Hari PoterPriče

Slavni Sliterinci kroz vekove

Dobre vesti, Šešir za razvrstavanje smestio te je  u Sliterin. Kako bismo te inspirisali, predstavljamo ti sam krem tvoje Hogvortske kuće.

 

Ili ćete, možda, u Sliterinu

Steći prava prijateljstva,

Ta lukava sorta ni od čega ne preza

Kod njih cilj opravdava sredstva.

                Šešir za razvrstavanje, Hari Poter i Kamen mudrosti

 

Salazar Sliterin

 

Jedan od četiri osnivača Hogvortske škole veštičarenja i čarobnjaštva cenio je lukavost i ambiciju kod učenika. Verovao  je da se u školi trebaju podučavati samo čistokrvni učenici. Njegova sposobnost da govori nemuštim jezikom razlog je zbog kojeg je amblem Sliterina zmija.

 

Merlin

 

Sam Merlin je svrstan u Sliterin kada je bio na Hogvortsu, a mladi čarobnjak će vremenom postati jedan od najpoznatijih čarobnjaka u istoriji. Nagrada „ Red Merlina“, nazvana njemu u čast, dodeljuje se od petnaestog veka. Legenda kaže da zelena traka na nagradi „Red Merlina – Prva klasa“ oslikava njegovu Hogvortsku kuću.

 

Severus Snejp

 

 

Majstor napitaka na Hogvortsu imao je gotovo nemoguće visoka očekivanja od svojih učenika i nije bio jedan od onih koji je rado trpeo neposlušnost. Kao starešina Sliterina imao je razmirice sa malo živahnijim učenicima Grifindora, kao što je to bio Hari Poter. Ipak, ispod mirne spoljašnosti i podrugljivog osmeha krila se  komplikovana ličnost.

 

Fineas Nigelus Blek

 

Čukundeda Sirijusa Bleka bio je najmanje popularan od svih direktora Hogvortsa. Verovatno zbog toga što je mrzeo da bude nastavnik i  mlade ljude generalno. Čak i nakon smrti nastavio je da savetuje buduće direktore sa svog uzvišenog mesta na zidu kancelarije direktora.

 

Tom Ridl

Siroče Tom Ridl pronašao je novi dom na Hogvortsu, ali i mračnu svrhu. Direktan potomak Salazara Sliterina delio je njegov uzdržani stav o ograničenju podučavanja magije samo na čistokrvne – iako je i sam imao oca koji je bio Normalac. Kao tinejdžer otvorio je Dvoranu tajni što je prouzrokovalo smrt devojčice čiji su roditelji bili Normalci i naučio mračnu magiju kako bi se zaštitio od smrti.

 

Horacije Pužorog

 

Još jedan majstor napitka na Hogvortsu bio je starešina kuće Sliterina – čak dva puta. Lili Poter, Harijeva majka, bila je jedan od njegovih najdarovitijih učenika. Iako se sam nije nalazio u centru pažnje, Horacije je uživao u slavi koju su mu donosili njegovi miljenici iz „ Kluba pužića“.

 

Krvavi Baron

 

Krvavi Baron je mršav i krvlju natopljen duh kuće Sliterina. Jedini je koji može da drži pod kontrolom nesnosnog kućnog duha Pivsa. Snažan i tih, Baron je stalno u lancima kao znak pokajanja zbog užasnog dela koje je počinio.

Sonja
Sonja radi u Ministarstvu magije, u Odseku za primenu magijskih zakona. Nakon uspešno položenih N.E.W.T. vežbi i završenog trogodišnjeg treninga Sonja je postala Auror i tako ostvarila svoju dugogodišnju želju da štiti čarobnjački svet od mračne magije i mračnih čarobnjaka. Sonja obožava da čita, a omiljene knjige su joj Vodič kroz srednjovekovno čarobnjaštvo i Kletve i kontrakletve. Slobodno vreme obožava da provodi u svom vrtu gde gaji madragore i zubate geranijume. Ima kućnog ljubimca - sovu Agatu.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter