Hari Poter

Hari Poter i još devet čini koje bi trebalo da budu nezakonite

Postoji niz ilegalnih čini u  univerzumu Hari Potera, a one se obično klasifikuju kao Neoprostive kletve. Međutim, osim tih čini, postoji niz drugih  koje možda ne bi trebalo dozvoliti. One bi lako mogle da nanesu štetu ili možda čak budu iskorišćene da počine zločin.

Možda bi trebalo da postoje stroža pravila u svetu čarobnjaka i iako to ne bi učinilo sagu veoma zabavnom za gledanje, da postoji magična realnost koja se vidi u okviru franšize, onda bi zakonitost ovih različitih kletvi i čini sigurno bila za raspravu u Ministarstvu magije.

Diminuendo

Diminuendo je čarolija sa kojom mnogi možda nisu upoznati, međutim, praktikovala ju je Dambldorova vojska protiv lutki u obliku Smrtoždera koje su se mogle naći u Sobi po potrebi. Ova čin uzrokuje da se žrtva do te mere smanji da postane sićušna.

Iako bi to moglo biti u redu za nežive predmete, ne može se reći kako to može uticati na osobu. Biologija čoveka nije stvorena da se smanji na tu veličinu. Štaviše, ako je neko uspeo da napravi ovakvu promenu i tako ostane, to bi moglo biti neverovatno opasno i zato bi Diminuendo trebalo da postane potencijalno zabranjena čin.

 

Čini Preobražavanja

Preobražavanje podrazumeva grupu čini koje su u teoriji bezopasne za nežive predmete. Ali, postoji malo tamnija strana ovih čini koju ne treba zanemariti. Na primer, nije li primena ovih čini okrutna prema životinjama? Biti u stanju da bilo koje stvorenje pretvoriš u pehar ili možda pero?

Takođe, bilo je prilike kada su ovakve čini primenjivane i na učenicima. Ludooki Ćudljivko je pokazao da može da pretvori bilo kog učenika u životinju, kao što je to učinio Draku, po volji. Ako se ne reaguje odmah, žrtva se verovatno neće vratiti u prethodno stanje, što znači da bi mogla biti izgubljena u divljini zauvek. Da li to treba dozvoliti?

Aćio

Aćio je prilično dobra čin jer omogućava da se objekat može prizvati sa bilo kog mesta. U teoriji, to je odlično ako neko izgubi ključeve ili mu je možda potreban brz pristup nečemu. Ali da li se može koristiti za krađu predmeta od bilo koga na svetu? Zar čarobnjaci ne bi mogli jednostavno da prizovu gotovinu, na primer?

Čak i manje kompetentni zlikovci bi verovatno mogli da iskoriste Aćio čin u svoju korist. Iako bi možda trebalo da postoje neke dozvole za primenu ove čini, mora se takođe istražiti pravni aspekt u vezi sa primenom iste, koji će sprečiti da se koristi u nemoralne svrhe.

Serpensorcija

Serpensorcija nije uobičajena čin, ali je čak i mladi Hari Poter uspeo da je savlada na Hogvortsu. Ne bi trebalo da se koristi oko Normalaca, jer ne bi bili u stanju da se bore protiv ovakvog prokletstva koje bi se lako moglo upotrebiti za oružje.

Serpensorcija omogućava korisniku da stvori zmiju. Čini se da je zmija otrovna iako se ne može tačno reći koja je zmija u pitanju i kakva su njena svojstva. Bez obzira na to, potencijalno magično stvorenje bi moglo biti smrtonosno i za Normlace i za čarobnjake.

 

Portus – čin koja omogućava pravljenje Teleportacionog ključa

Teleportacioni ključevi su korisni za “prevoz“ čarobnjaka bilo gde u svetu. Ali bilo koji predmet se može koristiti za kreiranje Teleportacionog ključa, u čemu zapravo i leži problem. Hari je na Tročarobnjačkom turniru naučio kako se magijom koja pretvara neki predmet u Teleportacioni ključ može lako manipulisati.

Mogli bi da se podmetnu ključevi za žrtve, koje će biti transportovane na čudna mesta. Trebalo bi da postoji način da se identifikuje ili registruje Teleportacioni ključ, umesto da se vešticama i čarobnjacima dozvoli da koriste čaroliju po volji.

 

Molina ubilačka kletva

Izuzetno je uobičajeno da Smrtožderi  iskoriste Ubilačku kletvu u želji da oslobode svet Blatokrvnih i normalaca. Ipak, bilo je iznenađenje videti Moli Vizli kako koristi svoju ubilačku kletvu u borbi protiv Belatriks; onu koja ranije nije viđena.

Čin je teško opisati, ali bilo je skoro kao da ju je smežurala pre nego što ju je zauvek ubila poslednja eksplozija. Ta čin mora biti stavljena na listu ilegalnih u Ministarstvu magije ako to već nije. A možda je to čarolija koju je sama Moli smislila!

Bombarda Maxima

Bombarda Maxima je čin nastala sa ciljem da izazove ogromnu eksploziju. Dovoljno je moćna da probije snažan zid, pa je uz pomoć nje Dolores Ambridž uspela da otkrije Sobu po potrebi. To je čarobnjački ekvivalent aktiviranju bombe.

Ta čin sigurno ne bi trebalo da bude dozvoljena za svakodnevnu upotrebu. Bilo ko bi je zaista mogao koristiti da izazove najveće oštećenje i ne može se reći kakav bi uticaj mogao imati na osobu ako bi bila podvrgnuta ovoj čini. Definitivno mora postojati neki vid kontrole kada je u pitanju upotreba ove čini!

Insendio

Insendio je vrsta čini koju bi mogao da upotrebi bilo ko – ukoliko želi da izazove požar! To je čin koja omogućava onome ko je koristi da lako stvori vatru, ali je potreban neki viši nivo znanja da bi se došlo do vatrenih lopti koje, na primer, Dambldor može da izazove.

Međutim, da li bi sva ta moć trebalo da bude legalna za korišćenje? Ako čin izmakne kontroli, slično kao i upotreba Đavolje vatre, mogla bi izazvati ogromna razaranja.

Obliviate

Uticaj ove čini je više puta demonstriran u  Hari Poteru. To je čin koja može potpuno obrisati nečije pamćenje. Ali, da li ikada postoji moralni argument da se koristi ova čin?

Lokhart je koristio Oblivate tokom svog života da počini prevaru pre nego što se čin vratila i njemu obrisala sećanje, poslavši ga zauvek u bolnicu. Mora postojati zakon koji zabranjuje upotrebu ove čini, s obzirom na to da svako ima pravo da se njihova sećanja nikada ne promene.

Anastasija
Anastasija trenutno predaje Herbologiju u Hogvortsu. Pored magijskih biljaka, istražuje i alternativnu medicinu iz sveta normalaca. Uči decu da se otarase stereotipa o Normalcima i uči ih nekim interesantnim činjenicama o njima. Zbog toga, deca je često ne vole, osim onih sa otvorenim mišljenjem. Najviše voli da jede Fizzing Whizzbees i normalsku čokoladu.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter