom? Sem toga, nije ni Hari podelio svaku stvar sa Dambldorom, setimo se koliko puta je izbegao da mu kaže stvari koje su realno u tom trenutku mnogo bitnije od toga ko je Dambldorova sestra i gde je on živeo. Npr. kada mu nije rekao da je nemušt, itd…
  8. 9. i 10. Imaju identičan odgovor kao pod 5. odnosno da je Dambldor Hariju ranije otkrio sve te stvari, možda bi Voldemor pobedio i sve bi propalo. Hari je saznao sve baš kada je trebalo.

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter