Hari Poter

Predmeti i bića koje poznaju i Normalci i čarobnjaci

Ako su vaše detinjstvo ili čak zrelost obeležili Ubilačka kletva ili Banditova mapa, onda ćete definitivno biti zainteresovani da se upoznate sa bićima i predmetima koji su zajednički i Normalcima i čarobnjacima. U pitanju su bića i predmeti koji su poslužili kao inspiracija Dž.K.Rouling kada je pisala priču o dečaku koji je preživeo.

Feniks

Jednorozi, zmajevi i kentauri predstavljeni su u Hari Poter svetu, i iako Dž.K. Rouling nije izmislila ove magične zveri, svakako je dala novi život ovim starim mitovima. Oživela je Feniksa, pticu iz črčke mitologije i to u svojoj drugoj Hari Poter knjizi, Dvorani tajni. To je crvena ptica veličine labuda, sa zlatnim kljunom i kandžama, koja liči na polu-očerupanu božićnu ćurku kada je blizu „dana gorenja“- to je dan kada ova ptica bukne u plamen i ponovo se rodi iz pepela kao beba feniks.

Ono što je Dž. K Rouling izmislila je da feniksova pera mogu da se koriste kao delovi čarobnjačkih štapića, kao što su bila deo Harijevog i Voldemorovog. Feniksove suze takođe zaceljuju rane, kao što je to uradio Fokes, Dambldorova ptica, kada je Bazilisk napao Harija u drugoj knjizi. Poznat po tome što ga je teško pripitomiti, ipak može da postane ljubimac za ceo život. Kada su kasnije u toku serijala ubili Dambldora, Feniks je pevao svoju tužbalicu- tužnu pesmu koja slama srca i čini kao da dolazi iz dubine vaših srca.

Budući da postoji gomila knjiga iz perioda 13. veka koje prikazuju feniksa, može se reći da su i Stari Grci imali jednako bujnu maštu kao i Dž.K.Rouling.

Bezoar

Na svom prvom času napitaka, Hari je naučio važnu lekciju o skromnom bezoaru od Profesora Snejpa: „ bezoar je kamen koji se dobija iz stomaka koze koji služi kao protivotvor za većinu otrova.“ I zaista je poslužio da spase Rona Vizlija u Polukrvnom Princu nakon što ga je otrovala medovina koja je bila namenjena kao poklon profesoru Dambldoru.

Reč bezoar je persijskog porekla, od reči pad-zahr što znači protivotrov. Bezoari su nesvarljiva hrana koja se može naći u stomacima životinja kao što su koze i verovalo se da su protivotrovi još u doba kada su Mavari okupirali Španiju. Zlato oko bezoara nam pokazuje kako je ovaj predmet bio veoma cenjen.

Nadgrobni spomenik Nikolasa Flamela

Nikolas Flamel je poznat kao kreator Kamena mudrosti u prvoj knjizi serijala: njegovo otkriće eliksira večnog života mu je dozvolilo da doživi neverovatnih 665 godina, i samo ga je njegova žena Perenel nadmašila – imala je 668 godina. Sa njom je živeo miran i tih život u Devonu, bar dok nisu uništili kamen na kraju knjige pa su i on i njegova žena su preminuli.

Nikolas Flamel je ipak čovek koji je stvarno postojao a isto tako postoji i njegov nadgobni spomenik. Francuski prepisivač i prodavac rukopisa iz srednjeg veka, koji je nekako stekao reputaciju alhemičara i kreatora Kamena mudrosti koji je mogao da pretvori običan metal u zlato i da obezbedi večan život.

Mandragora

Hari i njegovi prijatelji su se prvi put susreli sa mandragorom na svojoj drugoj godini na času Herbologije. Njen koren se koristi zbog sposobnosti da oživi okamenjene  ljude – odnosno, poništava mračnu parališuću čin. Ali ovo nije obično staro korenje, to su mala osetljiva bića čiji je vrisak smrtonosan kada dostignu zrelost. Zato mladi čarobnjaci uče kako da ih vade dok su još veoma mlade.

Koren mandagore je veoma važan u narodnim verovanjima još iz antičkih vremena, verovatno zato što izgledaju kao mali smežurani ljudi. Ljudi bi uzeli psa na povodcu kako bi ih oni izvadili da bi pobegli od njegovih smrtonosnih vriskova, kao što je prikazano u jednom starinskom Herbarijumu, enciklopediji biljaka koja objašnjava njihova medicinska i magična svojstva. Mandagore su takođe veoma poznate po svojima halucinogenom i narkotičnom dejstvu.

Kristalna kugla

Hari Poter nikada nije bio veliki obožavalac kristalnih kugli – upoznaje se sa njima na trećoj godini na časovima Predskazivanja, koji je držala ekscentrična profesorka Sibil Trilejni. Na ovim časovima mladi čarobnjaci uče kako da predvide budućnost, ali sve što Hari i Ron uspevaju da vide su mutni tragovi koji liče na talase. Hari ni na svom OČN ispitu iz Predskazivanja u Redu Feniksa nije ništa uspeo da predividi.

Pored kristalne kugle u koju je Hari Poter gledao, Britanska Biblioteka trenutno ima i veoma redak primerak kristalne kugle- malu mračnu kuglu „Smelly Nelly“, a na koju je britanska veštica  stavljala gomilu i gomilu parfema jer je verovala da će to privući duhove da joj pomognu sa njenim predviđanjima. Prema posmatraču iz 1960-ih „ ova mala crna kugla je interesantna po tome što je napravljena od mesečevog kristala. Ovo je napravljeno da bi noću uhvatila reflekciju meseca na površini. Veštica je onda gledala u mesečevu refleksiju da bi predvidela nešto“.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter