Hari PoterTema

Magija iza muzike u Hariju Poteru – Kako nam muzika priča priču u Kamenu mudrosti

„Ah, ta muzika. Magija veća od svih koje ovde izvodimo.“ – Albus Dambldor

Malo je reći da je muzika u Hari Poter filmovima magična. Ili je možda i dovoljno to reći. U pitanju je originalna muzika komponova za film, koju potpisuje kompozitor Džon Vilijams (John Williams), a koja doprinosi čaroliji cele priče. Vilijams je pisao muziku za prva tri dela filma, i stvorio sada već poznate teme koje volimo, i koje se ponavljaju mahom kroz prva tri dela, ali i kasnije. 

Za razliku od ostalih delova, muzika u Kamenu mudrosti igra malo veću ulogu – savršeno je utkana u samu priču i koristi se kao narativna tehnika. Vilijams je ovo uspeo da postigne uz različite teme i njihovo pravilno pozicioniranje u filmu. Muzika nije samo pozadinski element, već je sastavni deo priče – daje nam širu sliku i bolje objašnjenje pojedinih scena. Ona je naš narator.

Teme magije

Prvih 13 minuta filma Vilijams je posvetio samoj magiji – i tu se upoznajemo sa tri glavne magijske teme. Tema izvanredne magije je prva, na samom početku filma, kada Dambldor prvi put progovori, kao i kada Hagrid doleti sa bebom Harijem. Ukazuje da je priča koja sledi magična i fascinantna ali i misteriozna, te budi gledaočevu radoznalost. Druga je Tema uznemirujuće magije, i ona prati naslov filma. Ova tema je jača, i unosi malo više napetosti dajući priči za nijansu mračniji ton – film će se baviti magijom, ali ta magija nikako nije bezazlena i čisto bajkovita. Napokon, treća magijska tema je Tema komične magije. Laganija je i veselija, a u pozadini je kada Hari učini da staklo u zoo vrtu nestane a Dadli ostane zatvoren u terarijumu. Ili kada Vernon Darsli uzalud pokušava da spreči dolazak pisama. Ove tri teme su glavne i smenjivaće se tokom celog filma, u zavisnosti od situacije.

Tema porodice

Hari Poter i ogledalo Ejnduž

Sledeća bitna tema je i prva nemagijska tema koju kompozitor uvodi – Tema porodice. Pojavljuje se kada Hari crta tortu i svećice u pesku iščekujući tačno ponoć da sam sebi čestita 11. rođendan (nesvestan da će upravo taj rođendan biti prekretnica njegovog života). Ova tema odiše setom i dočarava nam atmosferu usamljenosti, jer Hari nema pravu porodicu. Ponavlja se i kasnije, kada Hari sedi i gleda kroz prozor svoje prve noći na Hogvortsu, dok ostali Grifindorci mirno spavaju. Poslednji put je čujemo kada Hari naiđe na ogledalo Ejnduž i u njemu vidi svoje roditelje. Ova tema naglašava Harijev osećaj izolovanosti jer nikada nigde nije pripadao. Do sada.

Teme prijateljstva i Grifindora

Hari, Ron i Hermiona

Prijateljstvo je uopšteno jako bitna tema u Hariju Poteru. Kao nekome ko je odrastao bez ljubavi porodice, Hariju je bliskost sa prijateljima veoma važna. Kada upoznaje Rona i Hermionu, u pozadini nema nikakve bitne muzike – i dalje su to dvoje dece anonimne Hariju, i gledaocima, pa im muzika ne pridaje veći značaj. Međutim, kada ih Šešir za razvrstavanje sortira, Ron i Hermiona dobijaju muziku drukčiju od one koja prati ostale učenike – a to su varijacijeTeme izvanredne magije. Muzika pripoveda da će upravo ovo dvoje učenika postati Harijevi prijatelji i bitni likovi u filmu. Neposredno nakon toga uvodi se i Tema Grifindora, kada je Hari razvrstan u Grifindor, zatim kada prvi put odlaze u svoju kulu, kao i kasnije u toku prve utakmice kvidiča (Grifindor protiv Sliterina). Muzički naratori žele da gledaoci podsvesno navijaju za Grifindor. Grifindor je Harijev novi dom, sa novom potencijalnom porodicom. Na kraju te iste utakmice, kada Hari uhvati skrivalicu prvi put se čuje i Tema prijateljstva. Hari je ovde zaista našao prave prijatelje – u Ronu, Hermioni i svim Grifindorcima.

Hari i Hedviga na snegu

Ključna scena, koja će spojiti prethodne dve teme (Temu porodice sa Temom prijateljstva) je scena neposredno nakon što Dambldor zamoli Harija da više ne traži ogledalo Ejnduž, jer nema svrhe živeti u prošlosti. Hari stoji u snegom zavejanom dvorištu Hogvortsa sa Hedvigom, i pušta je da odleti. Malo pre no što će je pustiti da poleti, u pozadini je Tema prijateljstva. Dok snežnobela sova poleće počinje Tema porodice, ali ovaj put bez onog setnog tona, već je malo poletnija. Kako Hedviga odleće visoko, godišnje doba se smenjuje iz zime u proleće. Scena verovatno simbolizuje Harija koji se uklopio u Hogvorts, i ovde pronašao prijatelje (novu porodicu), a muzika i Hedvigin let iz zime u proleće upotpunjuju taj doživljaj napuštanja prošlosti i prihvatanja nove budućnosti i nove porodice. Čarobno, zar ne?

Voldemorova tema

Voldemor

Na kraju, od suštinskog značaja je i Voldemorova tema, koja ima dve varijacije. Jedna se pojavljuje kada Hari prvi put od Olivandera čuje ko mu je napravio ožiljak (kao i da je njega odabrao baš štapić sa jezgrom od pera istog feniksa), a druga kada mu Hagrid nevoljno prepriča delić priče o njegovim roditeljima i Voldemoru, jedva izgovarajući njegovo ime. Voldemorova tema je znatno mračnija, što nam ukazuje na zlo koje ovo ime sa sobom nosi. Zanimljivo je da će nam ove dve teme odati priču u nekim trenucima. Prvi put tokom kvidiča kada Hariju neko začara metlu (ne, to nije bio Snejp), u pozadini čujemo Voldemorovu temu, istu onu koja je pratila Hagridovu priču sa početka filma. Što bi rekli filmofili, ovo je „spojler“ – muzika nam direktno kazuje ko stoji iza napada na Harija. Još jedna scena kada čujemo obe varijacije Voldemorove teme je kada u zabranjenoj šumi naiđu na figuru pod kapuljačom koja ubija jednoroge (dobro, ovde smo već i bez muzike mogli da ukapiramo ko je ta utvara, ali ipak nam i muzika govori da je u pitanju Mračni gospodar).

Sve u svemu, muzika ima ključnu ulogu u Kamenu mudrosti. Moguće je da gledaoci neće obratiti pažnju na to, ali ona je tu i podsvesno u glavi kreira jednu potpunu priču i izaziva emocije koje uz gledoce ostaju dugo nakon gledanja. Ukoliko ti je ovo promaklo, vreme je da ponovo pogledaš Kamen mudrosti (mada, uvek je vreme za to, zar ne?) i obratiš pažnju na muziku i njenu naraciju kroz film.

Izvor:

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter