Hari Poter

Zbog čega DŽ.K.Rouling ne želi da otkrije kako se prave horkruksi?

Čarobnjački svet Harija Potera obožavaju kako nove tako i stare generacije. Autorka Dž. K. Rouling nam je predstavila potpuno novi imaginarni univerzum prepun magije koji nam deluje u potpunosti verodostojan. Iako su poslednje knjige i filmovi objavljeni pre više godina, obožavatelji i dalje pokušavaju da shvate kako pojedine stvari funkcionišu u čarobnjačkom svetu Roulingove.

Jedna od tih nerešenih misterija jeste i pitanje kako veštica ili čarobnjak stvaraju horkruks. Dok mnogi fanovi razumeju svrhu horkruksa s obzirom na to da ga povezuju sa porazom Lorda Voldemora, mnogi se i dalje pitaju kako oni u stvari nastaju. Da li je nova fan teorija možda razjasnila kako sam postupak stvaranja horkruksa funkcioniše?

 

Šta je horkruks?

 

U Hari Poteru i Polukrvnom princu saznali smo da se Tom Ridl, koji će kasnije postati Lord Voldemor, interesovao za horkrukse. Ovi predmeti mračne magije udomljavaju deo duše veštice ili čarobnjaka i naposletku im omogućavaju da postignu besmrtnost. Tokom svog istraživanja mračnih veština Ridl se bio obratio profesoru Pužorogu kako bi dobio više informacija. Kada je upitan kako se pravi horkruks, Pužorog je bio užasnut idejom da bi Ridl mogao da učini takvo gnusno delo. Bez obzira na sve, Ridl je na kraju rascepio svoju dušu na sedam delova i postao Lord Voldemor. Ridl je sakrio svaki delić svoje duše u neživi predmet, što se smatralo najboljim načinom stvaranja horkruksa, zbog toga što su ti predmeti bili teški za uništavanje. Ridl je upotrebio svoj dnevnik, prsten svoga dede, medaljon Salazara Sliterina, pehar Helge Haflpaf, dijademu Rovene Revenklo i zmiju Nagini. Kasnije je, ne znajući,  horkruksom načinio i samog Harija Potera.

 

Kako se pravi horkruks?

 

U šestoj knjizi Tom Ridl je otkrio kako se prave horkruksi čitajući Tajne mračnih veština. Dok sam postupak nastanka nikada nije potvrđen, niti objavljen od strane Roulingove, obožavatelji Harija Potera pretpostavljaju da postoje tri koraka prilikom stvaranja horkruksa. Prvi korak je ubistvo. Posmatran kao vrhovni čin zla u čarobnjačkom svetu, ubistvo je jedini način da veštica ili čarobnjak rascepi svoju dušu. Kada je duša podeljena, odlomljeni deo traži svoj novi dom. Taj deo duše seli se u predmet koji će poslužiti kao horkruks. Deo nečije duše može biti prikriven i u drugoj osobi, ali kada ta osoba umre, umire i deo duše koji je sakriven u njemu. Postoji i treći i konačni korak u stvaranju horkruksa, ali je on obavijen misterijom.

 

Zbog čega Roulingova neće da potvrdi kako se prave horkruksi?

 

U intervju za Pottercast, Roulingova je izjavila da se urednik osećao mučno dok je ona opisivala sam postupak nastanka horkruksa. Uprkos potvrdi od same Roulingove, mnogi obožavatelji Harija Potera su sami povezali šta bi mogao da bude poslednji korak u nastanku horkruksa. Jedan korisnik Reddit-a izneo je teoriju da je kanibalizam treći i poslednji korak u stvaranju horkruksa. Tačnije, on veruje da je potrebno konzumirati telo i/ili krv druge osobe kako bi sam proces nastanka bio kompletiran. Dok ova teorija deluje verodostojno, obožavatelji Harija Potera verovatno nikada neće saznati istinu od same Roulingove. Iako je snabdela obožavatelje vrlo detaljnim uputstvom u stvaranju horkruksa, oni i dalje nalaze način da pobiju njene tvrdnje. „To je slučaj sa većinom stvari u Hari Poteru. Dala sam svoje objašnjenje i to je samo potpalilo još veću raspravu.“

 

A šta vi mislite da je poslednji korak u pravljenu horkruksa? 

Sonja
Sonja radi u Ministarstvu magije, u Odseku za primenu magijskih zakona. Nakon uspešno položenih N.E.W.T. vežbi i završenog trogodišnjeg treninga Sonja je postala Auror i tako ostvarila svoju dugogodišnju želju da štiti čarobnjački svet od mračne magije i mračnih čarobnjaka. Sonja obožava da čita, a omiljene knjige su joj Vodič kroz srednjovekovno čarobnjaštvo i Kletve i kontrakletve. Slobodno vreme obožava da provodi u svom vrtu gde gaji madragore i zubate geranijume. Ima kućnog ljubimca - sovu Agatu.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter