Fantastične zveriHari Poter

Magijska stvorenja koja ne bi trebalo pomešati sa normalskim

Čarobnjački svet je pun fantastičnih zveri različitih vrsta i nivoa opasnosti. Od onih najsmrtonosnijih čiji jedan pogled ubija (bazilisk) do onih najslađih koje bismo rado usvojili (sećaš se Njutovih ljubimaca iz Fantastičnih zveri – njuškavca i drvobrižnika koji ga prate u stopu).

A postoje i one zverke koje izgledom podsećaju na neke od od normalskih stvorenja, te ih normalci veoma lako pomešaju sa nekim od njihovih životinja.

Naravno, ukoliko se bilo šta desi tu je Odsek za regulisanje i kontrolu magijskih stvorenja, koji reaguje relativno brzo. Za svaki slučaj, pogledaj ovaj naš vodič za slučaj da naiđeš na neko od ovih stvorenja.

Baksuzni jastogriz

Naziv je veoma jasan, u pitanju je zverka čiji ujed žrtvi donosi lošu sreću u trajanju i do nedelju dana. Sve će ti krenuti po zlu (saplitaćeš se, gubićeš ključeve i novac, pogodiće te grom, ma očekuj najneverovatnije baksuzne stvari). Verovatno je najbolje da ni ne izlaziš iz kuće dok dejstvo ne prođe. Ni ne pomišljaj na opklade i igre na sreću.

Normalci ga često mešaju sa jastogom, ali meso baksuznog jastogriza nikako nije pogodno za ljudsku ishranu. Ukoliko nakon porcije jastoga dobiješ groznicu i gromozorni zeleni osip po koži, znaj da su ti greškom poslužili meso ove fantastične zveri.

Džarvi

Ovo stvorenje nije naročito opasno (Ministarstvo magije ga klasifikuje kao bezopasno/može se pripitomiti), ali izgledom jako podseća na malo veću lasicu, što mnogi normalci i pomisle kada ga vide.

Razlika je u tome što džarvi ume da govori. Iako ovo deluje zanimljivo, intelekt im nije na nekom naprednom nivou. Zbog toga nećeš moći da vodiš neki smislen razgovor sa njima, već ćeš čuti dosta bezobraznih fraza i pogrdnih reči koje džarvi ponavlja u nedogled. Velika je verovatnoća da će te samo iznervirati, te ih se bolje kloni.

Knarl

© JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Ovo je jedna od fantastičnih zveri koja baš često izaziva konfuziju jer izgledom neverovatno podseća na ježa. Međutim, ukoliko se u tvojoj bašti nađe knarl, a ti mu ostaviš hranu (koju bi jež inače zahvalno prihvatio i ostao miran), ovo će ga razbesneti jer će misliti da želiš da ga namamiš u zamku. Tada se možeš oprostiti od cele svoje bašte jer će je knarl urnisati. Razbucaće lepo uređeno cveće, i uništiti s pažnjom gajeno voće i povrće. Stoga, otvori četvore oči.

Knizla

© JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Magijski pandan normalskim mačkama je jedan od omiljenih ljubimaca čarobnjačkog sveta. Knizla je opisana kao inteligentna, nezavisna i pomalo agresivna životinjka (hm, pa i ne razlikuje se mnogo od domaće mačke, kad malo razmislim). Ipak, normalci bi trebalo da se drže podalje jer su čarobnjaci jedini koji ih mogu pripitomiti.

Knizle se mogu pariti sa domaćim mačkama, te ukoliko vidiš neku baš rasnu mačku, sa šarenim, tufnastim ili šućmurastim krznom, znaj da je možda u pitanju poluknizla (kao što je Hermionin Krukšenks).

Krup

© JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Poput knizle, krup je još jedan od voljenih kućnih ljubimaca čarobnjačkih domaćinstava. Izgleda kao pas rase džek rasel terijer, osim račvastog repa koji se ističe. Zbog toga se čarobnjacima savetuje da rep uklone kako krup ne bi privlačio pažnju normalaca.

Iako ima sve karakteristike psa (veran je, dobar prijatelj i obožava svoje vlasnike), krup je vrsta odgajana od strane čarobnjaka, i izuzetno je krvoločan prema normalcima. Ukoliko ih vidiš, savet je da ne pokušavaš da ga maziš ili poigraš sa njim.

Dakle, ne zaboravi:

Ukoliko se desi da naiđeš na neku od ovih životinja u neposrednoj blizini normalaca, pokušaj da ih odvratiš od kontakta, i smesta obavesti Odsek za regulisanje i kontrolu magijskih stvorenja.

Za više informacija o svim ovim stvorenjima baci pogled na izvanredan priručnik Fantastične zveri i gde ih naći Salamandera Skamandera. Tu češ naći pregršt podataka koji ti mogu biti od koristi u dodiru sa ovim (a i drugim) magijskim zverima.

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    1 Comment

    1. […] Više o zverima koje podsećaju na normalske životinje pročitaj ovde. […]

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *