Hari PoterTema

Dž. K. Rouling o neuspehu i važnosti mašte

Najveći govori u istoriji je nedeljna kolumna koja sakuplja najzapaženije govore u istoriji s ciljem da naglasi važnost javnog govora, ilustruje njegovu bitnost, uticaj i potrebu da se njime ovlada.

Jedan od govora koji je predstavljen na sajtu je i govor Dž.K.Rouling o dodatnim pogodnostima neuspeha i važnosti mašte. Moćan je iz više razloga, i direktno upućen onome koji greši. A neuspeh je nešto o čemu svi izbegavaju da misle, a trebalo bi.

Nekoliko delova iz govora Dž.K.Rouling na Harvardu koje bismo želeli da izdvojimo su sledeći:

,, Na kraju, mi sami moramo da odlučimo šta konstituiše neuspeh, premda je svet željan da nam taj kriterijum nametne ukoliko mu dopustimo.

Ne želim da stojim ovde i da vam govorim kako je neuspeh zabavan. Taj period mog života je bio mračan i nisam nikad ni slutila da će biti ovoga što je štampa predstavila kao životnu bajku.

Neuspeh mi je doneo unutrašnju sigurnost koju nikad nisam dobila polažući ispite. Neuspeh me je naučio stvarima koje nisam mogla nikako drugačije da naučim. Otkrila sam da imam jaku volju i mnogo više discipline nego što sam verovala; takođe sam otkrila da imam prijatelje čija je vrednost iznad svega.

Možete biti vođeni strahom od neuspeha isto toliko koliko i željom za uspehom. Zaista, vaše shvatanje neuspeha možda nije toliko daleko od ideje prosečne osobe o uspehu, toliko ste već visoko uzleteli.

Jedna od mnogih stvari koje sam naučila izlažući se studiranju klasičnih jezika u osamnaestoj godini, u potrazi za nečim što tada nisam mogla da definišem, bila je Plutarhova rečenica koja kaže da ono što iznutra postignemo, promeniće spoljašnju stvarnost. To je zadivljuće tvrđenje, a opet potvrđeno nebrojeno puta u našim životima. Pokazuje, u delovima, našu neizbežnu vezu sa spoljašnjim svetom i činjenicu da utičemo na tuđe živote pukim postojanjem.“

,,Kao i priča, takav je i život: nije važno koliko je dug, već koliko je dobar“.

Kompletan govor Dž.K.Rouling možete poslušati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=wHGqp8lz36c

Izvor: thepitcher.org

Miloš
Posle Hogvortsa, dugo sarađivao s Lunom Lavgud na olakšavanju života vodenim plimpijima i istraživanju novih vrsta zveri. Trenutno predaje ,,magijsku" književnost na Hogvortsu i sarađuje pri projektu ,,Izistinska istorija veštica kroz vekove".

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter