Hari Poter

Zanimljivosti iz čarobnjačkog sveta: Noćni viteški autobus

Iako naše zanimljivosti obično čitate sredom, zbog problema sa sovama (manji štrajk zbog nedostatka miševa!), današnju zanimljivost čitate kao adekvatnu pripremu za vikend!

Ovog puta to je NOĆNI VITEŠKI AUTOBUS.

Noćni viteški autobus je tripl-deker ljubičaste boje, koji služi za prevoz čarobnjaka i veštica kroz normalski javni prevoz. Noćni viteški autobus je karakterističan po tome što se kreće ogronom brzinom, nesmetano prolazi između normalskih automobila, kamiona i motocikala, a čak ima i tu sposobnost da se provuče kroz veoma uske prolaze. Naravno, da bi Noćni viteški autobus došao do svog putnika, neophodno je da čarobnjak ili veštica visoko podignu svoj štapić, što znači da im je hitno potreban prevoz! Ukoliko želite da budete smešteni u krčmi Probušeni kotao, u cenu vaše sobe (i sobne usluge) biće uključena i karta za Noćni viteški autobus.

Noćni viteški autobus je moderniji izum u čarobnjačkom svetu, a inspiracija za njegovo stvaranje bio je običan, normalski autobus koji svakodnevno prevozi Normalce u Londonu. Naime, ideja je bila napraviti prevozno sredstvo koje će moći da koriste maloletni čarobnjaci i veštice, ali i oni koji su nedovno imali neku nezgodu ili tešku povredu. Dato je više predloga pored Noćnog viteškog autobusa (prikolica koja je prikačena za dršku od metle – nešto slično normalskom taksiju, korpe koje vise ispod testrala – mada, složićemo se da je ovo bila prilično čudna ideja budući da testrale ne mogu svi da vide). Ministarstvo magije je odbilo ove predloge i prihvatilo predlog koji se tiče Noćnog viteškog autobusa jer je najbezbedniji. Ideja je potekla od tadašnjeg ministra magije Dugalda Mek Fejla.

Noćni viteški autobus se razlikuje od normalskih po tome što se, tokom noći, umesto sedišta unutra nalaze kreveti. Pored svakog kreveta se nalaze sveće koje služe kao lampe, a na prozorima velike, tamne zavese koje sprečavaju prodor svetlosti. Tokom dana se umesto kreveta nalaze sedišta, ali uglavnom nisu pričvršćena za pod. Može se reći da bezbednost putnika ali i prtljaga nije na zavidnom nivou jer su i putnici i prtljag često razbacani po autobusu nakon njegovih nasumičnih manevara. Vožnja Noćnim viteškim autobusom košta 11 sikla bez obzira na destinaciju. Za 13 sikla možete dobiti toplu čokoladu, a za 15 bocu sa toplom vodom i četkicu za zube u boji po izboru.

Hari Poter je imao tu sreću da putuje Noćnim viteškim autobusom nakon što je otišao iz kuće Darslijevih jer je naduvao tetku Mardž. Tada se upoznao sa Stenom Stranputicom, koji je prodavao karte u autobusu i takođe vodio računa o prtljagu. Budući da Noćni viteški autobus nije vidljiv Normalcima (jer je zaštićen magijom), Sten Stranputica je smatrao da oni nisu u stanju da vide autobus jer ’’jednostavno ne obraćaju pažnju na ono što se dešava oko njih’’.

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter