Fantastične zveriHari Poter

Da li je Grindelvald moćniji negativac od Voldemora?

Fantastične zveri su pokazale publici još jednog negativca iz Hari Poter univerzuma. Grindelvaldovi ciljevi su slični Voldemordovim: vladavina čarobnjaka nad Normalcima. Ipak, motivacija i metode koje koriste da bi ostvarili te ciljeve se razlikuju. Iako i jedan i drugi koriste mračnu magiju, ubijaju i manipulišu da bi dobili ono što žele, teško je reći ko je  od njih dvojice moćniji.

Grindelvald čvrsto veruje u svoj cilj

Ne možeš da zamisliš kako su me njegove ideje očarale Hari, pokrenule su me. Normalci naterani da nam služe… Mi čarobnjaci kao pobednici… Grindelvald i ja, veličanstvene mlade vođe ove revolucijeDambldor

Ovaj citat savršeno sumira Dambldorova osećanja prema Grindelvaldu, što je ono što ga i čini tako opasnim. Kada su bili mladi, kao što je Dambldor rekao u ovom citatu, on i Grindelvald su smatarali da čarobnjaci zaslužuju da upravljaju Normalcima. Mislili su da njihova sposobnost daje pravo da vladaju i da Normalce treba staviti na svoje mesto.

Takvo verovanje može biti veoma opasno. Grindelvald je znao da je moćan, i verovao je da je takva vrsta prednosti dovoljna da se u potpunosti pokori čitav jedan nečarobnjački svet. Nije verovao samo u sebe već u celu čarobnjačku zajednicu.

Vodelmor je verovao samo u moć

Ne postoji dobro i zlo. Postoji samo moć i oni koji su previše slabi da bi je zgrabili”- Voldemor

U poređenju sa Grindelvaldom, Voldemorova verovanja su bila mnogo jednostavnija. Želeo je moć za sebe. Čak i onda kada nije znao da je čarobnjak, smatrao je da je bolji od ostale dece u sirotištu, a koju je često mučio. Nakon što je saznao da je čarobnjak, njegov stav se nije promenio, smatrao je da je bolji I od ostalih čarobnjaka takođe.

Neko ko se bori samo za sebe je manje opasan od nekoga ko se bori za svet u koji čvrsto veruje.  Voldemor je jedino želeo svet koji može da kontroliše, za razliku od Grindelvalda koji je smatrao čarobnjaci imaju veća prava jer su – čarobnjaci.

Grindelvald je razumeo moć drugih

Voleo bih da radiš sa mnom sada. Da gradimo svet u kome su čarobnjaci slobodni da žive i da vole koga žele”- Grinelvald

Grindelvald je znao da njegova moć nije dovoljna da postigne sve što je želeo. Moćan čarobnjak kao što je on znao je da će mu trebati red vernih pristalica, i to je postigao time što je pravio poznanstva.

Iskoristio je svoje poznavanje ljudi da ih ubedi da je njegov način dobar način da dobiju sve to žele. I to je upalilo. Voldemor nije mogao ovo da postigne pošto nije razumeo druge ljude.

Voldemor je cenio samo svoju moć

Ti si budala Hari Poteru… I sve ćeš izgubiti”- Voldmeor

Voldemor ima mnogo pristalica, ali nikad nije verovao nikom od njih. Po njegovom mišljenju, niko nije bio pametan kao on. Potcenio je inteligenciju ostalih, govoreći Hariju da je budala što veruje drugima.

Verovao je da ga ova osobina samo čini jačim, ali je potcenio svoje pristalice, baš kao i svoje neprijatelje i zbog toga na kraju i izgubio.

Grindelvald je svoj cilj video kao čarobnjačku osvetu

Tvoja ljutnja, tvoja želja za osvetom je normalna”- Grindelvald

On je video svoje prijatelje kako žive u svetu gde su morali da ćute i da kriju svoj potencijal od slabijih. Takođe je znao da je njihova moć jedino što im treba da sebi stvore totalno drugačiji svet.

Osveta je velika motivacija. Kada neko veruje da su njihova dela nastala iz osvete, ne postoji baš puno stvari koje ne bi uradili, što ih čini nepredvidljivim. Kada neko ko obmanjuje narod, kao što je to činio Grindelvald, koristi svoj poziv na osveetu kao naoružanje da povredi ljude, posledice mogu biti katastrofalne.

Voledmor je samo želeo da ostane moćan

Ubiću te Hari Poteru. Uništiću te. Nakon svega što se dogodi večeras niko neće preispitivati moju moć”- Voldemor

Voldemor je želeo sebi da produži život. Želeo je moć i da živi zauvek – nepobeđen. Zbog toga je doneo  više odluka, kao što je pravljenje horkruksa i napad na bebu Harija.

Kada neko traži ličnu korist, postaje predvidljiv. Dambldor je predvideo svaku Voldemorovu odluku, mogao je da razume nekog ko se borio za opstanak bez obzira što će njegovi potezi uticati na druge. Iako je Voldemor prouzrokovao mnogo štete, na kraju je sam sebe uništio svojom potragom za samoodržavanjem.

Grindelvald je proučavao svaki vid magije

Moja smrt ti neće doneti ono za čim tragaš, postoji toliko toga što ne razumeš”- Grindelvald

On je zaronio duboko u mračnu magiju da otkrije načine kojima bi mogao da dobije više moći. Istraživao je mnoga polja i usavršio mnoge veštine. Razumeo je moć koja dolazi iz stvari kao što je Starozovni štapić, čak i moć ljubavi, zato što je iskusio tu emociju.

Ovo holističko razumevanje magije mu je dozovolilo da razume svoje neprijatelje pa je zahvaljujući tome izazivao haos na mnogo načina. Voldemor je ubio Grindelvalda u Hari Poter serijalu, ali se on smejao Voldemoru u lice znajući da je osuđen na propast.

Voldemor je zanemarivao učenje onih stvari koje nije voleo

Za neke vrste magije jesi… Za druge ostaješ… Oprosti mi…Zauvek neuk”- Dambldor

Voldemor je verovao da su neke oblasti magije gubljenje vremena. Nikada nije iskusio ljubav i zato nije mogao da razume kako je tako drevna magija mogla da ga povredi. Ovo je bila slabost koju je Dambldor često isticao.

Da se potrudio oko razumevanja nekih vrsta magije, možda bi bolje razumeo značenje magije ljubavi i možda bi pobedio u konačnoj bici u Relikvijama Smrti.

Grindelvald je zadobio Dambldovoro poverenje

Da li sam znao duboko u srcu ko je Gelert Grindelvald zaista bio? Mislim da jesam ali da sam odlučio da to ignorišem.”- Dambldor

Grindelvald je imao mana ali je bio čovek. Bio je pametan, lukav i talentovan, i to je ono što je privuklo Dambldora na početku. Iako je on znao da Grindelvald ima mračnu dušu koja je pokrenula njihovu misiju, Dambldor je takođe video dobro u njemu.

Iako je Dambldor na kraju bio primoran da vidi posledice toga što je dozvolio takvom zlu da postoji, na početku je celim srcem verovao u Grindelvalda I smatrao je da ga se čarobnjaci ne moraju plašiti.

Dambldor je uvek video Voldemora kakav on zapravo jeste

Oh, želiš da se vratiš na Hogovrts, ali ne želiš da predaješ ništa više nego kada si imao osamnaest godina. Šta stvarno tražiš Tome? Zašto, za promenu, jednom ne pitaš otvoreno? ”- Dambldor

Voldemor je bio podjednako talentovan kao i Grindelvald. Mogao je da bude šarmantan kada je to želeo, i svi profesori na Hogovrtsu su bili očarani njime, osim Dambldora. Dambldor, koji je bio moćan čarobnjak pun ljubavi i osećanja je lako mogao da oseti da Voldemoru nije moglo da se veruje.

Činjenica da je moćnog čarobnjaka kao što je Dambldor uspeo Grindelvald da prevari, ali ne i Voldermor, govori o tome koji od ova dva čarobnjaka je bio prava pretnja.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *