Hari Poter

Kako je Regulus Blek saznao za Voldemorov horkruks

Dž. K. Rouling je jednom prilikom otkrila kako je Regulus Blek saznao za tajnu Voldemorovih horkruksa, ali ključni delovi Relikvija smrti prikazuju celu sliku.

Regulus Blek, član ozloglašene porodice Blek, čistokrvnih čarobnjaka, je jedan od prvih likova iz serijala koji je otkrio Voldemorove tajne horkrukse. Regulus se fizički ne pojavljuje ni u jednom filmu, ali ga pominju različiti likovi. Njegove primarne reference su od njegovog kućnog vilenjaka, Kričera, koji je otkrio da je Regulus preuzeo Sliterinov medaljon nakon što je otkrio da je to horkruks i pokušao da ga uništi. Ovo dovodi do pitanja kako je on uopšte saznao za Voldemorove horkrukse.

Porodicu Blek su činili mnogi značajni čarobnjaci, uključujući Sirijusa, Regulusovog starijeg brata i Harijevog kuma. Ova porodica je bila jedna od najstarijih i najbogatijih porodica u svetu čarobnjaka, koja je, takođe, imala članstvo u Svetih 28. Još jedna porodična osobina je to da je većina porodice Blek bila sortirana u kuću Sliterin, pri čemu su mnogi bili Voldemorovi sledbenici, nekolicina njih su postali Smrtožderi, kao i sam Regulus. Iako on nije igrao tako značajnu ulogu kao mnogi njegovi rođaci, on se na kraju može smatrati jednim od Sliterinskih najvećih heroja u franšizi o Hari Poteru.

U intervjuu iz 2007. godine, Rouling se delimično osvrnula na to kako je Regulus uspeo da zaključi da je Sliterinov medaljon zaista horkruks. Ona je ponovila da Voldemor nije izmislio magiju koja stvara horkrukse, samo je prvi koji je napravio šest horkruksa. Besmrtnost ga je učinila još arogantnijim, ostavljajući nagoveštaje drugima kao što je uradio pre Harija na groblju. Rouling pominje da je Voldemor to uradio i pred Regulusom, koji je mogao tačno da pogodi zašto je Mračni Gospodar toliko uveren u svoju besmrtnost. Još uvek postoje misterije o konkretnim koracima u procesu izrade Voldemorovih horkruksa, ali izgleda da je Reuglus bio dovoljno pametan da zaključi da je medaljon jedan od njih. Roulingovo objašnjenje je nekako nejasno, ali tragovi iz filmova i knjiga o Relikvijama smrti pomažu da se slika pojasni.

Kričer, kućni vilenjak odan kući Blekovih, bio je ključ za potencijalno saznanje kako je Regulus otkrio tajnu medaljona. Iz poglavlja “Kričerova priča” iz Relikvija smrti bilo je poznato da je Regulus dobrovoljno prijavio vilenjaka da pomogne Voldemoru. Kričer je korišćen za testiranje odbrane horkruksa. Mračni Gospodar je odveo vilenjaka u pećinu i naterao ga je da popije gorući napitak pre nego što ga je ostavio da umre. Vilenjak je na kraju uspeo da pobegne i da se vrati svom gospodaru. Možda je kombinacija Voldemorove arogancije i spremnosti da žrtvuje moćno stvorenje poput kućnog vilenjaka za medaljon navela Regulusa u njegovu šemu. Budući da je Kričer preneo šta je video u pećini, Regulus Blek je povezao da je horkruks ono što Voldemora čini besmrtnim. Međutim, Regulus Blek je samo mogao da pretpostavi da medaljon nije jedini horkruks (s obzirom na to da se Voldemor plašio smrti i da to nije bila tajna među njegovim sledbenicima), ali tačan broj nije mogao znati. Ostavljajući poruku za Voldemora pod pseudonimom R.A.B, bivši Sliterinac je otkrio da je medaljon zamenio lažnim i želeo je da Mračni Gospodar zna da je on taj koji je otkrio njegovu tajnu.

Regulus Blek ne dobija dovoljno zasluga za svoju ulogu u konačnom sputavanju Voldemorovog plana, ali je odigrao suštinsku ulogu. Njegova žrtva je jedna od najpotcenjenijih u serijalu o Hari Poteru. U čarobnjačkom svetu je najpoznatiji po tome što je bio Smrtožder, mada bi ga trebalo smatrati značajnijom izbeglicom iz kuće Blekovih. Sirijus umire pre ovog saznanja o njegovom bratu, ali on bi sigurno bio ponosan na to kako se njegov brat pobunio protiv Toma Ridla.

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter