Hari Poter

Kako smo zavoleli Dobija – svi sjajni momenti hrabrog vilenjaka

Simpatičan kućni vilenjak jedan je od omiljenih likova iz Hari Poter sveta. Ovom prilikom želimo da se podsetimo svih njegovih sjajnih trenutaka – od njegovih (često sumnjivih) pokušaja da spase život Hariju do njegovih odličnih modnih izbora.

Uništavanje tetka Petunijinog pudinga

Sjajan momenat da se upoznamo sa likom i delom Dobija, kućnog vilenjaka! Par minuta nakon što je upoznao Harija, pretvorio je njegov život u potpuni haos, sa ciljem da zaštiti Harija (što je, po Dobiju, potpuno opravdano). Ali, moramo priznati da je bilo prilično zabavno posmatrati kako jednostavna Lebdeća čin uništava poslovni dogovor Vernona Darslija i tetka Petunijino kulinarsko remek-delo (puding) koji je prilikom pada prekrio Harija od glave do pete ostavljajući ga da nemo posmatra čitavu situaciju.

Puding je poprskao prozore i zidove dok se posuda razbila. Uz zvuk poput pucanja bičem, Dobi je nestao. Iz trpezarije su se čuli vrisci i teča Vernon je uleteo u kuhinju i pronašao Harija, ukočenog od šoka, prekrivenog od glave do pete pudingom tetka Petunije.

 Hari Poter i Dvorana tajni

Trenutak kada Dobi nije želeo da ubije Harija već da ga samo pošalje kući teško povređenog

Dobijevo shvatanje o spašavanju Harija je pomalo čudno, čak i po cenu izazivanja bolnih povreda. Uništavanje tetka Petunijiog pudinga nije pomoglo – Vizlijevi su izvukli Harija iz Šimširove ulice uz pomoć letećeg automobila. Zatvaranje prolaza na Kings Krosu takođe nije pomoglo – ponovo zahvaljujući letećem automobilu Vizlijevih. Čak i aktiviranje Bladžerke da juri sirotog Harija po kvidičkom terenu nije preterano pomoglo. Međutim, u čitavoj priči najzanimljivija su Dobijeva opravdanja – on nikada nije želeo da ubije Harija (samo da ga dovoljno ozbiljno povredi da bi morali da ga pošalju nazad kod Darslijevih).

-Ne da Vas ubijem, gospodine, nikako da Vas ubijem! – rekao je Dobi, šokiran. -Dobi je samo želeo da spasi život Harija Potera! Bolje je poslati Vas kući, teško povređenog, nego da ostanete ovde gospodine! Dobi je samo želeo da Hari Poter bude dovoljno povređen da bude poslat kući!

Hari Poter i Dvorana tajni

Dobi je konačno slobodan!

Možemo samo da zamislimo koliko bi grozno bilo imati Melfojeve za gospodare. Njihova okrutnost, snobizam i netrpeljivost prema svima onima koji nisu črstokrvni čarobnjaci (da, i prema kućnim vilenjacima takođe) učinili su ih prilično lošom porodicom. Shodno tome, njihovo ponašanje prema Dobiju je bilo jako loše i puno nasilja. Trenutak kada je Dobi shvatio da je oslobođen svojih toksičnih vlasnika je definitivno naš omiljeni dobijevski trenutak! Dobi je dobio svoju čarapu a Lucijus Melfoj ništa nije mogao da uradi povodom toga!

Začu se glasan prasak i gospodin Melfoj beše odbačen unazad. Padao je niz stepenice, tumbajući se po tri stepenika odjednom i zaustavio se sklupčan na međuspratu ispod njih. Ustao je, pomodrelog lica I isukao svoj čarobni štapić, ali Dobi preteći podiže svoj dugački prst.

-Sada ćete otići- reče svirepim glasom, upirući prstom dole, ka gospodinu Melfoju. –Nećete ni pipnuti Harija Potera. Smesta ćete otići.

Hari Poter i Dvorana tajni

Dobi i njegov novi stil

U Vatrenom peharu se za Dobija otvorio čitav novi svet različitih modnih mogućnosti. Više nije morao da nosi stare kuhinjske krpe, jastučnice i rite – već šta god mu je srce želelo. Dobi je to oberučke prihvatio i postao pravi trendseter. Nosio je ono što je voleo i nije mario što se njegova odeća smatra, u najmanju ruku, ekscentričnom. Glavno pravilo koje je važilo u Dobijevom modnom svetu glasilo je: par čarapa nikada ne treba da se podudara.

Dok je radio kod Melfojevih, Dobi je uvek nosio istu prljavu staru jastučnicu. Sada je, međutim, nosio najčudniji asortiman odeće koji je Hari ikada video; obukao se gore i od onih čarobnjaka na Svetskom prvenstvu. Nosio je pokrivač za čajnik umesto šešira i na njega prikačio nekoliko sjajnih znački. Preko golih grudi imao je kravatu sa oslikanim potkovicama, zatim, nešto što je ličilo na dečiji fudbalski šorts i rasparene čarape. Jedna od njih, primetio je Hari, bila je ona crna koju je on skinuo sa sopstvene noge i prevario gospodina Melfoja da je da Dobiju, kako bi ga na taj način oslobodio. Druga je bila prekrivena ružičastim i narandžastim prugama.

Hari Poter i Vatreni pehar

Dobi je konačno plaćen za svoj rad!

Život nije uvek lak za slobodne kućne vilenjake. Većina čarobnjaka ne želi da plati kućne vilenjake, jer ih smatraju nižom rasom koja je dužna da radi besplatno. Dakle, iako je bilo odlično što Dobi više nije morao nikome da odgovara – i dalje je bio u nezgodnoj situaciji. Stoga smo bili veoma srećni što ga vidimo zaposlenog na Hogvortsu. Ne samo da je bio blizu Harija kog je izuzetno cenio, već nije morao da pravi kompromise u pogledu svoje želje da bude plaćen za svoj rad.

-Dobi je putovao zemljom pune dve godine, gospodine, pokušavajući da nađe posao! – zacvileo je Dobi. – Ali Dobi nije našao posao, gospodine, jer Dobi sada želi da bude plaćen! – Kućni vilenjaci svuda po kuhinji, koji su sa interesovanjem slušali i posmatrali ovaj razgovor, skrenuli su pogled na ove reči, kao da je Dobi rekao nešto nepristojno i sramotno. Hermiona je, međutim, rekla: – Bravo za tebe, Dobi! –

– Hvala, gospođice! – reče Dobi, zubasto joj se cereći. – Ali većina čarobnjaka ne želi kućnog vilenjaka koji želi da bude plaćen, gospođice. – Kažu da to nije poenta kućnog vilenjaka i zalupe Dobiju vrata ispred nosa! Dobi voli posao, ali želi da nosi odeću i želi da bude plaćen, Hari Poteru. Dobi voli da bude slobodan!

Hari Poter i Vatreni pehar

 

Dobi nije mogao da dozvoli Hariju da izgubi svog ‘’Vizija’’

Ovo je bio jedan od ključnih trenutaka Dobijevog priskakanja u pomoć. Iako je Hari uspeo da shvati da se drugi zadatak Tročarobnjačkog turnira odvija u jezeru, nije rešio kako će zadržati dah čitav sat. Naravno, to je bio trenutak koji je Dobiju omogućio da zablista. Doneo je Hariju škrgorov koji mu je omogućio da diše pod vodom i tako pronađe svog dragocenog ‘’Vizija’’.

-Vaš Vizi, gospodine, Vaš Vizi… Vizi koji je dao Dobiju njegov džemper! Dobi pokaza prstom na skupljeni kestenjasti džemper koji je sada nosio preko šortsa.

-Šta?- prodahta Hari. -Imaju… Imaju Rona?

Hari Poter i Vatreni pehar

Gde se nalaze svi Hermionini šeširi?

Hermiona je imala jasnu misiju – da oslobodi sve kućne vilenjake – sviđalo im se to ili ne. I pošto su na kraju svi odbili da čiste grifindorski dnevni boravak (zbog svih tih sakrivenih šešira), to je za Dobija značilo potpuno novu garderobu na dohvat ruke – blago njemu! Posebno smo uživali u tome što je odlučio da jedan šešir baš i nije imao željeni efekat. Ono što mu je bilo potrebno da izgleda zaista kul je kula od šešira! Bili smo veoma srećni zbog toga što je bar neko umeo da ceni Hermionino pletenje.

Kućni vilenjak Dobri stajao je pored stola na kome je Hermiona ostavila pola tuceta svojih pletenih šešira. Njegove velike, šiljate uši sada su virile ispod onoga što je izgledalo kao kula od svih šešira koje je Hermiona ikada isplela; nosio je jedan šešir preko drugog, tako da mu se glava činila izduženom za dve ili tri stope, a na samom vrhu sedela je Hedviga, spokojno hučući.

Hari Poter i Red Feniksa

 

Dobi i harićetan Božić

Čini se da je Hari uvek bio u Dobijevim mislima – što pokazuje i njegov izbor božićnih ukrasa. Iako ih Hari možda nije cenio, mi mislimo da je Dobijev izbor kuglica bio veoma inspirativan – ko ne bi želeo da vidi svoje lice okačeno širom Sobe po potrebi? Možda to Hariju nije previse prijalo, ali se ,ipak, mora ceniti Dobijeva neverovatna posvećenost. Bilo bi veoma zanimljivo posmatrati Harijevo lice kada zakorači u sav taj božićni haos!

Hari je prvi stigao u Sobu po potrebi, na poslednje okupljanje Dambldorove armije uoči praznika i bilo mu je drago zbog toga jer je,  kad su se baklje upalile, video da je Dobi preuzeo tu obavezu da ukrasi ovu prostoriju za Božić. Videlo se da je Dobi baš taj vilenjak koji je stavljao ukrase, jer niko drugi ne bi okačio stotinu zlatnih kuglica o tavanicu, svaku sa slikom Harija Potera i natpisom: NEKA VAM JE SREĆAN I HARIĆETAN BOŽIĆ!

Hari Poter i Red Feniksa

Dobi i njegovi jedinstveni pokloni

Dobi je godinama Hariju davao neke… Pa, možemo reći, interesantne poklone. Ali jedan je uspeo da nadmaši sve prethodne. Nismo mogli a da se ne nasmejemo pri pomisli na Dobija koji marljivo pokušava da naslika Harijev portret – samo da bi Fred I Džordž kasnije uporedili njegov lik sa majmunom koji ima modrice oko očiju!

-Šta bi to uopšte trebalo da predstavlja? – , upitao je Fred, gledajući u Dobijevu sliku. -Izgleda kao majmun sa modricama oko očiju.

-To je Hari! – rekao je Džordž, pokazujući iza slike – ili bar tako piše na poleđini!

-Da, zaista liči- rekao je Fred, smeškajući se.

Hari Poter i Red Feniksa

 

 Dobijevo spasavanje prijatelja na imanju Melfoja

Možemo se šaliti na račun Dobijevog beskrajnog divljenja Hariju, ali i možemo s ponosom reći da je Dobi  najodaniji prijatelj kog bi svako trebalo da ima. Njegovo poštovanje i odanost prema Hariju nikada nisu iščezli  i to je bilo očigledno kada je došao da spase Harija i njegove prijatelje sa imanja porodice Melfoj. Dobi je sigurno bio veoma uplašen zbog vraćanja na mesto gde su ga godinama kinjili i mučili. Ali, ovaj hrabri kućni vilenjak je bio jak, vratio se i sve ih spasao. Iako svi znamo tragičan kraj ovog poglavlja, želimo da se setimo trenutka kada se Dobi suprotstavio svojim bivšim gospodarima i jednom zauvek dokazao da je zaista bio slobodan vilenjak.

-Dobi nema gospodara! – rekao je vilenjak. -Dobi je slobodan vilenjak I Dobi je došao da spase Hari Potera i njegove prijatelje!

Hari Poter i Relikvije smrti

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter