Hari Poter

INTERVJU: Autorka fan filma o neispričanoj priči Nevila Longbotoma

Zamisli da imaš mogućnost da oživiš bilo šta iz serijala što misliš da je nepravedno izostavljeno iz filmova. Ili da daš više prostora priči koja možda nije dovoljno razrađena.

Neki obožavaoci, koji vole da snimaju i prave klipove, rade upravo to – kreiraju fan filmove u kojima obrađuju one priče koje su izostavljene, ili prosto daju neku svoju verziju događaja. Neki od njih su totalno amaterski, ali postoje i oni koje rade profesionalci.

Kali Bailey je mlada i entuzijastična američka režiserka, čiji je poslednji poduhvat upravo priča iz Harija Potera – i to ni manje ni više nego o nama voljenom Nevilu i njegovim roditeljima Frenku i Elis Longbotom (u jednom od skorašnjih tekstova na temu likova koji nisu dospeli na film smo baš dali osvrt na to koliko je ova porodica nepravedno zapostavljena).

Film se zove Nevil Longbotom i crna veština (Neville Longbottom and the Black Witch), i na Jutjubu je već pokupio dosta dobrih komentara od fanova širom sveta.

Imali smo priliku da malo proćaskamo sa njom i dobijemo par odgovora o samom filmu, o Nevilu, njegovim roditeljima, ali i o tome zbog čega neke priče ostanu samo na papiru.

Prvo da te upoznamo malo bolje – kojoj hogvortskoj kući pripadaš i u kojim osobinama te kuće se pronalaziš?

Ja sam Grifindorka. Zaista se identifikujem sa elementima hrabrosti, ali sam i tvrdoglava, a ponekad i nepromišljeno glupa kao Grifindorci. Poput Harija, kada nešto naumim, ne postoji sila na svetu koja će me odvratiti od toga.

Vidimo da film za sada ima baš dobre komentare (i mi smo jako uživali). Šta te je inspirisalo da u filmu obradiš baš ovu priču?

Nevilova priča je veliki deo knjiga, a iz filmova je izostavljena. Lično obožavam njegovu priču, naročito scenu sa njegovom mamom u Sent Mungu. Bitno mi je da smo napravili nešto neviđeno na ekranima. Niko do sada nije snimao fan film o Nevilu. Pored toga, imali smo divnu Kathryn Baker, glumicu koja neverovatno liči na Belatriks. Sve kockice su se sklopile i Nevilova priča je oživela.

Dosta fanova smatra da Frenk i Elis Longbotom nisu dobili dovoljno prostora u serijalu (u filmu nimalo). Šta misliš o tome?

Kao rediteljka i pisac, znam da nema načina da bilo koji film obuhvati sve što je u knjizi. Stoga se slažem da Frenk i Elis nisu dovoljno obrađeni, ali mislim da su filmadžije morale da se usredsrede na tok glavne priče, što ipak zahteva da fokus bude na Hariju, ne na Nevilu. Ali zbog toga i postoje fan filmovi poput našeg – da popune te praznine u priči.

A šta misliš o Nevilovom liku? Misliš li da serijal daje dovoljno priznanja njegovoj hrabrosti i snazi?

Volim Nevila i jako sam tužna što je njegova priča ostala gotovo nepoznata u filmu. Mislim da u filmovi jesu dobro iskoristili ono malo vremena i dali Nevilu neke od odličnih trenutaka na ekranu. Scena kada ubija Nagini je meni jedna od omiljenih u filmu. Tako je epska, i bilo je zadovoljstvo gledati kako Nevil napokon postaje heroj, kao što smo svi mi čitaoci već i znali da jeste.

 

Svi volimo Nevila, i njegov lik se tako lepo razvio od uplašenog dečaka u hrabrog junaka. Misliš li da bi se razvio u istom smeru da nije ostao bez roditelja?

Mislim da nam teški trenuci kroz koje prolazimo u životu donose snagu i otpornost da činimo velika dela. Da je Nevil imao podršku porodice za kojom je oduvek žudeo, možda se ne bi razvio u ovako izvanrednog čarobnjaka.

Mnogi fanovi vole da spekulišu o mogućim alternativnim realnostima – šta bi bilo kad bi bilo. Da li si ikada zamišljala svet gde je Voldemor ipak obeležio Nevila kao sebi ravnog, umesto Harija? Da li bi u tom scenariju napokon trijumfovao?

Mislim da je Voldemor sam sebe odveo u propast kada je obeležio Harija, i pretpostavljam da bi se isto dogodilo da je ipak Nevila obeležio kao sebi ravnog. Elis bi iz ljubavi prema sinu sigurno postupila isto kao Lili. Mislim da je Voldemor prezirao svoj sopstveni polukrvni status, i želeo je da uništi čarobnjaka sa kvalitetima poput onih koje kod sebe najviše mrzi. Tako da je najviše smisla imalo da odabere baš Harija.

Šta misliš, da li je Nevil trebalo da ubije Belatriks na kraju serijala? Zbog čega mu Dž.K nije dala taj kraj?

Zapravo, ne. Mislim da je Dž.K. Rouling sa namerom odabrala da baš Moli okonča Belatriksin život. Iako bi scenario gde Nevil ubija Belatriks bio zadovoljavajući za sve, mislim da bolje upotpunjuje priču to što je ubijena od strane brižne majke, čime se zatvara jedan krug. Za Belatriks je opsesivna ljubav prema Voldemoru bila glavna motivacija, a s druge strane Moli je vođena čistom majčinskom ljubavlju. Da je Nevil ubio Belatriks, to bi bilo iz osvete, što bi odudaralo od toga kako je napisala sve ostale heroje u serijalu.

Ima li još priča u serijalu koje po tebi nisu dovoljno razvijene ili objašnjene?

Kada govorimo o pričama koje nismo videli na ekranu ili koje nisu dovoljno dobro predstavljene, mislim da je Džini fantastičan lik, i da nismo imali prilike da je vidimo u dovoljnoj meri. Lik Džini je zaista odličan i u filmovima nismo videli dovoljno dobru reprezentaciju (koju bismo želeli).

Da li se možemo nadati još nekim tvojim fan filmovima u budućnosti?

Ne mogu još da kažem sa sigurnošću, ali imam par ideja za priče koje mi se vrzmaju po glavi.

Za kraj, ostavljamo ti da pogledaš film. Javi nam utiske.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter