Hari Poter

Mač Godrika Grifindora – Pottermore priča

Mač Godrika Grifindora su pre hiljadu godina napravili goblini, najbolji kovači u čarobnjačkom svetu, pa je samim tim začaran. Napravljen je od čistog srebra i ukrašen rubinima, kamenjem koje predstavlja Grifindor u peščaniku koji broji kućne poene na Hogvortsu. Ime Godrika Grifindora je ugravirano tačno ispod balčaka.

Mač je napravljen prema zahtevima Godrika Grifindora od strane Ragnuka Prvog, najboljeg kujundžije među goblinima, a samim tim i kralja (u goblinskoj kulturi, vladar ne radi manje od ostalih, već je samo veštiji). Kada je završen, Ragnuk ga je toliko želeo da je optužio Grifindora da mu ga je ukrao, pa je poslao svoje podanike da ga vrate nazad. Grifindor se branio svojim štapićem, ali nije ubio nijednog od svojih napadača. Umesto toga, poslao ih je nazad začarane da prenesu pretnju da će, ako ikad pokušaju opet da ga pokradu, on krenuti mačem na sve njih.

Goblin je to pretnju shvatio ozbiljno, pa je dopustio Grifindoru da zadrži ono što mu zaista pripada. Ipak, ostao je ogorčen do kraja svog života. Ovo je temelj mnogim lažnim pričama o Grifindorovoj krađi u koje se, u nekim goblinskim zajednicama, i dalje veruje.

Često se postavlja pitanje, zašto je jednom čarobnjaku treba mač, a odgovor je veoma jednostavan. Pre Međunarodnog statuta o tajnosti,  tokom vremena kada su se čarobnjaci slobodno kretali u normalskom svetu, koristili su podjednako i mačeve i štapiće za odbranu. Bilo je veoma nefer koristiti štapić protiv normalskog mača (što se može slobodno reći, nije dešavalo). Mnogo podarenih čarobnjaka su bili takođe odlični mačevaoci, jedan od njih je bio i Grifindor.

Bilo je mnogo čarobnih mačeva u istoriji čarobnjaka. Mač Nuadua, jedan od četiri legendana blaga Naroda boginje Danu, kada se izvadi iz zemlje postaje nepobediv. Grifindorov mač ima neke slične osobine sa Ekskaliburom, mačom kralja Artura, koga prema legendi može da izvuče iz kamena samo pravi kralj. Sposobnost da samo određeni ljudi mogu da imaju moć da poseduju mač, ima i Grifindorov mač, koga mogu dobiti samo hrabri članovi njegove kuće.

J. K. Rowling

Preveli: Lena Bojović i Milan Kresović

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter