Hari Poter

Harry Potter uskršnja jaja koja su vam verovatno promakla

Harry Potter filmovi su jedni od retkih koji su uspeli da verodostojno prikažu knjigu I ubace skoro sve detalje iz nje. Naravno nešto se moralo izbaciti zbog dužine trajanja samih filmova, ali složićete se da su do kraja ostali usko povezani sa originalnim tekstom. Takođe, film je imao slobodu ubacivanja sitnih detalja koji nisu bili mogući u knjizi. Detalja koji se kriju svuda I izazivaju fanove da ih pronađu.  Ovde ćemo navesti nekoliko uskršnjih jaja iz filmova koja ste verovatno propustili.

Gilderoj Lokhart je ćelav

Svi znamo narcisoidnog profesora Lokharta I njegovu priču. Znamo koliko je brinuo o izgledu I koliko mu je pažnja bila bitna. Međutim, možda niste znali da mu je bilo malo teže da postigne svoj savršeni izgled. U drugom delu, kada Hari I Ron odlaze kod Lokharta ne bi li mu preneli informacije koje znaju o Dvorani tajni, zatiču ga kako u panici pakuje svoje stvari. Na stolu mu stoje raštrkane knjige, slike I perika. Da dobro ste pročitali, perika njegove prepoznatljive bujne frizure. Očigledno je jako skupa i kvalitetna s obzirom da je uspeo sve da nas zavara.

 

Simbol Relikvija smrti se javlja mnogo ranije

Relikvije smrti u kasnijim delovima igraju veliku ulogu u samoj radnji I njihov simbol se provlači svuda. Međutim, simbol se pojavljuje mnogo ranije nego što su mnogi mislili. U četvrtom delu, kada Hari prvi put ulazi u Sito za misli, kamera prelazi preko Dambldorove kancelarije I zaustavlja se na staklenoj vitrini. Unutar nje se nalazi 3D model Relikvija smrti. Sama Dž.K.Rouling je insistirala da se ovaj detalj ubaci kako bi polaku uvodila u priču ovaj simbol I njegovo značenje.

 

Starbucks logo

Dobro nam je poznata scena iz petog dela kada Sirijus pokazuje Hariju sobu sa porodičnim stablom Blekovih. Prepoznali smo mnoga imena I likove sa zida, ali Starbucks sirena nam je verovatno promakla. Kada Sirijus tek ulazi u sobu, levo od njega pored samih vrata može se videti logo. Sirena je promenjena ne bi li se uklopila sa enterijerom, ali I dalje nosi krunu I drži svoja dva repa tako da kad je ugledate, nije tako teško prepoznati odakle je.

 

Lucijusova tetovaža

Lucijus Malfoj je jedan od poznatijih Smrtoždera I dobro smo upoznati, kako sa njegovom, tako I sa pričom njegove porodice. U sedmom delu, Malfojevi se poprilično muče I prvom prilikom beže dalje od rata I užasa, time izdajući samog Mračnog gospodara. Ono što mnogima promakne u ovoj sceni je Lucijusova tetovaža. On na sekund okreće glavu u stranu I tada se mogu spaziti sitni, crni simboli koji označavaju njegov zatvorenički broj u Askabanu. Nije ni čudo što gospodin Malfoj izgleda toliko loše u ovim scenama.

 

Felix Felicis

Napitak koji bi svi želeli da ponekad imaju pri ruci. Setite se samo koliko je pomogao Hariju, pa I Ronu na neki način. Zato nije ni čudo što se pred bitku za Hogvorts, dok profesorka Mek Gonagal izdaje naređenja, profesor Pužorog može videti kako ispija nešto na brzinu za šta je vrlo verovatno da je upravo napitak sreće. Veoma pametno ako mene pitate. Sreća je nekad preko potrebna.

 

Automobili u Šimširovoj ulici

Poznato je da se Darslijevi trude da budu što normalniji I da se što više stope s okolinom I svojim pristojnim komšijama. Ali verovatno niste primetili koliko daleko su spremni da idu. Pred odlazak u zoološki vrt za Dadlijev rođendan, kamera snima Šimširovu ulicu, savršeno uređene travnjake I automobile. Ali to je ono što je čudno. Svaka kuća poseduje isti model automobila, dok se jedino boja razlikuje. Neko bi trebao da objasni Normalcima da nije tako strašno biti drugačiji.

 

Nezaboravko

Verovatno se svi sećate scene iz prvog dela kada Nevil dobija Nezaboravka, spravu ispunjenu dimom koji pocrveni ukoliko ste nešto zaboravili. Čim ga je Nevil uzeo u ruke, dim je pocrveneo. Problem je bio što se Nevil nije sećao šta je to tačno zaboravio. Ne znam za vas, ali mene je to uvek  kopkalo. Ako pogledate bolje, možete uočiti da su svi oko Nevila obučeni u odore dok je jedino on sedeo samo u džemperu. Dakle Nevil je zapravo zaboravio školsku uniformu. Misterija rešena.

 

Čokoladna žabica

U toku njihove prve vožnje ka Hogvortsu, Hari I Ron su kupili brdo slatkiša u vozu. Tu su bile čokoladne žabice, Berti Botove bombone, pite od bundeva I mnoge druge poslastice. Prva žabica koju je Hari otvorio mu je nažalost pobegla, iskočivši kroz prozor. Međutim, to nije bio kraj za nju. Ako ste pažljivo posmatrali, kada Hari,Ron I Hermiona mašu svojoj deci koja putuju za Hogvorts, na prozoru kupea se može videti čokoladna žabica kako se penje I uskače unutra. To je zapravo simbolizovalo kraj jedne, a početak druge priče.

 

Voldemorov portret

Hogvorts je ispunjen mnoštvom portreta slavnih čarobnjaka I veštica koji se kreću po zamku, odlazeći u posete drugim portretima, a neki su zaduženi za čuvanje tajnih prolaza. Verovatno ste uspeli da tokom filmova prepoznate po kojeg čarobnjaka ili vešticu. Međutim ono što vam je verovatno promaklo je zapravo portret samog Voldemora. U trećem delu kad Grifindorci ljutito protestvuju protiv pevanja Debele Dame I zahtevaju joj da ih pusti u dnevni boravak, desno od njih se može videti slika Mračnog gospodara. Naravno tada još nismo znali kako on izgleda, ali sada je nemoguće da se ne primeti.

 

Broj sedam

Možda vam ova činjenica nije zapala za oko, ali broj sedam se konstantno pojavljuje kroz sve delove Hari Potera. Postoji sedam godina na Hogvortsu, sedmoro dece Vizlijevih, sedam igrača kvidiča, sedam horkruksa, misija spašavanja Harija u Relikvijama smrti se zvala sedam Potera, Harijev broj dresa je sedam. Ovo svakako nije slučajnost. Da li ste vi još negde primetili da se pojavljuje?

 

Još jedna od bezbroj sjajnih stvari u vezi ovih filmova je to što je toliko toga ubačeno da I dan danas fanovi traže sve skrivene detalje. Ovo su samo od nekih uskršnjih jaja koja mnogi nisu primetili, a sugurno ih ima još mnogo koja čekaju da budu otkrivena. Da li ste vi otkrili neka koja ovde nisu navedena?

 

 

Milica
Milica je posle završene škole ostala da radi na Hogvortsu kao profesor Odbrane od mračnih veština i uspela je da se zadrži na toj poziciji duže od godinu dana. Pripada kući Grifindor i dobar je prijatelj sa kolegom Nevilom. U slobodno vreme pokušava da ispuni cilj koji je sebi zacrtala još dok je bila djak, da pronadje sve tajne prolaze i prostorije na Hogvortsu. Takodje uživa u dobrom krem pivu i gozbama u Velikoj sali.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter