Hari Poter

Zanimljivosti iz čarobnjačkog sveta: Sent Mungova bolnica za magijske bolesti i povrede

Sent Mungova bolnica za magijske bolesti i povrede je čarobnjačka bolnica koja se nalazi u Londonu. Njen osnivač je čarobnjak iscelitelj (vidar) Mungo Bonam. Osnovana je početkom 17.veka (oko 1600.godine). Amblem bolnice su ukrštena kost i štapić.

Ukoliko se neko od učenika ili osoblja na Hogvortsu povredi ili razboli, zbrinjava se u hogvortskom bolničkom krilu, gde lečenje preuzima madam Pomfri. Međutim, ukoliko se radi o težoj bolesti ili povredi, u tom slučaju postaju pacijenti Sent Mungove bolnice. Takođe, studenti sedme godine na Hogvortsu ovde mogu obavljati praksu ukoliko nakon završetka školovanja žele da postanu iscelitelji, a istovremeno iz predmeta Istorija magije uče o istorijatu Sent Mungove bolnice.

Sent Mungova bolnica za magijske bolesti i povrede nalazi se u normalskom delu Londona, u staroj zgradi od crvene cigle, u kojoj se nekada nalazila robna kuća pod nazivom Čistka i rašlje. Ovo zapušteno i trošno mesto ne privlači pažnju Normalaca pa, stoga, čarobnjaci i veštice koji su se uputili u Sent Mungovu bolnicu mogu nesmetano da prođu kroz stare, prašnjave staklene izloge i jednostavno zakorače na samo ’’prijemno odeljenje’’ ove bolnice. Naime, na staklu stare prodavnice stoji natpis ’’Zatvoreno zbog renoviranja’’. Unutra se nalaze lutke sa kojih visi dotrajala garderoba, a ukoliko bi čarobnjaci želeli da uđu u bolnicu, dovoljno je da priđu blizu staklu i da se obrate lutki u izlogu, koja će klimanjem glave odgovoriti na njihov zahtev i tog trenutka će moći da prođu kroz stakleni izlog (što je slično prolasku na Peron 9¾). Naravno, ukoliko se Normalci približe staklu, videće zapuštenu, praznu prostoriju.

Budući da u Dijagon-aleji nije bilo dovoljno velikog prostora u koji bi se mogla smestiti čitava bolnica, a takođe je nezdravo da takvo mesto bude ispod zemlje (kao što je to slučaj sa Ministarstvom magije), odluka je pala na staru normalsku zgradu u koju će čarobnjaci i veštice moći nesmetano da ulaze jer će se ’’utopiti’’ u gužvu koju čine Normalci. Naravno, uslov je da čarobnjaci i veštice budu obučeni kao Normalci kako ne bi privlačili pažnju. Sent mungova bolnica za magijske bolesti i povrede je jedina bolnica za čarobnjački svet u Engleskoj. Strogo je zabranjeno unošenje poklona, osim onih koje osoblje nakon detaljne provere odobri, budući da je jednom prilikom, u vidu božićnog poklona, prokrijumčarena Djavolja zamka koja je ubila Broderika Bouda, nekadašnjeg Neizrecivog u Ministarstvu magije.

Sam ulaz u bolnicu (prizemlje) je istovremeno i prijemno odeljenje odnosno recepcija, koja je istovremeno i čekaonica ispunjena klimavim drvenim stolicama i stočićima na kojima se nalaze različite vrste magazina. Takođe, često duž ove prostorije šetaju iscelitelji u zelenim odorama koji razgovaraju sa pacijentima (sa onima koji mogu da govore, što zavisi od vrste bolesti ili povrede!) a zatim svoja zapažanja upisuju u beležnicu. Pored čekaonice, recepcije i prostorije za hitne prijeme, u prizmelju se nalazi i deo koji se naziva NEZGODE SA PRIBOROM, u kome ce nalaze pacijenti koji su zadobili povrede zbog eksplozije kotlova, povratnog isplajivanja čini iz štapića, saobraćajnih nezgoda sa metlama itd.

Na prvom spratu se nalaze pacijenti koji su zadobili povrede od magijskih stvorenja – povrede u vidu uboda, ujeda, opekotina, nabijene kičme, itd…

Drugi sprat je rezervisan za pacijente sa magijskim virusima (zarazne bolesti poput zmajskih boginja, nestajuće bolesti, skrofungulus, itd…).

Ukoliko dođe do trovanja napicima i biljkama, pacijenti se zbrinjavaju na trećem spratu; simptomi mogu biti osip, povraćanje ili nekontrolisano kikotanje.

Četvrti sprat nosi naziv ŠTETA OD ČINI, gde u smešteni pacijenti koji su dobili povrede zbog neotklonjivih kletvi, uroka ili nepropisno primenjenih čini.

Na poslednjem, petom spratu, nalazi se čajdžinica, a na samom planu bolnice pored obeležja za peti sprat stoji natpis: AKO NISTE SIGURNI KUDA DA IDETE, NISTE U STANJU NORMALNO DA GOVORITE ILI NE MOŽETE DA SE SETITE ZAŠTO STE OVDE, NAŠA VEŠTICA-HOSTESA ĆE VAM RADO POMOĆI.

Nakon napada Nagini, gospodin Vizli je bio smešten na prvom spratu zajedno sa ostalim pacijentima koji su zadobili povrede od magijskih stvorenja – ali u krilu koje nosi naziv ODELJENJE DAJA ’’OPASNOG’’ LEVELINA: TEŠKI UGRIZI (Daj Levelin je bio veoma popularan igrač kvidiča kog je pojela Himera).

Minerva Mek Gonagal bila je zbrinuta na četvrtom spratu nakon što je Dolores Ambridž pogodila u grudi četvorostrukom Ošamućujućom čini, kao i Nimfadora Tonks nakon borbe sa Belatriks Lestrejndž u Odseku za misterije. Na ovom spratu nalazi se i Gilderoj Lokhart, nekadašnji profesor Odbrane od mračnih veština na Hogvortsu koga je pogodila Memorijska čin iz Ronovog polomljenog štapića, kao i Frenk i Alis Longbotom, roditelji Nevila Longobotoma, koje je Belatriks Lestrejndž mučila Bolnom kletvom.

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter