Fantastične zveriHari PoterTema

Šest čini koje će ti olakšati život

Nema sumnje da bi svako od nas želeo malo (ili malo više) magije u svom životu – da nam ulepša ili olakša svakodnevnicu. Život čarobnjaka je pun mogućnosti i olakšica koje svako priželjkuje dok iščitava ili gleda Harija Potera. Od onih najsitnijih, tipa da očas posla nešto pronađeš, do onih kompleksnijih čini kao što je prebacivanje sa jednog kraja grada na drugi (zamisli da nikada više ne zakasniš na posao/u školu/ na fakultet). Hermiona jednom prilikom spominje kako je sva tehnika normalcima zamena za magiju. Recimo da tehnologija i nauka predstavljaju magiju normalaca.

Ipak, prave čarolije su uzbudljivije i daleko zabavnije. I ma koliko se trudili, tehnologijom je nikada nećemo potpuno zameniti. Ona će uvek ostati za nijansu naprednija i davaće nam mnogo više mogućnosti.

Ja ovde neću govoriti o nekim naprednim činima, komplikovanim i teškim, već o onim jednostavnijim, koje možeš naučiti još na prvoj godini Hogvortsa, i koje mogu znatno olakšati tvoju svakodnevnicu. Ovo naravno isključuje i mračne veštine i nedozvoljenu magiju, te ćemo neoprostive kletve ostaviti sa strane (ma koliko Imperio deluje korisno i veoma primamljivo kada u nekoj raspravi nikako ne možeš ubediti nekoga da te posluša).

Stoga sledi šest jednostavnih čini koje ti mogu olakšati život svakog dana.

Accio (Asio – prizivajuća čin)

Naravno, prizivajuća čin je prva za sve nas lenje u duši. Zamisli da nikad više ne moraš da ustaneš da uzmeš nešto što je čak na drugoj strani sobe ili kuće. Kada se već udobno zavališ, ne moraš da ustaješ jer je daljinski upravljač ostao pored TV-a. Milina. Pored toga, korisna je i za nas zaboravne. Kada u najgoroj jutarnjoj žurbi treba da kreneš jer već uveliko kasniš na posao ili na čas, a ključevi, novčanik ili telefon su baš u tom trenutku rešili da sa tobom igraju žmurke. Asio jakna, i odlazim.

Reparo (čin koja popravlja bilo šta)

Koliko puta ti stvari ispadnu iz ruke i nedužne stradaju. A kad se razbije ta jedna omiljena šolja koju čuvaš dok sve boje sa nje ne izblede, razbije se i deo tvog srca (bitna napomena: ova čin ne popravlja slomljeno srce, nažalost). Lepo je imati ovu čin kao osiguranje za sve one sitnice koje voliš a koje su žrtve tvoje ili nečije tuđe trapavosti. A i da se ne lažemo, bila bi to poveća ušteda za svačiji džep. Popravi sav nameštaj po kući, sredi polomljen prozor ili naprslo ogledalo samo jednim zamahom štapića.

Alohomora (čin za otključavanje)

Izgubljeni ključevi više nikada neće biti problem, a onaj stres koji pretrpiš kada ključevi ostanu zaključani u kolima je prošlost. Ako ne znaš gde ti je ključ, a Asio ključ ne pomogne, Alohomora rešava stvar.

Bitna napomena: ovo je jedna od čini sa kojom bismo morali da budemo pažljiviji, jer ipak otvaranje nekih (čitaj: tuđih) brava nije legalno ni u čarobnjačkom ni u normalskom svetu. Drži se svojih kuća, stanova, automobila i sefova.

Lumos (čin za osvetljavanje)

Da bi nadomestili nedostatak ove čini, normalci su izmislili baterijske lampe. Sada su i one skoro izumrle jer ih imamo u sklopu pametnih telefona. Ali ovo je generalno jako korisna čin. Svaki odlazak do toaleta ili po vodu u toku noći postaje lakši. Hodanje mračnom ulicom (znaš da nisu uvek sve osvetljene) postaje opuštena šetnja, bez straha. Dodatna prednost ovde je ako se nešto i dogodi u sred noći, hej, pa imaš čarobni štapič, zaštita je tu (ali zaštita zahteva i one naprednije čini, tako da pogledaj i van ovog članka).

Scourgify (Opustoši – čin koja čisti sve)

Mislim da smo došli do meni najdraže, jer je u pitanju čin za čišćenje – za tu omraženu aktivnost kako normalaca tako i čarobnjaka. Mrzi te da pospremiš ormar ili očistiš sobu? Došlo je vreme za prolećno pospremanje? Bez brige, ova čin će te spasiti svih muka i ostaviti ti vremena da tih par sati provedeš na bolji i kvalitetniji način.

Muffliato (Priguši – čin da prigušiš svoj razgovor)

Čin koja ljudima u blizini ispuni uši bukom i sprečava ih da čuju tvoj razgovor. Ova čin me podseća na sve one tajne zbog kojih smo toliko šaputali da razgovor na kraju postane neka verzija gluvih telefona. Korisna je i za sve roditelje koji žele da zaštite uši svoje dece od nekih informacija. A radi i obrnuto, za mlade koji ipak žele da sačuvaju pokoju tajnu od svojih roditelja. A najbolja je za one radoznale uši po autobusima, kafićima i drugim javnim mestima. Napokon im možeš zapušiti uši.

Čarobnjački svet ti, naravno, pruža još toliko mnogo mogućnosti. Ali nekako ove najjednostavnije čini ponekad imaju najveću draž. Seti se da je Hari uz Expelliarmus uspeo da se obračuna sa Voldemorom lično. Stoga nemoj nijednu čin, ma koliko jednostavna ona bila, da zanemaruješ. Nadam se da će ti ove biti od koristi.

I za kraj, preporučujem ti magičnu muziku (uz koju sam i pisala ovaj članak). Odlična je da ide u pozadini dok učiš, čitaš, pišeš ili radiš. Ponekad ti nije potreban čarobni štapić da dodaš malo magije u svoju svakodnevnicu, dovoljna je dobra muzika.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *