Fantastične zveri

Gelert Grindelvald – negativac pun ljubavi?

Grindelwald and Dumbledore

Jedan od definitivno najuzbudljivijih obrta u filmu Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini jeste trenutak kada smo videli da je Albus Dambldor u Ogledalu žudnje video upravo – Gelerta Grindelvalda. Ovaj detalj je potvrdio da će Dambldorova ljubav prema Grindelvaldu predstavljati uzbudljiv zaplet u narednim delovima Fantastičnih zveri. Dambldorove reči da su on i Grindelvald „bliskiji nego braća“ su potvrdile da je Grindelvald puno značio Dambldoru u periodu kada su obojica bili mladi, kao da mu i dalje znači, više nego što je Dambldor to spreman da prizna.

Dumbledore and Grindelwald

Jedan od razloga zašto Dambldor ne može biti taj koji će se suprotstaviti Grindelvaldu jeste upravo to što on i dalje oseća poriv da mu se pridruži u borbi protiv smrti koju su zajedno otpočeli. Dambldorova vizija Grindelvalda u Ogledalu žudnje ukazuje na to da je njegova ljubav prema Grindelvaldu još jedan od razloga zašto Dambldor ne može da mu se suprotstavi. Pomalo je očigledno da krvni pakt nije jedina stvar koja ga sprečava. Više o krvnom paktu saznajte ovde.

Bilo kako bilo, i dalje je nejasno da li je Grindelvald ikada išta osećao prema Dambldoru, da li bi i on video Dambldora u Ogledalu žudnje, ili je krvni pakt zaista jedino što ih sprečava da se suprotstave jedan drugom.

Kroz Grindelvaldove zločine, Grindelvald gotovo sa lakoćom manipuliše emocijama drugih ljudi i igra se sa njihovim slabostima. On je zapravo pravi genije – sve vreme pravi zamke u koje uvlači glavne likove filma i uvek je jedan korak ispred svih. On propagira slobodu, istinu i ljubav. Vrlo je diskutabilno pričati o tome da li je Grindelvald ikada išta osećao prema sirotom Albusu ili je Albus bio meta Grindelvaldove manipulacije od samog početka. Vrlo lako je mogao da prevari Dambldora kako bi iskoristio njegov genijalni um, sa namerom da mu okrene leđa onog trenutka kada saznaju gde se nalaze relikvije smrti. Ukoliko je Grindelvaldov plan bio da napusti Albusa, onda je vrlo verovatno da ga je i primorao na krvni pakt kako bi time osigurao sebe. Međutim, ova teorija nema toliko podrške.

Zašto bi Grindelvald želeo krvni pakt, nešto što se može prekršiti, umesto da koristi neke druge, dugotrajnije čini, poput Neraskidivog zaveta?

Gellert Grindelwald

Vrlo je verovatno da je Grindelvald voleo Dambldora isto koliko je Dambldor voleo njega. Neraskidivi zavet funkcioniše u jednom smeru i implicira disbalans moći – uključuje jednu, nadređenu osobu, koja zahteva od druge, podređene osobe da se zakune da će ispuniti  zavet ili će umreti. Da Grindelvald nikada nije ništa osećao prema Dambldoru, da ga je koristio od samog početka, pretpostavljamo da bi se njih dvojica našli u ovakvoj situaciji.

Dambldor i Grindelvald su napravili krvni pakte zato što su obojica gajili duboka osećanja prema onom drugom. Ni jedan ni drugi nisu želeli da budu nadređena osoba u Neraskidivom zavetu. I Dambldor i Grindelvald su pokazali svoje slabosti i svojim žrtvovanjem doprineli stvaranju krvnog pakta, te će obojica podjednako snositi posledice od kršenja istog. Dokle god su zajedno, nijedan od njih neće imati veću moć od onog drugog. Ukoliko bi jednog dana postali neprijatelji, kršenje krvnog pakta neće nikome doneti prednost. Bili partneri ili ne – obojica su jednaki.

Grindelwald and Dumbledore

Verovatno je Dambldor bio jedina osoba koju je Grindelvald ikada voleo. Oduvek su delili istu glad za moći i istu želju da preoblikuju čarobnjački svet. Obojica su bili oduševljeni genijalnošću onog drugog i razumeli su se i podržavali na način na koji niko drugi ne bi mogao. Takođe, verovatno je i da u trenutku radnje filma Grindelvaldovi zločini, Grindelvald nije naklonjen Dambldoru u tolikoj meri u kolikoj je Dambldor naklonjen Grindelvaldu, ali deo Grindelvalda i dalje oseća nešto prema Dambldoru. I to onaj deo koji je nosio krvni pakt u privesku oko vrata, blizu srca. Taj deo verovatno želi da se njih dvojica ponovo nađu i krenu da rade zajedno u borbi za veće dobro.

Grindelvaldovo shvatanje ljubavi je nešto što ga čini neodoljivim glavnim negativcem. Voldemor je razumeo osnovne postulate ljubavi i naučio je kako da ih koristi prilikom manipulacije drugim ljudima, ali nikada nije razumeo Dambldorovo insistiranje da je ljubav moćnija od bilo koje druge magije. Grindelvald razume i oseća ljubav, zna šta znači izgubiti nekoga koga voliš, i to je ono što ga čini privlačnim drugim ljudima.

Queenie Goldstein

Grindelvald svojim pristalicama pruža nezamislivo saosećanje zato što zna kakav je osećaj imati nekoga ko te razume. Svojim pratiocima obećava dom, razlog, osećaj jedinstva, osećaj slobode. On može da obeća takve stvari zato što zna kakav je osećaj imati ih, pa izgubiti. Grindelvaldova poruka je autentična. On želi da kreira nešto što smatra da je „bolji svet“, gde čarobnjaci nisu „zarobljeni“, kao što su se on i Dambldor osećali u mladosti.

Hari Poter je oduvek imao očiglednu prednost nad Voldemorom. Sada kada smo shvatili da su Dambldor i Grindelvald jednaki, kako će Dambldor uspeti da ga pobedi?

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    1 Comment

    1. […] I za kraj, Dambldor je uvek isticao kako je Voldemorova najveća slabost to što nikada nije osetio niti razumeo ljubav, što ga je više puta lišilo moči, a na kraju i uništilo. Voldemora je primarno vodio beznadežni strah od smrti i želja da sebi lično obezbedi egzistenciju, što ga je i povelo putem nadmoći i mračne strane magije. Kao što znamo, Tom Ridl ljudska osećanja ne smatra nekim bitnim faktorom u funckionisanju sveta. Verujem da Grindelvald jeste osetio i razumeo ljubav, i nikako nije potcenio njenu moć. Samim tim on bolje razume ljudsku dušu i osećanja, što mu daje dodatnu prednost u skupljanju sledbenika i manipulaciji istih. Ljubav, a ne mržnja, je ključni sastojak koji Grindelvalda čini daleko većom pretnjom. Više o tome pročitaj i ovde. […]

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *