Hari Poter

10 jezivih stvari koje niste znali o Odseku za misterije

Iako je Dž. K. Rouling svojim čitaocima veoma živopisno dočarala magijski svet, jedan mali deo ovog sveta ipak ostaje zakriven velom tajni. U najdubljim odajama britanskog Ministrstva magije nalazi se Odsek za misterije, gde se proučavaju najveće tajne čovečanstva. Iako smo se pomoću knjiga i filmova susreli sa najtajnovitijim delom Ministarstva magije i čarobnjačkog sveta uopšte, umesto odgovora na čarobnjačke tajne i goruća pitanja u vezi magijskog sveta, dobili smo samo još veći podsticaj za našu prirodnu poterovsku radoznalost. Danas vam donosimo 10 jezivih stvari o Odseku za mIsterije.

10. Postojao je mnogo pre Ministarstva

Kada je 1707. godine osnovano Ministarstvo magije, ono nije stvorilo Odsek za misterije, već je zgrada Ministarstva sagrađena oko njega. Ove tajne odaje bile su na svom mestu mnogo pre osnivanja Ministarstva, mada je prvi podatak o njima zabeležen 1672. godine. U tom izveštaju stoji da je otkriveno da se čarobnjak ili veštica ne mogu stvoriti veštački, već da se oni rađaju sa magijskim moćima.

9. Njegove tajne ne zna čak ni sam ministar magije

Iako se formalno nalazi u okviru Ministarstva magije, ono nema nikakvog uticaja na poslove koji se obavljaju u Odseku za Misterije. Zbog strogo poverljive prirode posla takozvani „Neizrecivi„, koji u rade u Odseku, imaju potpunu autonomiju. Kako se važne operacije u Odseku izvršavaju nezavisno od Ministarstva magije, tako i sam ministar nema uticaja na Odsek za misterije. Incident sa jednim od prethodnih ministara to i dokazuje: naime, Radolfus Lestrejndž (nemojte ga pomešati sa nešto mlađim Rodolfusom istog prezimena), koji je bio na mestu ministra od 1835. do 1841. godine, pokušao je da zatvori Odsek za misterije. Ovaj njegov pokušaj je bio potpuno ignorisan i Lestrejndž se ubrzo penzionisao pod pomalo sumnjivim okolnostima.

8. Gotovo je nemoguće ući u njega

U pokušaju da uđete u Odsek za misterije naći ćete se u slabo osvetljenoj kružnoj sobi sa mnoštvom identičnih vrata, koja pritom nemaju kvake. Ova vrata vode u različite odaje Odseka, gde se svaka od njih bavi izučavanjem različitih vrsta magije. Da bi zbunila potencijalne provalnike, ova vrata se menjaju, otežavajući posetiocu da ponađe ono za čime traga, ali i da pronađe izlaz.

7. Poseduje prostoriju u kojoj se nalaze ljudski mozgovi

Jedna od prostorija Odseka za misterije krije ogroman stakleni akvarijum sa zelenkastom tečnošću, koja je puna beličastih, ljigavih, ljudskih mozgova. Iako sama autorka nije direktno komentarisala ovu pojavu, u knjigama se mogu naći znaci koji bi mogli da ukažu na njiovu upotrebu.

Naime, u nekom istorijskom periodu, Ministarstvo magije je proučavalo moždane funkcije Normalaca. Još jedna od teorija je da su mozgovi korišteni za Legilimenciju, odnosno, prsoto rečeno, čitanje misli. U svakom slučaju, mozgovi su potpuno bezopasni dok su u svom akvarijumu, međutim, kada se nađu van njega, rastu i puštaju pipke kojima se obmotavaju oko onoga ko se usudi da im se približi.

6. Odsek radi na kontrolisanju vremena

U Odseku za misterije postoji i prostorija koja se bavi proučavanjem vremena. Roulingova je opisuje kao veliku, pravougaonu sobu u kojoj se nalazi mnoštvo različitih časovnika i okretača vremena. Veruje se da su okretači vremena ovde i nastali.

Odsek za misterije je proučavao putovanje kroz vreme krajem 19. veka, pre nego što su svi shvatili koliko grozne posledice ono može da prouzrokuje. Jedna od Neizrecivih, Eloiza Mintambl, vratila se prilikom jednog od eksperimenata u 15. vek, u kojem je ostala zaglavljena čak 5 dana! Kada je napokon uspela da se vrati u sopstvenu sadašnjost, njeno telo bilo je ostarilo za punih pet vekova.

5. Odsek sadrži prostoriju koja se bravi proučavanjem najjače sile na svetu

U jedinoj konstantno zapečaćenoj prostoriji Odseka za misterije nalazi se najlepša ali i najstračnija sila poznata ljudskom rodu: ljubav. Ovu prostoriju nijedna čin ne može otvoriti, a čak se i Harijev magični perorez istopio kada je pokušao da je otvori. Autorka je ovu prostoriju naknadno opisala kao mesto gde se nalazi ogromna fontana puna Amorencije- najjačeg poznatog ljubavnog napitka. Upravo je ljubav bila ta koja je sprečila Voldemora da ubije Harija, jer je to bila sila koju nije razumeo i koja mu je baš zbog te nemogućnosti da je razume bila dbojna.

4. Izbrisane scene

Gotovo sve scene borbe iz Odseka za misterije koje su se nalazile u knjizi bile su i snimljene, ali su nažalost izbačene iz finalne verzije filma. A mogao je da traje i koji sat više, baš šteta.

3. Čitava Dvorana proročanstava je uništena u bici

Dvorana proročanstava igrala je ogromnu ulogu u Redu feniksa, a indirektno i u celoj sagi o Hariju Poteru. Opisana je kao ogromna prostorija sa nepreglednim policama punim svetlucajućih okruglih predmeta različitih veličina. Ovi predmeti su zaštićeni različitim odbrambenim činima koje sprečavaju moguće kradljivce, i dozvoljavaju samo onom na koga se proročanstvo odnosi da ih uzme. Ova proročanstva su sva vrlo verovatno uništena dok su naši protagodisti bežali od Smrtoždera, oborivši pritom nekolicinu polica u samoodbrani.

2. U Odseku za misterije nalazi se prolaz u zagrobni život

Verovatno najjeziviji deo Odseka za misterije je takozvana Dvorana smrti, koja nije ništa drugo do ogromna kružna jama sa okrnjenim kamenim lukom u sredini. Unutar luka nalazi se velo koje razdvaja svet živih od sveta mrtvih. Iz luka se čuje šapat koji mami prisutne da mu se približe. Poreklo ovog luka je potpuno nepoznato, mada Roulingova tvrdi da je bio tu pre osnivanja Ministarstva.

1. Odsek za misterije ima mnogo važniju poruku za čitaoce nego žto se čini na prvi pogled

Iako svaka država na svetu ima sopstveno Ministarstvo magije, jedini poznat Odsek za misterije nalazi se upravo u britanskom Ministarstvu, čija su istraživanja ključna za razumevanje magije i magijskog sveta. Pouzdano znamo na američko Ministarstvo nema ovakav odsek.

Ipak, značaj Odseka za misterije je mnogo veći nego što se čini. Proučavajući ljubav, smrt, vreme, univerzum i ljudski um, Odsek za misterije nam prikazuje da se prava magija ne krije u činima. Čitaocima je to veoma važan podsetnik da se prava magija nalazi u stvarnom svetu svuda oko nas i da je podjednako nedokučiva kako Normalcima, tako i čarobnjacima.

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter