Hari Poter

Sinopsis Dž.K. Rouling koji je prodao Harija izdavaču

Pozadina serijala Hari Poter je pre svega jedna inspirativna priča o uspehu. O ženi koja je usred silnih životnih nedaća napisala nešto vredno. O istrajnosti i veri u sebe da nakon što osam izdavača odbije da objavi knjigu, nastavi da pokušava. Te davne 1995. godine u ruke Najdžela Njutna, osnivača izdavačke kuće Blumsberi, dospela su prva tri poglavlja knjige o dečaku koji je preživeo, i odluka o sudbini ovog dela bila je u njegovim rukama.

Uz svitke na kojima su bila poglavlja, Roulingova je priložila i svoj sinopsis serijala, koji će urednicima pružiti bolji uvid u priču koja sledi. Originalna verzija tog sažetka se može naći u knjizi Putovanje kroz Istoriju Magije. Mi vam sada dajemo i prevod opisa koji je zagolicao maštu urednika i izdavača, i poveo ih sa perona 9 i ¾ u čarobnjački svet.

Originalni sinopsis

Hari Poter živi sa tetkom, tečom i bratom jer su mu roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći. Makar mu je tako rečeno. Darslijevi ne vole kada Hari previše zapitkuje. Zapravo, čini se da oni ne vole ništa što ima veze sa Harijem. Naročito ne podnose neke čudnovate stvari koje se uporno dešavaju oko njega (koje ni sam Hari ne ume da objasni).

Najveća strepnja Darslijevih je da Hari sazna pravu istinu o svom životu, te kada pred njegov jedanaesti rođendan počnu da pristižu pisma upućena Hariju, učiniće sve da mu ne dozvole da ih pročita. Međutim, Darslijevi i ne znaju da nemaju posla sa običnim poštarom. Na dan Harijevog rođendana, tačno u ponoć,  pozamašni Rubijus Hagrid razvaljuje vrata, da Hariju napokon uruči pismo koje nikako da mu stigne. Ignorišući prestravljene Darslijeve, Hagrid saopštava Hariju da je čarobnjak, i da za mesec dana treba da krene na Hogvortsku školu za čarobnjaštvo i veštičarenje.

Hagrid razotkriva i istinu o Harijevoj prošlosti, što samo dodatno razbesni Darslijeve. Ožiljak u obliku munje na Harijevom čelu nije nastao u saobraćajnoj nesreći; to je obeležje mračnog čarobnjaka Voldemora, koji je ubio Harijeve roditelje, ali iz svima nepoznatog razloga nije uspeo da ubije i Harija, koji je tada bio samo beba. Među vešticama i čarobnjacima, koji žive u tajnosti širom zemlje, Hari je poznat, jer je nekim čudom preživeo, a to je doprinelo Voldemorovom padu.

Pošto nikada nije imao pravu porodicu, ni prave prijatelje, Hari ostavlja sve i kreće putem novog života – u čarobnjački svet. Sa Hagridom odlazi u London da pokupuje svu opremu koja mu je potrebna za Hogvorts (odore, čarobni štap, kotao, pribor za spravljanje napitaka) i ubrzo nakon toga polazi na Hogvorts sa stanice Kings Kros (peron 9 i ¾ ) da nastavi stopama svojih roditelja.

Hari se sprijatelji sa Ronaldom Vizlijem (šesti u svojoj porodici koji je upisao Hogvorts, muka mu je od nasleđivanja knjiga) i Hermionom Grejndžer (najpametnija devojčica u generaciji i jedina koja zna sve primene zmajeve krvi). Zajedno prolaze kroz svoje prve časove magije – časovi astronomije u najvišem tornju na Hogvortsu, u 2 noću; herbologija u staklenicima gde se gaje biljke poput mandragore i akonite; časovi napitaka u tamnicama sa ogavnim Severusom Snejpom. Hari, Ron i Hermiona otkrivaju sve tajne prolaze u školi, uče kako da se nose sa poltergajstom Pivsom, ali i kako da se izbore sa ljutitim planinskim trolom. Najbolje od svega – Hari postaje član školskog tima i mlada zvezda kvidiča (čarobnjački fudbal koji se igra na metlama).

Međutim, ono što kod Harija i njegovih prijatelja budi znatiželju je zbog čega je hodnik na trećem spratu tako dobro obezbeđen i čuvan. Nakon što su od Hagrida (koji kada ne dostavlja pisma radi kao čuvar hogvortskog imanja) dobili neke naznake, ekipa saznaje da se upravo na Hogvortsu čuva jedini na svetu Kamen mudrosti, čija je moć da vlasniku pruži neograničeno bogatstvo i večan život. Izgleda da su Hari, Ron i Hermiona jedini koji shvataju da majstor napitaka Snejp planira da ukrade Kamen, kao i kakve grozote on može da izazove u pogrešnim rukama. Jer je Kamen mudrosti jedino što je potrebno da Voldemor povrati svoju punu snagu i moć… izgleda da je Hari došao na Hogvorts da se licem u lice suoči sa ubicom svojih roditelja, bez blage veze o tome kako je preživeo prošli put.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter