Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotaoTema

Čarobnjački svet 101 – Magijske sprave jednog čarobnjaka, drugi deo

Čarobnjački svet 101

Nastavljamo sa upoznavanjem različitih magijskih sprava koje čarobnjaci koriste kako bi im preživljavanje svakodnevnice lakše palo! U prošlonedeljnoj objavi ste mogli da saznate nešto više o bezopasnim magijskim spravama i izumima, kao i o različitim ogledalima i staklima, a danas dižemo igru na viši nivo.

Predmeti koji daju savete

 1. Vatreni pehar – ispunjen je plamenom iz kojeg iskaču imena trojice čarobnjaka koji će se susresti na Tročarobnjačkom turniru. Čarobnjaci koje pehar odabere su obavezni da učestvuju u turniru. Smatra se da podseća umnogome na Sveti gral – veliki, izrezbaren od drveta i neupadljivog izgleda. Sveti gral je, navodno, pehar iz kojeg je Isus pio za vreme Poslednje večere, i polemika je mnogih knjiga, priča i filmova.
 2. Šešir za razvrstavanje – donosi se na Ceremoniju razvrstavanja koja se na Hogvartsu održava na početku svake školske godine. Pošto otpeva pesmu, Šešir se stavlja na glavu svakog novog đaka da odluči u kojoj će kući novopridošli živeti. Često se upušta u polemiku sa đacima, i dešava se da, ponekad, napravi grešku.

Putovanje kroz vreme

 1. Sito za misli – kameni bazenčić u koji mogu da se pohrane nečije misli – u obliku srebrnastih pramenova – pomoću čarobnog štapića. Predmet je zaista odgovarajuće imenovan – prosejava misli i razdvaja one koje su trenutno potrebne od onih nepotrebnih.
 2. Okretač vremena – divite se čudesnoj Hermioni koja je stizala na vreme da prisustvuje svim časovima? Ova korisna stvarčica liči na peščani časovnik. Svakim potpunim okretanjem peščanog časovnika, vreme se vraća jedan sat unazad. Veoma je važno da čarobnjak, putujući kroz vreme, ne naleti na samog sebe, budući da to može da ostavi strašne posledice. Upotreba Okretača je regulisana od strane Ministarstva magije, tj. svi Okretači se drže u Sobi vremena u Odeljenju za misterije, ali su uništeni prilikom gadnog okršaja između Mračnih i dobrih čarobnjaka.

Zaštita od mračnih veština

 1. Instant-prašak za trenutnu pomrčinu – bacanjem ovog praška sve postaje smesta obavijeno pomrčinom crnom kao mastilo, što omogućava dobrim čarobnjacima da pobegnu od zlih, ali i obrnuto. Slično tome je i Lažni detonator – stvarčica koja napravi buku u jednom pravcu, dok čarobnjak može pobeći u drugom.
 2. Zaštitni šeširi, ogrtači, rukavice – spravice omogućavaju odbijanje manje snažnih čini, uroka i kletvi i često se vrate onome ko je kletvu i bacio. Mogu se kupiti u Vizlijevim čarobnjačkim ludorijama.
 3. Detektor tajnovitosti – izgleda kao izuvijana TV antena koja počinje da vibrira kada oseti tajnovitost (laganje, prikrivanje istine). Detektor tajnovitosti može da otkrije i da li su na neku osobu ili predmet bačene čini.
 4. Šunjoskop – veoma koristan izum, koji zazviždi ili zasvetli svaki put kada sretnete nekoga kome možete verovati. Zamislite samo koliko bi Normalcima dobro došao ovakav predmet tokom svakodnevnih dešavanja.

Ovo je za sada sve što se tiče magijskih sprava koje čarobnjaci koriste, a vi nam u komentarima napišite koja se vama najviše dopala i koji od ovih izuma bi vama bio najkorisniji!

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *