Hari Poter

Hari Poter i značaj čokolade

Znam šta ćete pomisliti – magija i čokolada, nema bolje kombinacije. U svetu Harija Potera čokolada nije samo slasno uživanje, već ima malko veći značaj kroz čitav serijal. 

Detinjstvo

Hari nije imao mnogo prilika da uživa u čokoladi dok je odrastao kod Darslijevih. Na rođendanskom obilasku zoološkog vrta, Pirs i Dadli su uživali u sladoledu od čokolade a Hariju su kupili jeftini ledeni sladoled na štapiću od limuna. Darslijevi su ga smatrali autsajderom još pre nego što je saznao koliko je zaista drugačiji. Na svu sreću je čokolada bila tu da isprati Harijev ulazak u čarobnjački svet. Od trenutka kada je zakoračio u svet kojem zaista pripada, čokolada je postala glavni izraz prijateljstva, a kasnije i ljubavi.

Hari Poter rođendanska torta

Promena je nastupila one noći kada je Rubijus Hagrdi napokon uručio Hariju njegovo pismo sa Hogvortsa. Pored vesti koje će mu promeniti život (Ti si čarobnjak, Hari), dečak koji je preživeo je dobio nezgrapnu čokoladnu tortu za svoj jedanaesti rođendan. Nedugo nakon toga, Hagrid je Hariju kupio čokoladni sladoled u Dijagon Aleji dok su bili u potrazi za školskim priborom. Ovog puta nije bilo običnog ledenog sladoleda – Hagrid ga je častio sladoledom od čokolade i maline, sa lomljenim lešnicima. Pravi užitak za nepca. 

Zakoračio je u jedan čudni novi svet, kojem naizgled pripada, i koji  mu je dozvoljavao čokoladu, a ovom čoveku je izgleda više stalo od Darslijevih (da nisu morali ne bi mu kupili ni onaj jedan jadni sladoled).

Početak na Hogvortsu

Kada se ukrcao na Hogvorts ekspres i zaputio se u novi, čarobnjački život, čokolada se ponovo pojavila kao znak na putu. Hari je nakupovao pregršt slatkiša i podelio ih sa Ronom (koji nije imao dovoljno novca), ali su se zaista tek sprijateljili kod čokoladne žabice. Ron se još više opustio objašnjavajući Harju kako čokoladne žabice funkcionišu i čemu služe kartice koje se dobiju uz njih. Kada se Drako Malfoj pojavio i rekao Hariju da su neke čarobnjačke porodice jednostavno bolje od drugih, i da pazi kada sklapa prijateljstva, bilo je već kasno. Ron i Hari su već postali prijatelji i ujedinili se protiv Melfoja.

Čokolada je kumovala tom prijateljstvu. 

Hari i Ron čokoladna žabica

Kako su godine prolazile, čokolada je bila čest poklon koji je Hari dobijao, ali i davao kao izraz prijateljstva. Za svoj prvi Božić na Hogvortsu, Hari je od Hermione dobio čokoladnu žabicu – što je predstavljalo početak još jednog prijateljstva. Hermiona je, pored Rona, postala Harijev novi prijatelj. Kasnije je i od gospođe Vizli dobio domaće čokoladno jaje, kao i sva njena deca, čime ga je ona uvrstila u svoju porodicu. 

Čokolada kao lek

Čokolada nije samo izraz prijateljstva i ljubavi. Ona je i lek u čarobnjačkom svetu – lek protiv dementora, najsablasnijih stvorenja koja su unela tamu u svet Harija Potera. U Zatvoreniku iz Askabana, kada se prvi put susreću sa dementorima, profesor Lupin je Hariju, Ronu i Harmioni dao po kockicu čokolade kao lek. Madam Pomfri je kasnije izjavila kako je impresionirana novim profesorom Odbrane od mračnih veština (napokon, neko ko zna šta radi). Kasnije smo ga i mi zavoleli i poštovali kao jedinog dobrog profesora ovog ukletom predmeta. 

Dž.K. je želela da nam pokaže kako čokolada ima lekovita i umirujuća svojstva i u čarobnjačkom i u normalskom svetu. 

Čokolada i nevolje

Iako pomaže da se zaštitimo od zlokobnih efekata napada dementora, ljubav prema čokoladi jeste izazvala i određene probleme. Sećate se Romilde Vejn i njenog pokušaja da začini bombonjeru ljubavnim napitkom? Jadan Ron, nije se ni nadao. Naravno da nije kriv što ga  je obuzela želja da pojede ukusni slatkiš. Čak je i Hermiona iskoristila ljubav prema čokoladi u ilegalne svrhe – kada su u Dvorani tajni želeli da izvuku informacije iz Melfoja i njegove ekipe, Hermiona je čokoladne kolače začinila napitkom za spavanje i podmetnula ih Krebu i Gojlu, koji su ih slistili u tren oka. 

Lekcija je da čak i čokolada može biti varljiva – naročito u čarobnjačkom svetu. 

Čokolada pruža utehu

Bez obzira ne sve incidente, čokolada je ipak primarno uteha, kako Hariju, tako i drugim učenicima. Studenti poput Harija, koji su odrasli sa normalcima, su u čokoladi pronašli utehu i dom. Poznati ukus je tu, bez obzira da li jedete čokoladnu žabicu koja vam može pobeći ili tablu obične normalske čokolade. Uteha koju kockica čokolade može da pruži prevazilazi sve razlike između ova dva sveta. Možemo reći da je čokolada spona između čarobnjaka i normalaca..

Naravno, čokolada nije uteha samo za one normalskog porekla. Kada je Melfoj začarao Nevila, ponizio ga i naterao da se oseti nedostojnim Grifindora, Hari mu je dao svoju poslednju čokoladnu žabicu da ga razveseli. Ako i dalje ne verujete da je čokolada moćna uteha, možda će vas Albus Dambldor lično razuveriti. Kada su spasili Džini iz Dvorane tajni, Dambldor je izjavio da za nju neće slediti kazna, kao i da joj prepisuje šolju tople čokolade za oporavak od stresa i traume koju je pretrpela. I on sam uživa u toploj čokoladi, i uvek ga razveseli, preneo nam je najbolji direktor koga je Hogvorts ikada imao. Pritom znamo da njegovo lice krasi jednu od kolekcionarskih kartica omiljenih slatkiša čarobnjačka – čokoladnih žabica.

 

Mislim da je razloga dovoljno da uz sledeći Hari Poter maraton uživamo u porciji omiljenog čokoladnog slatkiša.

 

Izvor: https://www.wizardingworld.com/features/importance-chocolate-harry-potter

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter