Hari Poter

Najbolje Hari Poter misterije

Harijevo vreme na Hogvortsu nisu činili samo časovi i utakmice kvidiča – zato što biti Hari Poter znači da te iza ćoška uvek čeka neka nova avantura. U ovom članku smo rangirali omiljene misterije i najinteresantnije delove vezane za te misterije.

Ko je otvorio Dvoranu Tajni?

Tokom druge godine, Harijev život na Hogvortsu je postao drugačiji kada su počeli da se dešavaju čudni napadi. Zid prekriven rečima koji su ispisani krvlju „ Neprijatelji naslednika čuvajte se“ je samo pojačavalo misterioznost svih dešavanja kao i nemogućnost otkrivanja Dvorane tajni. Da ne pominjemo strašno čudovište koje je okamenjivalo učenike normalskog porekla. Bila je potrebna samo jedna reč koju je napisala Hermiona ( koja je takođe bila okamenjena) da Hari konačno razume: cevi. Samo je Hermiona ta koja može da reši misteriju a da nije ni svesna toga!

Najšokantniji deo: Kada je Tom Ridl oteo Džini Vizli

Ko je stavio Harijevo ime u Vatreni Pehar?

Za Noć veštica, Hari se suočio sa nečim mnogo strašnijim od duhova i vukodlaka: saznao je da je četvrti šampion na čuvenom Tročarobnjačkom turniru. Ali sa starosnom crtom oko Vatrenog pehara, koja je zabranjivala učenicima mlađim od 17 godina da učestvuju – kako je Harijevo ime dospelo u Pehar?  Najzad, ova misterija ima jedan od najmračnijih krajeva, zato što je Harijevo učešće na ovom turniru bilo deo detaljnog plana Onoga Koji Se Ne Sme Imenovati i njegovih sledbenika i istovremeno dovelo do smrti Sedrika Digorija.

Najšokantniji deo: Saznanje da je Ludooki Ćudljivko neko sasvim drugi

Relikvije smrti

Čudan simbol ( koji svi dobro znamo) će biti središnji deo sedme knjige, simbolizirajući veliku legendu iz dečije priče koja se nalazi u Pripovestima Barda Bidla. Kao što se ispostavilo, ova priča je tačna. Ovaj misteriozni simbol, koji je Lunin otac Ksenofil obožavao, u stvari predstavlja tri najmoćnije stvari u čarobnjačkom svetu: Nevidljivi ogrtač, Kamen vaskrsnuća i Starozovni štapić. Hari će u jednom trenutku posedovati sva tri predmeta i brzo saznajemo da je već imao jedan ( Nevidljivi ogrtač) od samog početka. Ova misterija je otvorila vrata drugoj misteriji – nakon otkrića da su Relikvije smrti stvarne, kako može Hari da ih iskoristi u borbi protiv Voldemora?

Najšokantniji deo: Kada je Hari iskoristio Kamen vaskrsnuća da makar na trenutak vrati njemu drage ljude

 

Kamen mudrosti

Od samog dolaska na Hogvorts, Hari se suočavao sa čudnim stvarima – i istovremeno osećao potrebu da zaštiti ono što Dambldor smatra važnim. Šta je u misterioznom paketu koji je Hagrid uzeo iz Gringotsa? Zašto ga čuvaju na Hogvortsu? I šta je Kamen mudrosti? Ko pokušava da ga ukrade? Na svu sreću, Hari nije sam tragao za odgovorima – imao je Rona i Hermionu. Ova misterija je imala sve: diverziju ( kada su mislili da Snejp želi da ukrade Kamen mudrosti), prepreku ( i to troglavu!) i suočavanje licem u lice ( u stvari, suočavanje jednog lica sa…dva lica!) Harija i lorda Voldemora. Za jedanaestogodišnjaka na prvog godini na Hogvortsu, Hari je zaista odlično počeo!

Najšokantniji deo: Saznanje šta se nalazi ispod turbana profesora Kvirela

 

Harijevi snovi

Hari je veći deo Reda Feniksa proveo ljut. Bio je ljut zbog događaja u Vatrenom Peharu, ljut zbog toga što su krili stvari vezane za Voldemora od njega, ljut zbog napada Dementora u Malom Kukumavčilištu zbog kojeg mu je pretilo izbacivanje sa Hogvortsa. Da stvari budu još gore, počeo je da sanja čudne snove, često išavši mračnim hodnicima do zatvorenih vrata. Hari nije ni bio svestan da to nisu bili snovi već vizije zbog povezanosti uma lorda Voldemora sa njegovim – i ta vrata su samo bila korak ka novim pitanjima.

Najšokantniji deo: Naginin napad na Artura Vizlija posmatran iz Harijevog ugla

 

Ko je Polukrvni Princ?

Harijeve avanture koje su uglavnom podrazumevale i istraživanje prošlosti lorda Voldemora, uključivale su i otkrivanje prošlosti još jednog glavnog lika. Posmatranje prošlih događaja u Dambldorovom Situ-za-misli je bilo ključno za Harijevo upoznavanje Voldemora. Ali, Hari je na šestoj godini postao dobar u još nekim stvarima – kao što su časovi napitaka. Zahvaljujući korisnim beleškama unutar stare, pohabane knjige, čiji je vlasnik izvesni “ Polukrvni Princ”, Hari postaje miljenik profesora Pužoroga. Uprkos Džininom ( pametnom) savetu da ne veruje čudnoj knjizi ili Hermioninim ( tačnim) sumnjama o Prinčevim namerama – Hari je pronašao određenu sličnost sa Polukrvnim Princom, što je uticalo na to da šok bude još veći kada se ispostavilo da je to njegov omraženi profesor Severus Snejp.

Najšokantniji deo: Kada je Hari bacio Sektumsempra kletvu na Melfoja

 

Voldemorovi Horkruksi

Sa Horkruksima i njihovim postojanjem smo se upoznali u Polukrvnom Princu. U Relikvijama smrti smo saznali da je potrebno uništiti ih, kako bi Voldemor bio pobeđen. Nakon saznanja da je Voldemor savladao mračne veštine cepanja duše i sakrivanja njenih delova u različite predmete, Hari, Ron i Hermiona su pošli u misiju sa ciljem da ih pronađu i unište. Ali kako uopšte početi? Suvišno je reći da je ova potraga vodila trio na veoma mračna mesta – kako fizički, tako i emocionalno. U poređenju sa tim, čarobnjački šah i troglavi pas izgledaju bezazleno!

Najšokantniji deo: Saznanje da je Hari jedan od Horkruksa

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter