Fantastične zveri

Fantastične zveri – da li bi trebalo završiti sagu Dambldorovim tajnama?

Franšiza Fantastične zveri nije baš ponovila uspeh Hari Potera i da li bi, shodno tome, trebalo da se nastavi ili pak da se završi na trećem delu?

Serijal Fantastične zveri je, u neku ruku, za Warner Bros bio vrlo porazan. Prvi film, Fantastične zveri i gde ih naći je bio dovoljno uspešan da obezbedi nastavak – čak iako nije ni približno dostigao uspeh Hari Poter sage.

Nastavak Grindelvaldovi zločini je prošao još gore, kritički i komercijalno, pokrećući pitanje – postoji li još uvek potencijal u ovoj franšizi? Treći film Tajne Dambldora je izašao sredinom aprila ali neki fanovi se već pitaju da li je možda vreme da se na ceo serijal stavi tačka. Ipak, drugi veruju da je priča obećavajuća i da bi voleli da vide razvoj situacije – što dokazuje da ima više nego dovoljno argumenata na obe strane.

FANTASTIČNE ZVERI BI TREBALO DA SE NASTAVE JER…

Kvini i Džejkob zaslužuju srećan kraj

Ako postoji jedna neodoljiva priča u koju su fanovi iskreno i emocionalno uvučeni, to je onda ljubavna priča između veštice Kvini Goldstin i Normalca Džejkoba Kovalskog. Zahvaljujući šarmantnoj hemiji između Alison Sudol i Dena Foglera, Kvini i Džejkob postaju miljenici fanova i mnogi ih smatraju vrhuncem franšize i jednim od najboljih parova čitave Hari Poter sage.

Film Grindelvaldovi zločini ih je razdvojio tako što se Kvini pridružila Grindelvaldu u preforsiranom obrtu događaja koji je bio očigledan način da se započne nepotrebna drama. Ali ipak, fanovi se raduju i željno isčekuju srećan kraj ovog neodoljivog para. Nezavisno od toga da li će njih dvoje biti zajedno ili ne, Kvini i Džejkob zaslužuju svršetak svoje priče, pa se fanovima možda i svidi ideja četvrtog filma u serijalu samo zarad njihove romanse.

Još magičnih stvorenja

Jedan od razloga zašto je prvi film franšize Fantastične Zveri bio uspešan je njegov fokus na novu i intrigantnu stranu stranu čarobnjačkog sveta: magična stvorenja. Zahvaljujući istinski impresivnim vizuelnim efektima i mnoštvu kreativnih dizajna, zveri u prvom filmu su zasenile publiku koja je imala želju da istraži i zaviri u nove kutke rasprostranjenog sveta Hari Potera.

Franšiza još uvek pokušava da uključi po koje stvorenje, ali sa obzirom na to da im fokus polako ali sigurno prelazi na još jedan čarobnjački rat, stvorenja neizbežno postaju nešto o čemu će se naknadno razmišljati. Budući projekti franšize bi mogli ovo rešiti tako što će zveri ponovo staviti u centar pažnje, čime bi vratili prvobitnu svrhu serijala.

Šansa za pravo izlaganje

Dž. K. Rouling je već rekla da postoji veliki broj LGBTQ+ likova u njenom serijalu. Međutim, oni nikada nisu bili valjano predstavljeni na ekranu. Franšiza Fantastične Zveri nam je nagovestila da će napokon prikazati neki vid toga tako što će uključiti Dambldora i Grindelvalda – likove za koje je Roulingova tvrdila da su se upustili u ljubavnu aferu kao mladi momci – kao istaknute likove.

Ali avaj, Grindelvaldovi zločini nisu uložili ni trunku truda da makar pomenu tu vezu. Naziv kao što je Tajne Dambldora priziva nekolicinu intrigantnih teorija, ali bi iste mogle da budu razrađene tek u potencijalnom četvrtom delu.

Priča treba pogodan kraj

Čak i nakon tri filma, radnja Fantastičnih zveri deluje u istoj meri nekompletno kao i na početku. Budući da su fanovi uložili pet godina svoje pažnje u ovu priču, očekivaće da vide bar privid završetka. Vrlo je malo verovatno da Warner Bros planira da Tajne Dambldora bude poslednji film serijala. Prekid serijala bi bio nepravda, pa čak i uvreda fanovima koji su pratili ovu priču toliko dugo. Četvrti film je neophodan kako bi povezao celu priču u jednu celinu i pružio pravi svršetak ovoj besciljnoj pripovesti.

 

FANTASTIČNE ZVERI BI TREBALO DA SE ZAVRŠE JER…

 

Previše haosa “iza scene”

Franšiza Fantastične zveri ima previše problema koji se dešavaju “iza scene” i koje, na žalost, utiču na dešavanja u filmu. Od neprilika Džonija Depa koje su dovele do toga da njegov lik sada ima novog glumca, preko problema Ezre Milera sa zakonom, do “diskutabilnih” komentara Roulingove koji su uticali na njenu reputaciju – serijal ima dosta problema iza kamera.

Možda bi bilo pametno za Warner Bros da završi sa ovom franšizom i krene u nove početke sa novim i manje problematičnim timom.

Nema potrebe za još jednim čarobnjačkim ratom

Reakcija fanova na to da se Grindelvald krije iza događaja prvog filma Fantastične zveri je bio umoran i dugačak uzdah. Uostalom, prethodna, globalno uspešna franšiza se već fokusirala na borbu između  heroja koji to nije postao svojom voljom i navodno najvećeg mračnog čarobnjaka svih vremena.  Javlja se osećaj “već viđenog” što čini franšizu manje uzbudljivom. Fanovi ne žele da vide još jedan film o čarobnjačkom ratu, a kamoli pet.

Priča je besciljna

Šta je tačno svrha franšize Fantastične zveri? Počinje kao prividno jednokratni film koji se fokusira na sporednog ali voljenog lika iz čarobnjačkog sveta pre nego što se razvije u još jednu borbu dobrih protiv loših čarobnjaka. Filmovi nas uporno upoznaju sa novim likovima kojima ne daju šansu da se u potpunosti razviju, žonglirajući sa više različitih priča u isto vreme bez ikakvog smisla o tome gde idu i bez obećanja jasnog rešenja.

Franšiza Fantastične zveri je krivudava zbrka likova koji ponavljaju već poznatu priču. Ulozi su navodno veliki, ali fanovi izgleda da nisu toliko zainteresovani ovog puta pošto, za razliku od Hari Poter serijala, ne postoji ubedljiva figura u centru Fantastičnih zveri; zapravo, možda uopšte centar ne postoji.

Dž. K. Rouling

Nije tajna da je Roulingova trenutno jedna od često kritikovanih ličnosti pop kulture. Njen kontroverzni stav prema trans zajednici je značajno smanjio njenu popularnost, pa čak i značaj. Zbog toga su kritičari složni u činjenici da filmovi iz franšize Fantastične zveri imaju mnogo manje fanova nego što je to bio slučaj sa Hari Poter franšizom.

Zbog svega navedenog bi bilo bolje fokusirati se na neku drugu priču iz čarobnjačkog sveta i početi od nule. Takođe, jako je bitno čuti glas fanova, uzeti u obzir njihove stavove i mišljenja – jer je čarobnjački svet pun raznovrsnih ideja koje mogu biti detaljno razrađene i ponovo oživeti magiju koja je, čini se, pomalo zaboravljena.

 

Jovana
Jovana trenutno radi u Ministarstvu magije, preciznije u Odseku za medjunarodnu magijsku saradnju. U Hogvorts je došla na cetvrtoj godini preko programa za razmenu studenata, a do cetvrte godine je pohadjala Durmstrang Institut. U slobodno vreme voli da putuje i istrazuje kulture magije u raznim delovoma sveta.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *