Hari Poter

Kako da deci predstavite svet Harija Potera i zainteresujete ih za knjige

            Razgovarajući sa ljudima različitog uzrasta često čujem primedbe da mlađe generacije nisu zainteresovane za čitanje, da ih ništa ne zanima i tome slično. Međutim, to i nije baš tako. Prosto treba deci dati da čitaju stvari koje bi ih zanimale, dok ne steknu naviku da čitaju, a to se postiže preciznim pedagoškim radom.  Zbog toga je naš omiljeni serijal knjiga jedan od prvih koje mladi osnovci treba da pročitaju, a kako ih „uvući“ u naš svet? Mnogima od nas je Hari Poter pokazao lepotu pisane reči, pa zašto ne bi i sledećim generacijama? Evo sedam sjajnih ideja kako to da postignemo!

 1. Audio knjige

            Možda ovo nekima deluje kao varanje, ali audio knjige mogu pomoći deci koja nemaju strpljenja ili vremena da sednu i pročitaju fizičku knjigu. Čak mogu igrati i video igrice dok slušaju! Audio knjige omogućavaju deci da podsvesno uče strukture rečenica i stil pisanja, kao i da vizualizuju tekst, što je posebno važno za razumevanje pročitanog i uživanje u tome. Za sada, knjige su dostupne na engleskom jeziku u ovoj verziji.

 1. Sortirajte decu putem sajta Wizarding World

            Na ovaj korak se možete odlučiti u bilo kom trenutku tokom čitanja. Autor originalnog teksta (profesorka engleskog jezika) smatra da bi bilo zabavno da se to uradi odmah nakon što su Hari, Hermiona i Ron sortirani u knjizi Hari Poter i kamen mudrosti. Tako će se dodati značaj poglavlju, a deca će moći da uče o svojoj kući tokom čitanja. Kada dođu do dela Hari Poter i zatvorenik iz Azkabana mogu da saznaju koji je njihov patronus. Neka im bude zanimljivo! Možete koristiti šešir za razvrstavanje, pa potom proslaviti sa malom gozbom, ili im možete dati nešto iz njihove kuće. 

 1. Napravite sistem poena

            Ovo je posebno efikasno sa više dece. Takođe, može se upotrebiti i u učionici.

            Možete koristiti obojene predmete od plastike za poene i ukrašene tegle za različite kuće. Svaki put kada deca urade nešto dobro ili pročitaju knjigu o Hariju Poteru dajte im poene. Broj poena je fiksan, ali se povećava što deca više napreduju dalje u serijalu.  Autorka pobednicima čak dodeljuje i Kućni kup na kraju svake nedelje. Kuća koja sakupi najviše poena na kraju godine dobija žurku i dodatne kredite. Ona preporučuje da se trudimo da deci dajemo više nego što oduzimamo, kako bismo podstakli dobro ponašanje.

 1. Upoznajte decu sa čarobnjačkim svetom kroz spinof knjige

            Deca se ponekada uplaše obilnosti knjiga. Probajte za početak Priče Barda Bidla, Kvidič kroz vekove, i Fantastične zveri i gde ih naći. Ovo će podstaći dečju maštu, naročito kod one dece koja već vole bajke.

 1. Dajte deci ilustrovana izdanja

            Neki ljudi misle da deca trebaju da stvore sopstvenu sliku likova pre nego što vide ilustracije, ali ovakve knjige pomažu deci koja imaju problema sa razumevanjem pročitanog. Ilustracije su lepe i zadivljujuće, svakako će bolje držati pažnju deci.

 1. Namamite decu različitim „poterskim“ sredstvima

            Neka deca pogledaju film nakon što pročitaju knjigu. Kao što smo i mi, novi mali Poterci će iskusiti ushićenje i razočaranost knjiškim adaptacijama. Nagradite ih kada pročitaju knjigu ili kada završe ceo serijal. Ako im to nije dovoljno neka igraju neku video igricu o Hariju Poteru.

 1. Neka gledaju Fantastične zveri i gde ih naći

            Pogledajte prva dva filma iz novog serijala sa vašom decom.  Novi datum za izlazak sledećeg dela će dati vašoj deci rok da završe sa čitanjem Harija Potera.

            Na kraju će deca početi sama da čitaju iz zabave – iako će neki odbijati da to priznaju. Takođe, i vi ćete se dobro osećati. Da li i vi imate slična iskustva? Da li možete proširiti ovu listu ideja? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Muggle.net

 

01777
Stefan
Stefan je istoričar magije, koji se bavi istraživanjima odnosa Normalaca i čarobnjaka kroz istoriju, sa posebnim fokusom na modernu istoriju (od kraja XV veka) i savremeno doba. Pored istorije, zanimaju ga i druge nauke, jer želi da što bolje razume kako svet funkcioniše. Zanima ga i sport, a bavi se čarobnjačkim šahom i njegovom promocijom. Pored toga, voli da kuva, putuje, uči nove stvari i isprobava neobična jela. U slobodno vreme čita i bavi se kreativnim pisanjem. Isticao se pomoganjem vešticama i čarobnjacima, kao i Normalcima i Porugama. Ponosi se činjenicom da mu je Revenklo bila kuća na Hogvortsu, gde se istakao detaljnim i predanim radom.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter