Hari Poter

Kako je Dambldor znao da će Hari preživeti Voldemorov pokušaj da ga ubije?

Albus Dambldor

Tokom čitavog Hari Poter serijala, bilo je jasno da je Dambldor znao da će Hari preživeti Voldemorov napad u Relikvijama smrti. Nakon što je Hari uspeo da se vrati u život, uspeo je i da pobedi Voldemora i spasi čarobnjački svet. Da bi osigurao da se konačna bitka završi Voldemorovim krajem, a takođe i Harijevim opstankom, Dambldor je uveo određene mere. ž

Do Dambldorove smrti u šestoj knjizi i filmu, bilo je poznato da je, pored toga što je bio jedan od najpametnijih i najzabavnijih čarobnjaka, Dambldor imao i puno tajni. Dok je obavljao svoje dužnosti direktora i vođe Reda Feniksa, Dambldor je imao rezervne planove u slučaju da njegovi prvobitni planovi ne uspeju. To je uključivalo da Snejp deluje kao dvostruki agent, a zatim i da isplanira sopstvenu smrt kako Drako ne bi bio taj koji će ga ubiti. Štaviše, Dambldor je uspeo da prikupi korisne informacije koje bi mu pomogle sprovođenju svog plana.

Albus Dambldor, Hari Poter, Vatreni pehar

Zbog svog pronicljivog uma, pažljivog planiranja i veštine u prikupljanju informacija, Dambldor je naizgled znao da će zaštitna čin koju je Lili postavila na svog sina u trenutku njene smrti omogućiti Hariju da preživi ubilačku kletvu po drugi put. Kao rezultat toga, zaštitna čin bi nastavila da važi do poslednje bitke između Harija i Voldemora. Štaviše, Dambldor je garantovao da će Hari postati legendarni Gospodar smrti posedovanjem tri Relikvije smrti.

Tokom serijala o Hari Poteru, moć ljubavi je bila stalna tema i motiv, a posebno ljubav majke prema svom detetu. Ovo je eksplicitno ilustrovano Lilinom ljubavlju prema Hariju. Nakon Harijeve prve bitke sa Voldemortom u delu Hari Poter i Kamen mudrosti, Dambldor mu je spomenuo da je razlog njegovog preživaljavanja taj što se Lili „žrtvovala za tebe, a taj čin ostavlja trag“.

Ovaj nesebični čin ljubavi štitio je Harija mnogo puta, čak i u trenutku kada je Harijeva krv korišćena da Voldemor dobije svoje telo natrag u Vatrenom peharu. Iako se videlo da je Voldemor mogao da dodirne Harija, knjige dalje objašnjavaju značaj ovog čina i kako je Dambldor znao da će to pomoći Hariju.

Na kraju četvrte knjige, kada Hari objašnjava Dambldoru šta se dogodilo, navedeno je da je „u Dambldorovim očima sijalo nešto poput trijumfa“, što implicira da je Dambldor znao za posledice koje će snaći Voldemora jer je koristio Harijevu krv. Ovo je kasnije potvrđeno kada je Dambldor rekao Hariju u sedmoj knjizi: „Njegovo telo održava njenu žrtvu u životu, i dok ta čarolija opstaje, preživljavate i vi.’’

Sa druge strane, ljubav kojom je bio zaštićen je Voldemoru bila potpuna nepoznanica, budući da je on dete koje nije nastalo iz ljubavi. Koristeći Harijevu krv u Vatrenom peharu, njegovim venama je poteklo nešto njemu nepoznato, nešto čega nije ni bio svestan. Na taj način, ono što Harija štiti je sprečavalo Voldemora da ga ubije.

Dambldor je znao da će Hari preživeti tako što će se pobrinuti da poseduje tri Relikvije smrti, što će Harija učiniti Gospodarom smrti. Prema Pripovestima Barda Bidla, svako bi mogao da postane ovaj Gospodar ako bi posedovao Plašt nevidljivosti, Starozovni štapić i Kamen vaskrsenja.

Kao mladić, Dambldor je bio fasciniran pričom i verovalo se da će dobijanje sve tri Relikvije nekoga učiniti nepobedivim. U Kamenu mudrosti, Dambldor je Hariju poklonio plašt, a kasnije je zaveštao Hariju i Kamen vaskrsnuća. Hari je tada postao pravi vlasnik Starozovnog štapića nakon što je razoružao Draka, čime je postao Gospodar smrti. Kao rezultat toga, Hari nije samo uspeo da spase čarobnjački svet, već je i pobedio smrt.

Konačno, misao da je Hari neplanirani horkruks se dugo vrzmala u Dambldorovoj glavi, ali onog trenutka kada je Nagini napala Artura Vizlija, a Hari objasnio da se osećao kao da je on zmija, Dambldor je počeo da sumnja da je jedan deo Voldemorove duše zarobljen u Hariju. Naravno, zajedno sa mnogim drugim dešavanjima, poput nemuštog jezika, boli u ožiljku kada je Voldemor ljut, uplašen ili u blizini, Dambldor je potvrdio svoju teoriju. Zbog toga je znao da Hari mora ‘’umreti’’ da bi i poslednji delić Voldemorove duše umro, ali uz Relikvije smrti i majčinsku ljubav, Avada Kedavra neće ubiti Harija, već samo još jedan Voldemorov deo.

Dambldor je verovao u moć ljubavi mnogo više nego što je to pokazivao, pa je zbog toga mogao da se nada pozitivnom ishodu kada dođe do konačne borbe između Harija i Voldemora. Zahvaljujući ljubavi jedne majke spasen je i čarobnjački i normalski svet; zahvaljući mudrosti jednog čarobnjaka  – to je u pravi čas otkriveno.

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter