Hari Poter

Čarli Vizli – zanimljivosti koje nam filmovi nisu prikazali

Ekranizacije Harija Potera su nam uskratile mnoge od likova. Neke smo lakše prežalili, neke teže. S obzirom da se svako od nas oseća kao još jedan član porodice Vizli, i da nam je Jazbina dom u duši, teško je bilo ne videti Čarlija na velikom platnu.

Dobro, da budemo iskreni, jesmo ga videli jednom:

Osim ove fotografije (koja se pomera, priznaćemo im to), Čarli se pominje još svega par puta.

S druge strane, u knjigama imamo za nekoliko nijansi bolji uvid u njegov lik i delo. Stoga danas želim da podelim neke zanimljivosti o Čarliju koje su filmovi sramno (iako opravdano, znam) izostavili.

Na Hogvortsu se družio sa Hagridom

Baš kao i naš trio godinama kasnije, Čarli je voleo da provodi vreme sa Hagridom, jer je gajio jednaku ljubav prema životinjama. Od treće godine je počeo da sluša i svoj omiljeni predmet – Brigu o magijskim stvorenjima, i pronašao veliku ljubav svog života i budući poziv. Čarli će godinama kasnije postati ukrotitelj zmajeva, i, kao što znamo, radiće u Rumuniji sa zmajevima.

Još jedna zanimljivost je da je na godini bio sa Nimfadorom Tonks (koja je bila u Haflpafu, doduše). Još tada ju je upoznao, ali će se njihovi putevi ukrstiti tek kasnije.

Bio je jedan od najboljih tragača

Kada je Harijev talenat za kvidič otkriven, malo je reći da je Oliver Drvce bio oduševljen. Još od vremena kada je Čarli bio tragač Grifindor nije osvojio kup, i to ga je tištilo svakog dana. Tada je Drvce rekao Hariju:

Ne bih se iznenadio ako nadmašiš i Čarlija Vizlija a on je mogao da igra i za reprezentaciju Engleske, da nije otišao da jurca za zmajevima.

Čarli je bio izvrstan igrač, iako ga nije zanimalo da svoju karijeru gradi u ovom sportu. Talenta mu nije manjkalo, ali je rad sa zmajevima ipak bio njegov pravi životni poziv.

Spasao ih je sve u Kamenu mudrosti

Hagrid, veliki ljubitelj svake opasne zverke je oduvek želeo zmaja. Jedne noći je u Veprovoj glavi ne znajući naleteo na profesora Kvirela (koji je bio Voldemorov domaćin te godine, jelte). Dobivši priliku da napokon ima zmaja, Hagrid je naseo na prostu manipulaciju i odao bitne informacije u zamenu za novog kućnog ljubimca, norveškog šiljkoleđog zmaja Norberta.

Sa strane što je držati zmaja izuzetno opasno, Hagrid je mogao ozbiljno da nadrlja i da bude izbačen sa Hogvortsa, a sa njim i Hari, Ron i Hermiona kao saučesnici.

Tada se Ron dosetio da piše Čarliju, i on je organizovao neke svoje prijatelje da svrate na Hogvorts, pokupe Norberta i odvedu ga u Rumuniju. Ovime su svi izbegli ozbiljne posledice. Iako bi Hagrid radije prihvatio ma kakve posledice ako to znači da može da čuva zmaja. Čarli ih je sve sačuvao i zbog toga su mu ostali zahvalni.

Godinama kasnije je Hagrid, raspitujući se za svog nekadašnjeg ljubimca saznao neke nove činjenice – kao na primer da je sada poznata pod imenom Norberta – ipsostavilo se da je Norbert ženka, a ne mužjak kako je naša ekipa originalno mislila.

Bio je tu u toku Tročarobnjačkog turnira

Kao što znamo, prvi podvig na turniru je uključivao zmajeve, tako da je Čarli, naravno, bio tu. On je pomagao ostalim ukrotiteljima zmajeva, i bio u pripravnosti tokom čitavog prvog podviga ukoliko neko od šampiona ne uspe da izađe na kraj sa svojim zmajem.

Osim što je bio tu da pomogne u toku turnira, on je zajedno sa ostalim članovima porodice Vizli pruži punu podršku Hariju.

Pridružio se Redu feniksa

Čarli je bio mali tokom Prvog čarobnjačkog rata, ali se seća svih horora koji su zadesili čarobnjačku zajednicu u prvom okršaju sa mračnim gospodarom. Zbog toga se pridružio borbi čim je Dambldor ponovo okupio Red nakon Voldemorovog povratka na kraju Vatrenog pehara. Dambldor ga je odmah zadužio da zapravo ostane u Rumuniji, i da se što više povezuje sa stranim čarobnjacima i tako jača podršku u borbi protiv Voldemora. Preuzeo je dosta takvih zadataka što je mnogo pomoglo Redu.

Ostatak njegovog života

Čarli Vizli se nikada nije oženio, i nastavio je da radi sa zmajevima i ostalim magijskim stvorenjima nakon Voldemorovog pada. Bio je malo povučeniji od ostatka porodice Vizli, i voleo je da više vremena provodi sa fantastičnim zverima negó sa ljudima. Uvek je bio tu za svoju porodicu, i dolazio je da pomogne kad god je to bilo potrebno (kao što smo i videli), ali je ipak više voleo da svoje vreme provodi u prirodi i divljini, u okruženju koje mu najviše odgovara.

Iako je Rita Skiter pisala na temu zbog čega se Čarli nikada nije oženio, iznoseći sve same laži, naravno, Čarlija to nimalo nije doticalo. Uživao je u svom poslu i životu, i nikada se nije osvrtao na to šta će ko reći.

Čak ni na komentare svoje majke Moli kako je napokon vreme da se ošiša.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

  You may also like

  3 Comments

  1. Zar nije komentar o šišanju bio upućen Bilu.?

   1. Zapravo je sa obojicom mučila tu muku. Jeste u Vatrenom peharu više isticala da Bil treba da se ošiša, da. Ali, ako se sećaš, u Relikvijama smrti je pred Bilovu svadbu ošišala Čarlija, jer joj je jako smetala njegova narasla kosa. 🙂

  2. Hahaha da! Isčitavam opet (500. put) i skontam da veceras za docek slavimo rodjendan onog-koji-se-ne-sme-imenovati. 🙂 ludilo 🤣

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter