Fantastične zveriHari PoterTema

Jedini kojih smo se ikada bojali – da li je Grindelvald bio opasniji od Voldemora?

Voldemorovo ime je izašlo van okvira čarobnjačkog sveta, i ušlo u pop kulturu kao sinonim za strah i trepet. Naročito jer se kroz ceo serijal retko ko usuđuje da zapravo izgovori ime koje je sam sebi nadenuo. Onaj čije se ime ne spominje je postigao šta je želeo. Kreirao je jednu mračnu viziju sveta gde niko nije bezbedan, a svaka čarobnjačka porodica strepi za svoj život, i te atmosfere se svi dobro sećamo.

S druge strane, čitajući Harija Potera smo u svega par navrata imali prilike da se susretnemo sa imenom Gelert Grindelvald (koje pritom niko nema problem da izgovori – ni u Hariju Poteru ni u Fantastičnim zverima). Ono što smo saznali je da je bio najveći mračni čarobnjak svog vremena, koga je Dambldor svojevremeno porazio. Kasnije doznajemo i da on i Dambldor imaju složenu prošlost, a da se njihov odnos razvio iz prijateljstva u rivalstvo.

Bilo kako bilo, ni u jednom trenutku nismo imali prilike da osetimo koliko je Grindelvald zapravo bio zao. Da li su njegovi zločini bili jednaki Voldemorovim? Da je celokupna priča ostala na originalnom serijalu, zaključili bismo da su Voldemorova zlodela nadmašila ona njegovog prethodnika iz oblasti mračnih veština, i ne bismo mnogo razmišljali o tome.

Međutim, pošto je Roulingova rešila da proširi svet koji je stvorila, i pruži nam uvid u dešavanja pre doba Lorda Voldemora i Harija, već nakon drugog dela Fantastičnih zveri  polako sklapamo lik Gelerta Grindelvalda. Upoznali smo se sa njegovim zločinima, planovima i uopšteno sa atmosferom koju širi u čarobnjačkom svetu.

Stoga ću iskoristiti ono što za sada znamo o Grindelvaldu da napravim jedno malo poređenje, i pokušam da odgovorim na ovo pitanje.

Pre svega – koje su sličnosti između ova dva negativca?

Voldemor i Grindelvald

Kao i Voldemor, Grindelvald se zalaže za nadmoć čarobnjaka nad normalcima. Smatra čarobnjačku vrstu superiornijom, i želi da menja svet u tom pravcu.

Očigledna je i jaka želja da budu moćni i da vladaju, te i Grindelvald skuplja sledbenike i pokušava da stvori novi svetski poredak u kom će on vladati.

Obojica su vrsni čarobnjaci, talentovani i izuzetno moćni. Kod oba čarobnjaka se primećuje i sklonost ka mračnim veštinama, odlično poznavanje istih i baratanje njima, kao i težnja ka slobodnoj upotrebi nedozvoljene magije ukoliko je to neophodno.

I na kraju, ni Grindelvald ni Voldemor ne prezaju ni od čega da bi došli do svog cilja. Kršenje zakona, upotreba nedozvoljene magije, ubistvo, tortura – ništa od ovoga im nije strano, i za obojicu cilj opravdava sredstvo.

Zbog čega je onda Grindelvald bio veća opasnost?

Grindelvald

Dakle, možemo reći da im je cilj isti, ali da im se metodologije znatno razlikuju.

Grindelvald je očigledno drugačiji tip negativca. Svaki njegov pokret i svaka izgovorena reč odišu dozom smirenosti i elegancije koja ume da unese strah u kosti više od Voldemorovog besa. Tom Ridl svoje sledbenike skuplja sejući strah, a pred kraj Harija Potera već uviđamo koliko je njegovih pristalica ostalo uz mračnog gospodara isključivo da sačuva goli život. Grindelvald ima drugačiji pristup – on motiviše ljude da mu se pridruže. Izvrstan je manipulator, a harizma i zavodljivost kojima zrači mu olakšavaju da ljudima usadi svoju misao. Čarobnjaci mu prilaze jer se identifikuju sa njegovom porukom.

Pored toga, kroz Grindelvaldovu ideologiju mi ne vidimo direktnu želju da vlada. Sva svoja (zlo)dela drugima predstavlja kao borbu za opšte dobro, što je inače mnogo efikasniji način za manipulaciju masom. Njegova priča je uverljiva i svakom čarobnjaku primamljiva. Meni lično omiljeni moment u filmu je predviđanje horora Drugog svetskog rata koje Grindelvald deli sa okupljenom publikom, kao upozorenje na haos koji normalci mogu da naprave ukoliko ih niko ne kontroliše. Odaje utisak da njegova borba prevazilazi lične ideale, i da mu je dobrobit čarobnjačke zajednice prioritet.

I za kraj, Dambldor je uvek isticao kako je Voldemorova najveća slabost to što nikada nije osetio niti razumeo ljubav, što ga je više puta lišilo moči, a na kraju i uništilo. Voldemora je primarno vodio beznadežni strah od smrti i želja da sebi lično obezbedi egzistenciju, što ga je i povelo putem nadmoći i mračne strane magije. Kao što znamo, Tom Ridl ljudska osećanja ne smatra nekim bitnim faktorom u funckionisanju sveta. Verujem da Grindelvald jeste osetio i razumeo ljubav, i nikako nije potcenio njenu moć. Samim tim on bolje razume ljudsku dušu i osećanja, što mu daje dodatnu prednost u skupljanju sledbenika i manipulaciji istih. Ljubav, a ne mržnja, je ključni sastojak koji Grindelvalda čini daleko većom pretnjom. Više o tome pročitaj i ovde.

Sve u svemu, Grindelvald ima potencijala da postane (uslovno rečeno, pošto je zapravo harao svetom pre Voldemora) veća opasnost po svet. Ostaje nam da sačekamo sledeći deo i vidimo kako će se razvijati njegov lik i da li će nam pokazati da je čarobnjački svet ipak video nešto zlokobnije pre Lorda Voldemora.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *