Fantastične zveri

Zanimljivosti iz čarobnjačkog sveta: Kofer Njuta Skamandera

Kofer Njuta Skamandera je jedna od najzanimljivijih stvari koja se vezuje za ovog magizoologa. Stari, kožni kofer braon boje je, spolja gledano, sasvim običan predmet koji u sebi sadrži mnoštvo stvari koje ljudi inače drže u koferima prilikom putovanja. Međutim, kofer Njuta Skamandera je mnogo drugačiji, a njegova unutrašnjost je nešto što bi bilo veoma zanimljivo Normalcima (pod uslovom da se ne uplaše!).

Uz pomoć Čini za proširivanje, Njut je u ovom koferu sa sobom uvek nosio veliki broj fantastičnih bića i spretno ih krio od očiju Normalaca. Posebno podešavanje pod nazivom ’’normalski izgovori’’ omogućavalo je da prilikom putovanja i kontrole od strane čuvara oni vide njegovu odeću i lične stvari ali ne i čitav čarobni svet koji se nalazi unutar kofera. Nakon što je zamenio svoj sa koferom Normalca Džejkoba Kovalskog, počinje nezaboravno putovanje u kome će jedan Normalac otkriti postojanje čitavog novog sveta, do tada njemu nepoznatog.

Pored Čini za proširivanje, Njut je koristio i Atmosferske čini kako bi svakom stvorenju unutar kofera obezbedio adekvatno stanište. Između ostalog, kofer je sadržao i šupu za Njuta, u kojoj se nalazila slika Lete Lestrejndž, Njutove beleške i knjige, različite vrste biljaka, krema i balzama koje služe za negovanje stvorenja. Neka od staništa koja se nalaze u koferu Njuta Skamandera su:

 • bambusova šuma u kojoj su nastanjeni mladi Okamovi, grupa Drvobrižnika, ali i Poluskrivači;
 • velika plutajuća zemljana površina sa debelim drvetom na vrhu. Odozdo su visili koreni koji su dodirivali pod. Ovo područje je gledalo na stanište plutajućeg drveća, bambusovu šumu i Njutovu šupu. Njuškavac je jedno od stvorenja koje je boravilo u maloj udubini koju je ukrasio zlatom;
 • stanište plutajućeg drveta (nepoznato je koja stvorenja ovde žive);
 • kineska pagoda – na prvi pogled mala kineska pagoda, nakon ulaska u nju transformisana je u magično proširenu pećinu. Unutra je bilo nekoliko manjih pećinskih tunela, kao i desetine stalaktita i stalagmita. U ovom kraju su živela dva Runotraga – jedan mali i jedan veliki;
 • neko od vodenih staništa, budući da se takođe u koferu nalazi i čamac, mada je moguće da Njut menja staništa ili ih sklanja ukoliko mu nisu potrebna;

i mnoga druga staništa poput snežnog, posebnog vodenog u kome stanuje Grindilo, staništa u kome stanuje Nundu, staništa Olujne ptice i mnoga druga.

Ko bi rekao da se ogroman broj različitih staništa i ogroman broj magičnih stvorenja može pronaći u sasvim običnom koferu?

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *