Hari PoterNovosti

10 najboljih filmova Eme Votson, a da nisu Hari Poter

Ema Votson je privukla pažnju celog sveta kao Hermiona Grejndžer u serijalu Hari Poter. Savršeno joj je legla uloga mlade veštice, a publiku je očaravala dok je odrastala pred njima. Međutim, Ema se nije bavila isključivo bacanjem čini u Hariju Poteru.

Nakon petog dela franšize, Hari Poter i Red feniksa, Ema je rešila da proširi svoj repertoar, i unapredi karijeru prihvatajuči druge uloge u serijama i filmovima. Tim korakom je dokazala sebe kao više od deteta koje glumi u popularnom serijalu.

Pa, da pogledamo 10 filmoca Eme Votson koji nemaju veze sa Harijem Poterom,

10 The Circle (2017) – Ocena 5,3

Ema Votson film Krug

Emu smo 2017. imali prilike da vidimo u tandemu sa Tomom Henksom u ovom tehnološkom trileru. Premda Henks retko ima promašaje, ovaj film nije baš dobro prošao kod publike. No, ipak je dobio neku osrednju ocenu na IMDB-u, bez obzira na očajne komentare filmskih kritičara. Srećom je budžet bio manji, što je takođe retkost za Henskove filmove, tako da je film na kraju ostvario skroman finansijski uspeh.

Ema Votson glumi Mej, mladu ženu koja se zapošljava u najvećoj društvenoj mreži na svetu pod imenom Krug. U toj kompaniji postaje deo eksperimenta kojim osnivačove mreže testira granice etike i privatnosti.

9. Bling Ring (2013.) – Ocena 5,6

Bling Ring film Ema Votson

Emina prva značajna odrasla uloga dolazi 2013. godine, u filmu Bling Ring. Film je zasnovan na istinitoj priči, o grupici koja je pljačkala domove poznatih ličnosti u Kaliforniji. Banda je bila poznata pod imenom Bling Ring, a činile su je tinejdžerke koje su želele slavu i bogatstvo. Film je režirala Sofija Kopola (Sofia Coppola).

Ema je dobila ulogu Niki Mur, čiji je lik zasnovan na Aleksis Neirs (Alexis Neiers). Niki je jedna od prijateljica dveju tinejdžerki koja je započela čitavu šemu pljački. Bila je prisutna kada je grupa opljačkala Paris Hilton i započela svoju karijeru. Ovaj film je pokazao da je Ema Votson više od Hermione Grejndžer.

8. Regression (2015.) – Ocena 5,7

U filmu čuvenog španskog filmadžije Alehandra Amenabara (Alejandro Amenábar) iz 2015., Ema je imala glavnu ulogu. Regresija je psihološki triler sa Itanom Houkom (Ethan Hawke) u ulozi detektiva na slučaju čoveka koji je priznao zlostavljanje svoje ćerke tinejdžerke, premda se ne seća da je to učinio.

Ema igra pomenutu ćerku, koja tvrdi da je napadnuta od strane nekoliko maskiranih ljudi, što policiju navodi da posumnja na satanistički kult, koji je masovno harao devedesetih godina. Film je dobio uglavnom loše kritike, ali je ipak održao osrednju ocenu na IMDB-u.

7. The Tale of Despereaux (2008.) – Ocena 6, 1

Ne bi trebalo da nas čudi da je prva Emina uloga van Hari Poter serijala bila u animiranom filmu. Ovakav film je Votsonovoj dozvolio da prihvati ulogu koja neće uticati na lik Hermione. I to je upravo Priča o Desperou iz 2008.

Film je britansko-američke produkcije, i rađen je po istoimenom romanu iz 2003. godine, o mišu Desperou koji kreće u avanturu da spase svoju prijateljicu, princezu Pi, koja je kidnapovana. Ema Votson daje glas ovoj princezi.

6. This Is the End (2013.) – Ocena 6,6

Iste godine kada se dokazala kao zvezda u usponu u filmu Bling Ring, Ema je prihvatila i ulogu u kojoj joj nije bio problem da se šali na sopstveni račun. U pitanju je crna komedija Seta Rogena (Seth Rogen) koja je kod nas poznata kao Apokalipsa u Holivudu.

Film donosi priču o smaku sveta, gde svako od poznatih glumaca igra sebe, ali uz dozu preterivanja. Ema Votson se pojavljuje u ulozi sebe, kao jedna od gošći na žurci Džejmsa Franka (James Franco), i na kraju,  kada nastupi apokalipsa, krene da napada preživele i krade sav alkohol koji imaju u kući.

5. My Week with Marilyn (2011) – Ocena 7

Tek što je završila sa snimanjem Hari Poter franšize Ema je prešla na narednu filmsku ulogu. I to je učinila jako brzo, film Moja nedelja sa Merilin je izašao iste godine kad i Hari Poter i relikvije smrti, drugi deo. Film prati sedam dana u životu Merilin Monro.

Mišel Vilijams je osvojila Zlatnog globusa za ulogu Merilin. Ema je igrala ulogu Lusi, jednu od asistentkinja u garderobi, koja je tada izlazila sa Kolinom, Merilininim vozačem (glumi ga naš naš Edi Redmejn). Vozikavši je po celom gradu, Kolin se zaljubio u Merilin, i time uništio svoju vezu sa Lusi.

4. The Colony (2015.) – Ocena 7,1

Ema 2015. nastavlja da radi na svojoj odrasloj karijeri, preuzevši ulogu u istorijskom trileru Kolonija. Radnja filma je smeštena tokom čileanskog državnog udara 1973. godine. Glavni fokus je na sekti zvanoj Kolonija Dignidad, južno od Čilea, koju je predvodio Pol Šafer (Paul Schäfer).

Ema igra ženu po imenu Lena, koja se pridružuje ovoj sekti, nakon što su joj oteli muža. Ova sekta je njenog muža, Danijela, držala u šaci, a iz njihovih kandži tada niko nije pobegao. Iako je sajt Rotten Tomatoes stavio ovaj film na crnu listu, korisnici IMDB-a su ga ipak videli u malo lepšem svetlu.

3. Beauty and the Beast (2017.) – Ocena 7,1

Ema je 2017. godine prihvatila najveću ulogu od završetka Harija Potera. U pitanju je čuvena Bel u filmskoj adaptaciji Diznijevog animiranog klasika Lepotica i zver. Votsonova glumi devojku zaljubljenu u knjige. Videvši u njemu dobro, Bel se zaljubljuje u Zver i pomaže mu da uz njenu ljubav povrati svoju ljudskost.

Film je doživeo ogroman uspeh, zaradivši 1,2 milijarde dolara, što ga čini najvećim finansijskim uspehom Emine Karijere van Harija Potera. Fanovi su se zaljubili u film, Ema je dobila MTV nagradu, a na IMDB-u film drži solidnu ocenu od 7,1.

2. The Perks of Being a Wallflower (2012.) – Ocena 8

Prva zaista velika filmska uloga koju je Ema dobila nakon Harija Potera je drama o odrastanju, kod nas prevedena kao Čarlijev svet. Film je snimljen po knjizi Stivena Šboskog (Steven Chbosky), a knjiga je kod nas prevedena kao Prednosti jednog marginalca. Sam pisac je i režirao film. Logan Lerman je zvezda filma, i još jedan glumac od detinjstva poznat po ulozi u serijalu fantastike kao i Ema. Publika ga zna po ulozi Persija Džeksona (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief).

U ovom filmu Lerman igra Čarlija, tinejdžera koji piše o svom iskustvu tokom prve godine srednje škole. Već dovoljno stresan sam po sebi, ovaj period mu je otežan zbog borbe sa kliničkom depresijom i anskioznošću. Čarli se zbližava sa starijom učenicom Sem, koju igra Ema, i postaju dobri prijatelji.

1. Little Women (2019) – Ocena 8,3

Ema je glumila u jednom od najboljih filmova 2019. godine, i verovatno najboljem filmu svoje dosadašnje karijere. Film je adaptacija književnog klasika Male žene, ovog puta u režiji Grete Gervig (Greta Gerwig). Iako je verna ekranizacija, sam kraj je ostao malo problematičan, a Gervigova tvrdi da je priči dala onakav kraj kakav je Luiza Mej Akot želela da iskoristi za roman.

Ema igra Meg Marč, jednu od četiri sestre, koje su protagonistkinje filma. Jedan je od Eminih najbolje ocenjenih filmova na IMDB-u, a ima čak netaknutih 95% na sajtu Rotten Tomatoes.

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter