Hari Poter

Knjige iz sveta magije koje su obeležile Hari Poter serijal

Knjige su izvor i skladište znanja. Kao takve imaju veliki značaj za sve civilizacije i zajednice. Probudimo Hermionu u nama i istražimo neke od najznačajnijih knjiga koje su uticale na tok priče našeg omiljenog serijala.

 1. Veliki čarobnjački događaji XX veka (Great Wizarding Events of the Twentieth Century)

Našu listu ćemo započeti simboličnim početkom. Naime, kada je prvi put upoznala Harija u Hogvorts ekspresu Hermiona je rekla da je čitala o njemu u ovoj knjizi. Zbog toga smo rešili da nju prvu spomenemo.

 1. Istorija magije (A History of magic)

Ova knjiga je vrlo značajna za čarobnjačku zajednicu, pa se zbog toga često i pominje. Međutim, za sam tok priče je mnogo važnija autorka ovog famoznog dela, Batilda Torbarka. Setimo se da je ona živela u istom mestu gde su živeli i Harijevi roditelji kada su ubijeni, kao i da je bila blizak prijatelj sa Dambldorovom porodicom. Kada su Hari i Hermiona hteli da razgovaraju sa njom, verujući da je živa, ispostavilo se da je to zapravo bila Nagini, koja je bila pretvorena u ljudsko obličje.

 1. Hogvorts – Istorija (Hogwarts : A History)

Omiljena knjiga Hermione Grejndžer. Ona se često pozivala na nju, pa je čak i scena gde ona objašnjava začaranost plafona u Velikoj dvorani postala prilično popularna. Kao i prethodna knjiga, i ova se često spominje u toku priče,.

 1. Život i laži Albusa Dambldora (The Life and Lies of Albus Dambledore)

Rita Skiter se svojski potrudila da nađe što više tračeva i loših stvari o Damldoru i sve je to upakovala u preko 900 stranica. Da je planirala da to uradi mnogo pre njegove smrti vidi se iz činjenice da je knjigu objavila samo nekoliko nedelja nakon Bitke na astronomskom tornju, u kojoj je direktor Hogvortsa poginuo. Ova knjiga je ispunila Harija besom, ali i sumnjom, što je kulminiralo odlaskom u Godrikovu dolinu da razgovara sa Batildom Torbarkom.

 1. Prirodni nobilitet : Čarobnjačka geneologija ( Nature’s Nobility : A Wizarding Geneaology)

Iako se jedva spominje, ova knjiga je bila vrlo značajna za priču. Zahvaljujući njoj su naši junaci saznali za relikvije smrti, koje su kasnije pomogle u borbi protiv Voldemorta.

 1. Kvidič kroz vekove (Quidditch Through the Ages)

O prošlosti i razvoju najpopularnije čarobnjačke igre saznajemo zahvaljujući velikom naporu i trudu Kenilvortija Vispa. Ne treba naglašavati da je ovo omiljena knjiga Rona i Harija. Njih dvojica su je, verovatno, pročitali nekoliko puta. Da li je i Hermiona? Hmmm? Zbog toga se ona često spominje tokom serijala.

 1. Pripovetke Barda Bidla (The Tales of Beedle the Bard)

 Knjige za decu mogu otkriti i najmisterioznije tajne realnog sveta. Dokaz za to je upravo ova knjiga u kojoj se nalazi i čuvena priča o Tri brata. Za nju su svi mislili da je samo priča za malu decu, ali izgleda da je Dambldor znao da u njoj ima istine. Zbog toga je baš tu nacrtao znak relikvija smrti, čime je pomogao glavnom triju da otkriju tajnu ovih predmeta.

Pored ovih knjiga, postoji još čitav niz drugih, koje su na ovaj ili onaj način doprinele priči o dečaku čarobnjaku i njegovim prijateljima. Koju od magičnih knjiga biste voleli da pročitate i zbog čega?

           

Stefan
Stefan je istoričar magije, koji se bavi istraživanjima odnosa Normalaca i čarobnjaka kroz istoriju, sa posebnim fokusom na modernu istoriju (od kraja XV veka) i savremeno doba. Pored istorije, zanimaju ga i druge nauke, jer želi da što bolje razume kako svet funkcioniše. Zanima ga i sport, a bavi se čarobnjačkim šahom i njegovom promocijom. Pored toga, voli da kuva, putuje, uči nove stvari i isprobava neobična jela. U slobodno vreme čita i bavi se kreativnim pisanjem. Isticao se pomoganjem vešticama i čarobnjacima, kao i Normalcima i Porugama. Ponosi se činjenicom da mu je Revenklo bila kuća na Hogvortsu, gde se istakao detaljnim i predanim radom.

  You may also like

  1 Comment

  1. Super clanak, ali mislim da ste trebali da dodate fantasticne zveri i gde ih naci.

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter