Fantastične zveriHari PoterNovostiProbušeni kotao

Magija za Normalce: Napokon štapić kojim možete kontrolisati svoj dom

Sećate li se kad ste prvi put gledali film Hari Poter i dvorana tajni? I tog očaravajućeg trenutka kada ste ostali bez daha ugledavši unutrašnjost Jazbine? Sudovi se sami peru, igle ludačkom brzinom samostalno štrikaju džemper. Bez ičije pomoći. Priznajmo da je od tog momenta svako od nas je poželeo kuću koja sadrži makar delić te magije. Izgleda da je jedan delić sada ipak dostupan i svim Normalcima.

Jazbina

Jazbina – magični dom Vizlijevih smo svi priželjkivali

Adam Tol (Adam Thole) je zaslužan za ovaj razvoj magije u nemagijskom svetu. Kada je njegov sin tražio tematsku rođendansku žurku u stilu Harija Potera, čovek je rešio da se svojski potrudi. Nema svrhe raditi nešto polovično, zar ne? Tol je ideju preuzeo iz tematskog parka Čarobni svet Harija Potera, gde postoje interaktivni štapići uz pomoć kojih i Normalci mogu da se oprobaju kao veštice i čarobnjaci. Preuzeo je koncept i razradio ga tako da se čini mogu koristiti za kontrolu stvari po kući. Zar to nije strava?

Verovatno vas zanima kako je Adam Tol uspeo da postigne ovako nešto – hej, kada bismo i mi to umeli, kuće bi nam već bile pod komandom štapića. Zapravo je možda i jednostavnije nego što mislite. Adam je koristio štapić odštampan 3D štampačem, čiji vrh reflektuje jaku svetlost. Da bi sama magija funkcionisala dizajnirao je detektor za čini na svom Raspberry Pi Zero računaru.

Ovaj detektor koristi kameru uparenu sa četiri infracrvena iluminatora (iluminatori omogućavaju snimanje i slikanje u mraku). Infracrvena svetla ispune sobu, i mada Normlaci to ne vide, stvaraju magiju tako što vrh štapića svetli jače od bilo čega drugog u prostoriji. Dakle, kamera vidi koju čin bacate. Ona usnimi pokret štapića i onda proizvodi fotografiju duge ekspozicije (tehnika fotografisanja u uslovima slabog osvetljenja). Zatim sistem spaja tu fotku sa nekom koja već postoji u bazi podataka, te tako zna koju ste čin bacili i izvršava vašu komandu kroz aplikaciju Home Assistant.

A šta Tol radi u svom domu? Ovaj strava softver mu omogućava da štapićem kontroliše prekidače, jačinu muziku, boju svetla u sobi, i jednu odličnu dodatnu opciju – da uključi aparat za kokice. Mislim da bismo smazali kokice brzinom svetlosti samo da imamo izgovor da ponovo upotrebimo štapić. Paljenje i gašenje svetla je takođe super. Da se ne lažemo, svi smo makar jednom pokušali da šapnemo Lumos gledajući u svetla, u nadi da ćemo uspeti. Pa, sada bismo uspeli.

Naravno, ovo nije ni delić onoga što učenici na Hogvortsu mogu da rade, ali je ipak veliki pomak. Zaista je strava paliti i gasiti svetlo štapićem. Čarobnjaci to stalno rada, a sada će moći i Normlaci. Pomislite samo koliko bi ova tehnologija bila zanimljiva gospodinu Vizliju? Već zamišljamo kako komentariše da su Normalci zapravo briljantni. Pa, nismo ni mi toliko zaostali, gospodine Vizli. Nikako.

Na klipu ispod pogledajte kako funkcioniše magija Adama Tola:

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *