Hari Poter

Kako uopšte funkcioniše sistem bodovanja na Hogvortsu?

Navikli smo već da nas i knjige i filmovi uglavnom blago navode da volimo Grifindor. To je kuća naših glavnih junaka i potajno navijamo da pobede u kvidiču (naročito u utakmici protiv Sliterina), a i da osvoje Pehar kuće (naročito ako će Sliterin možda pobediti). Srećni smo za svaki poen koji dobije Grifindor, i iznervira nas kada nekome oduzmu poene.

Pošto sam lično Rejvenklovka nije mi promaklo blago favorizovanje Grifindora, ponekad i kada je dodela poena u pitanju, što me je navelo da malo više razmislim o samom sistemu bodovanja. Pitanje se samo nameće – da li postoji bilo kakav sistem po kom nastavnici dodeljuju i oduzimaju poene kućama?

Znamo da se svaki uspeh nagrađuje – i onaj najmanji (kada odgovorite tačno na pitanje na času) do onih krupnijih (kada spasete školu i sve učenike od Lorda Voldemora). S druge strane, svaki prekršaj se kažnjava gubitkom poena – bilo da zaboravite domaći, budete nepristojni prema profesoru, ili da lutate gde ne bi trebalo u pogrešno vreme.

Sistem deluje sasvim jednostavno i korektno – ponašaj se dobro i napreduj, i osvajaš poene; krši pravila i oduzimaju ti se poeni. Međutim, nije ipak tako jednostavno. A nije vala ni uvek sasvim korektno.

Imaju li nastavnici neki pravilnik po kom daju poene svojim đacima?

Deluje da i ne baš. Recimo, kada Hermiona da tačan odgovor na času, ili uradi nešto izvanredno, dobija 10 poena. Super, znanje se ceni. S druge strane, kada Hermiona ostane sama u toaletu u toku napada trola za Noć Veštica, Hari i Ron dobijaju po 5 poena jer su je spasili. Hermioni se tu oduzima 5 poena, te su njih troje, uspevši da se samostalno odbrane od odraslog trola i onesveste ga, dobili sveukupno 5 poena. Kada uporedimo ove dve situacije, ne deluje u redu.

Ni oduzimanje poena nije ništa bolje sistematizovano. Hermiona je u gorenavedenoj situaciji izgubila samo 5 poena jer je navodno sama krenula na trola (priča koju je zapravo izmislila da bi spasila Harija i Rona), a kasnije kada su uhvaćeni napolju u sred noći svakome  se oduzima po 50 poena. Ne razumem ni matematiku, a ni logiku. Koji prekršaj je teži?

Već je dobro poznato i naveliko diskutovano pitanje Dambldorovog favorizovanje Grfindora i dodele last minute poena na kraju školske godine. U poslednjoj sekundi, Grifindor ipak pobeđuje. Naravno, nećemo zanemariti zasluge koje su dovele do ovih poena, ali i tu nailazimo na neke nelogičnosti. Na kraju Kamena mudrosti, Ron i Hermiona dobijaju po 50 poena a Hari 60. Okej, zasluženo, sprečili su povratak Voldemora. Na kraju Dvorane tajni Hari i Ron dobijaju po 200 poena, jer su spasili Džini Vizli. I, hej, sprečili su povratak Voldemora (ponovo), nije mala stvar. Međutim, gde je tu sistem bodovanja i objašnjenje zbog čega baš toliko poena?

Neki od profesora su koristili nepostojanje jasnog sistema bodovanja i u drugom smeru. Snejp je više puta iz čiste obesti oduzimao poene Grifindoru (pa Hermiona je i dobijala i gubila poene ukoliko bi odgovorila na pitanje na času tačno). Snejp je oduzimao poene Grifindoru sa istom lakoćom sa kojom ih je Dambldor dodeljivao. Da ne spominjemo i najomraženiju nam profesorku Ambridž koja bi oduzimala poene Grifindoru kad god Hari spomene Voldemora.

Dakle, zaključak bi bio da jasno definisanog sistema bodovanja nema. Profesori proizvoljno dodeljuju i oduzimaju poene u zavisnosti od situacije. Ili možda u zavisnosti od raspoloženja? Nije isključeno.  Ovako nedefinisan sistem svakako ostavlja prostora malverzacijama i zloupotrebi poena. Takođe daje slobodu nekim glavešinama (ne moramo ih imenovati) da budu pristrasni prema svojim kućama.

Jasno je da je Dambldor kao direktor trebalo da obrati više pažnje na dodelu i oduzimanje poena, kao i da osmisli realan sistem koji će funkcionisati jednako za svaku od kuća.

Kratak pregled dodeljivanja i oduzimanja poena kroz svih 7 knjiga pogledajte ovde: https://www.pottermore.com/features/a-handy-history-of-hogwarts-house-points-infographic

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter