Hari Poter

Deset najboljih promena u Hari Poter filmovima u odnosu na knjige (prema Reddit-u )

Budući da uvek postoje razlike između knjiga i filmova, ekranizovana priča o Dečaku koji je preživeo takođe poseduje neke razlike u odnosu na originalno, knjiško izdanje. Svaki pravi fan je više puta čitao knjige i gledao filmove i tako primetio određene razlike koje su doprinele da sama priča izgleda drugačije. Fanovi sa Reddita su izneli svoje stavove povodom ovih promena i složili se da su one jako dobre i korisne sa filmsku priču.

Nagoveštaj Helene Revenklo Hariju

Jedan fan sa Reddita je rekao da je zaista uživao u nagoveštaju koji je duh Helene Revenklo dao Hariju u Relikvijama smrti. Kada je Hari upitao gde se nalazi dijadema Revenklo, ona je odgovorila: Ako moraš pitati, nikada nećeš saznati. Ako znaš, samo treba da pitaš, otkrivajući Hariju da je dijadema skrivena u Sobi po potrebi. U knjizi, Helena ulazi u priču objašnjavajući kako je ukrala dijademu od svoje majke i bila ubijena pre nego što je uspela da je uzme iz skrovišta. Kako bi uštedeli vreme, scenaristi filma morali su pronaći drugi način da Helena pomogne Hariju, a način na koji su to učinili zaista je uticao na doživljaj filma.

Hedvigina žrtva

I u knjizi i na filmu, Hedvigina smrt je bila jedna od najšokantnijih stvari koja se dogodila u priči o Hari Poteru. U filmu Relikvije smrti, Hedviga je ubijena od strane Smrtoždera kada je poletela pred ubilačku kletvu kako bi spasila Harijev život. U knjigama, međutim, Hedviga je ubijena dok je bila zaključana u svom kavezu, koji je bio Hariju u krilu. Jedan od fanova kaže da mu se „sviđalo“ što je Hedvigina žrtva imala mnogo veći uticaj na filmu od njene slučajne smrti u knjizi. Veliki kavez u Harijevom krilu bi vizuelno učinio scenu nezgodnijom i na filmu, a i činjenica da Hedviga strada jer pokušava da zaštiti Harija znatno doprinosi simbolici filma.

Voldemorov govor na groblju

Kada je Voldemor dobio svoje telo natrag, na groblju, u delu Vatreni pehar, on obaveštava  svoje sledbenike o tome šta mu se sve dogodilo u poslednjih 13 godina od njegovog pada. Na filmu se njegov govor malo razlikovao od knjiškog, dajući jednu dramatičniju notu. Fanovi sa Reddita složili su se da je u celokupnom govoru najbolja rečenica: „Bez obzira, bez obzira, stvari su se promijenile. Mogu te dodirnuti… sada! navodeći da je glumac Ralf Fajns savršeno izneo ove replike. Fajnsova mimika, u kombinaciji sa nezaboravnim načinom na koji je pritisnuo prst na Harijevo čelo (tamo gde se nalazi ožiljak), ostavila je jak utisak na sve fanove.

Harijev sukob sa Snejpom

I u knjizi i na filmu, profesorka Mek Gonagal ima impresivan duel sa Snejpom, ali film dodaje scenu koja se prilično dopala obožavateljima. Na filmu, Hari izlazi iz gomile studenata u Velikoj sali i suočava se sa Snejpom, vičući na njega jer se usudio da zauzme mesto čoveka kojeg je ubio. Uz ovo Harijevo pojavljivanje i članove Reda Feniksa koji ulaze na vrata, ali i Snejpovog iznenađenog izraza lica, ova scena je definitvno vredna pomena.

Minerva Mek Gonagal u Bici za Hogvorts

Profesorka Mek Gonagal je moćna veštica i u knjigama i na filmovima, ali obožavatelji su zaista uživali u verziji profesorke Preobražavanja koju su videli u filmskom delu Relikvije smrti. Obožavatelji su se jednoglasno složili  da je najbolja scena bila ona kada profesorka Mek Gonagal oživljava statue Hogvortsa uz pomoć čini Piertotum Locomotor kako bi zaštitila školu i uz uzbuđeno kikotanje kaže: „Oduvek sam želela da upotrebim tu čaroliju!“ jer je pokazao i njenu mekšu stranu, budući da su filmovi to uglavnom zanemarivali.

Saosećanje koje postoji u prijateljstvu između Harija i Hermione

U knjizi Polukrvni princ, Hari potajno pati  zbog Džini, u strahu da će, ako Ron sazna, to prekinuti njihovo prijateljstvo. Iako bi Hermiona ponekad znalački pogledala Harija, na kraju je svoje sumnje u pogledu Harijevih osećanja prema Džini zadržala za sebe. U filmu, međutim, nakon što je Ron slomio srce Hermioni, ona kaže: „Kakav je osećaj, Hari, kada vidiš Džini sa Dinom?“ dok njih dvoje seede zajedno, znajući kako se ono drugo oseća. Reddit fanovi smatraju da je ovaj razgovor između njih dvoje jako dobar, budući da je pokazao da Hermiona zaista zna da je Hari zaljubljen u Džini iako on njoj to nikada nije rekao. Pravi prijatelji se poznaju i bez suvišnih reči, zar ne?

Pužorog i riba Frensis

I u knjizi i na filmu Polukrvni princ, Hari koristi i sećanje na svoju majku (i Felix Felicis) kako bi uverio Pužoroga da sa njim podeli uspomenu koja je potrebna Dambldoru. Scenaristi su, međutim, dodali priču iz prošlosti profesora Pužoroga koja je slamala i i dalje slama srca publike.

Pužorog kaže Hariju da mu je Lili jednom poklonila laticu cveta koja se nalazila u akvarijumu s vodom, koja se pred njegovim očima pretvorila u ribicu. Ribici je dao ime Frensis i godinama je čuvao kao kućnog ljubimca, ali na dan Liline smrti, ona je nestala.  Iako ovaj deo nije predviđen knjigom, možemo se složiti sa fanovima koji sun a Redditu izjavili da je ovo jedna od mnogobrojnih emotivnih scena u Hari Poter franšizi.

Hermionino brisanje sebe iz sećanja njenih roditelja

U knjizi Relikvije smrti, Hermiona slomljenog srca govori Hariju kako je iz uma svojih roditelja uklonila sva sećanja koja oni imaju na nju. Na taj način je želela da ih zaštiti od ispitivanja Smrtoždera, ukoliko do toga dođe. Na filmu je, međutim, scena zapravo prikazana, pri čemu je prikazan lik Hermione kako nestaje sa svih porodičnih fotografija. Ova scena je zaista objasnila ozbiljnost čitave situacije, a da je Hermiona samo rekla Hariju šta je uradila, kao u knjigama, publika bi možda propustila koliko su teški i nesebični Hermionini postupci bili.

Plač i bol gospodina Digorija

Jedna od najupečatljivijih scena filma Vatreni pehar je kada otac Sedrika Digorija vidi njegovo beživotno telo na zemlji izvan lavirinta, nakon poslednjeg zadatka na Tročarobnjačkom turniru. Njegov očajnički krik „moj dečko!“ ostavio je gledaoce u suzama pri svakom gledanju filma, pokazujući uticaj koji je Sedrikova smrt imala na serijal. Dok su obožavatelji knjiga mogli pročitati Harijev unutrašnji dijalog dok je razmišljao o Sedrikovoj smrti, zapravo nikada nisu videli reakciju gospodina Digorija. Film je tako dobro odradio ovu scenu, da se pri ponovljenom čitanju knjige čini da je scena trebalo da traje mnogo duže.

Belatriksino mučenje Hermione

I u knjizi i na filmu Relikvije smrti, Belatriks Lestrejndž, jedan od najopasnijih Voldemorovih Smrtoždera, muči Hermionu kako bi saznala kako su uspeli da dođu do Grifindorovog mača, za koji je verovala da se nalazi u njenom sefu u Gringotsu. Scena je važna jer je ono što Harija upućuje na činjenicu da bi još jedan horkruks mogao biti u trezoru Lestrejndževih. Međutim, film ovoj sceni dodaje još jedan detalj. U filmu, Belatriks ne samo da muči Hermionu, već joj nožem polako urezuje reč „blatokrvna“. Ne samo da je publika zbog toga još više cenila Hermionu, već je ova scena dodatno pokazala predrasude prema čarobnjacima koji su rođeni u normalskim porodicama.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijski transport i trenutno predaje Napitke na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da čita i istražuje svet magije, omiljene knjige su joj Istorija Hogwartsa i Čudovišna knjiga čudovišta. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa napitcima i izmišlja nove.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter