Hari Poter

10 najboljih likova u filmu ‘Hari Poteru i kamenu mudrosti’

Ove godine će biti 20 godina kako je Hari Poter i kamen mudrosti stigao u bisokope širom sveta. Knjiga koju je Dž. K. Rouling napisala je stigla ne velike ekrane u Holivudskom stilu, povećavajući popularnost dečaka koji je preživeo i lansirao karijere Danijel Redklifa, Eme Votson i Ruperta Grinta.

Čak i posle toliko godina, ovaj film ostaje temeljac svim velikim bioskopskim hitovima koji su ga sledili. Ovoga puta se vraćamo unazad i gledamo koji su to najbolji likovi bili u prvom filmu.

10. Argus Filč

Argus Filč je omraženi lik iz Poteruniverzuma. Kao domar Hogvortsa, uvek ogorčen zato što je poruga, bio je manji zlikovac u prvom filmu – uživao je u Harijevoj patnji kada su ga uhvatili dok je pomagao Hagridu oko zmaja i zato što je uvek lutao hodnicima noću u nadi da će naći nekom učenika van kreveta.

Fliča je glumio Britanski glumac David Brejdli, kome je zasigurno priličila uloga, sa tamnom kosom i podrugljivim izrazom lica. Njegovo pojavljivanje na ekranu se smanjuje kako serijal odmiče, ali je njegovo prisustvo dobro u celom serijalu, i jasno je od poćetka da je on neko kome ne zeliš da se zameriš.

9. Vernon Darsli

Darslijevi, slično Filču, nisu dobri ljudi. Odgajili su Harija nakon što je ostavljen u Šimširovoj ulici broj 4 kao dete, ali nisu pratili instrukcije Albusa Dambldora. Ponašali su se užasno prema njemu, posebno u odnosu prema njihovim detetom Dadliju i stalno su ga tretirali kao slugu.

Vernon je istaknut u ranijim momentima filma i pokojni Ridžard Grifits je maestralno odigrao ulogu, pokazujući koliko je užasan Harijev teča ustvari bio. Jedan od najzanimljivijih trenutaka je kada pokušava da se suprostavi Rubeusu Hagridu, gubeći glas istog trenutka kada je Hagrid progovorio. Ovo je bio tipičan primer Vernona u jednoj sceni – samo laje a ne ujeda.

8. Drako Melfoj

Hari upoznaje neke zaista divne ljude tokom svog boravka na Hogvortsu, od bliskih prijatelja, kao što su Ron Vizli I Hermiona Grejndžer, do vršnjaka sa kojima pohađa časove, kao što su Din Tomas i Nevil Longbotom. On je stekao popularnost od trenutka kada je prvi put zakoračio na Hogvorts, ali jedna osoba koju nije ubedio da je heroj je Drako Melfoj koga igra Tom Felton.

Felton je odlično odigrao ulogu školskog siledžije. On je okrutan, što je prikazano kada je maltretirao Nevila Longbotoma, a jasna je i njegova arogantnost. Ismevao je Rona Vizlija zato što je siromašan i čak je cinkario glavni trio kada su išli da pomognu Hagridu oko problema sa zmajem. Sve u svemu, on je podjednako užasan kao što je i u knjizi.

7. Rubeus Hagrid

Rubeus Hagrid je jedan od prvih likova koji je predstavjen u Kamenu mudrosti, pridrućio se Albusu Dambldoru i Minervi Mekgonagal u ostavljanju malog Harija kod Darslijevih. On se prilično često pojavljuje u ostatku filma, pomažući Hariju da stigne do Hogvortsa i brinući o njemu dok je bio u zamku.

U originalnom materijalu, Hagrid je nežna, brižna duša uprkos njegovoj ogromnoj veličini. Ovo je savršeno došlo do izražaja sa Robijem Koltonom kao polu džinom. On se čini kao nežan i pažljiv, što znači da je Warner Bros pogodio kada ga je izbrao za ovu ulogu.

6. Profesor Kvirel/ Lord Voldemor

Kroz veći deo knjige i filma Kamen mudrosti, Hari je ubeđen da je Severus Snejp taj koji planira da ukrade magični predmet. Ipak, pri kraju je otkriveno da je professor Kvirel taj koji radi za Lorda Voldemora – to je bio iznenađujući preokret koji skoro niko nije predvideo.

Ian Hart glumi obe verzije Kvirela odlično, od nervoznog koji se pojavljuje na početku, do samouverenog, pretećeg neprijatelja na kraju. Profesor odbrane od mračnih veština na kraju umire pokušavajući da povrati kamen. I govoreći o nemanju milosti, Voldemor ga ostavlja da umre.

5. Albus Dambldor

Albus Dambldor je, kao Hagrid, nežan i brižan. On je mozda svetski najpoznatiji čarobnjak, ali je takođe i brilijantan professor I inspiracija svakom mladom učeniku koji prođe kroz velika hrastova vrata na Hogvortsu. Majkl Gambon je glumio ovaj lik od Zatvorenika iz Askabana, ali je Ričard Haris taj koji je glumio u Kamenu mudrosti 2001. godine.

Haris je razmeo Dambldora, pošto je prethodno pročitao knjige. Ovo može da se primeti takođe i po tome što je Dambldor izgledao i ponašao se baš kao sa stranica koje je Dž. K. Rouling napisala. Vrhunac za direktora Hogvortsa je kada su on i Hari imali brižan razgovor u bolničkom krilu nakon što je Hari pobegao od Voldemora i Kvirela, i taj momenat njihovog razgovora je bio prepun emocija.

4. Severus Snejp

Da li je postojao bolji izbor za uloge od pokojnog Alana Rikmana za ulogu Severusa Snejpa? Za neke diskutabilno, ali je ovaj glumac napravio ulogu Snejpa legendarnom. To nije bilo lako i Rikmanov težak rad kao majstora napitka se isplatio skoro odmah, tj u prvim trenucima Harijevog dolaska na Hogvorts.

Rikman je pokazao da Snejp nije učitelj sa kojim bi se trebalo petljati i da ga podjednako mrze kao i Filča, Vernona Darslija i Melfoja. Njegovo razvlačenje reči u govoru je bilo idealno za ulogu i zbog toga je njegov lik i stekao toliku nepopularnost, što je Warner Bros i nameravao. Stvarno je bila sreća što je Rikman uspeo da se pojavi u svakom Hari Poter filmu pre njegove iznenadne i tužne smrti u januaru 2016. godine.

3. Hermiona Grejndžer

Na trećem mestu ove liste je Hermiona Grejndžer. Ema Votson je izabrana da glumi pametnu učenicu iz Grifindora, i nije nas razočarala. Odigrala je ovu ulogu verno svome liku, usput dobijajući mnogo fanova.

Votsonova je ubola luckastu stranu Hermioninog lika dok je prilagodila svoj stav kada ona postane prijatelj sa Harijem i Ronom Vizlijem. To je veoma snažan prvi nastup, a vrhunac je svakako bio kada je ohrabrila Harija da se sam suoči sa Kvirelom, nešto što mu je bilo potrebno da se jednom za svagda suoči sa neprijateljem.

2. Ron Vizli

Iako mu je zamalo izmaklo prvo mesto, na drugom mestu je Ron Vizli. Za ulogu najmlađeg riđokosog Vizlija izabran je Rupert Grint, koji je odigrao ovu ulogu maestralno.

Skoro odmah, fanovi saznaju da je Ron strašno lojalan, duhovit, kao i hrabar. On je zaslužan za neke najsmešnijih delova iz filma, od psovanja zbog Hermione Grejndžer i preispitivanja njenog stava oko ispravljanja do otkrivanja troglavog psa Flafija. Nije bilo čudno to što je Grint postao zvezda odmah nakon izlaska filma još pre dve decenije.

1. Hari Poter

Očekivano, Hari Poter se nalazi na vrhu liste. Redklif je mogao vrlo ovlaš da odglumi ovu legendarnu ulogu tokom serijala, ali je umesto toga publici pružio ubedljiv preformans dečaka koji je preživeo.

Redklif odiše mladalačkim entuzijazmom, pokazujući Harija kao samouverenog ali pomalo oštećenog mladića. On je sve bolji i bolji kako i film i serijal odmiču, i svih ovih godina kasnije teško je zamisliti da neko drugi sa ožiljkom u obliku munje i okruglim naočarima glumi ovu ulogu.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter