Fantastične zveriHari Poter

5 razloga zbog kojih su filmovi o Fantastičnim zverima bolje urađeni od filmova o Hariju Poteru (i 5 razloga zbog kojih to nisu) – II DEO

Fantastične zveri i gde ih naći

Prvi deo teksta je dostupan OVDE.

5/10

LOŠE: PREOKRETI

Radnja Harija Potera je građena kroz osam filmova, tako da smo polako pripremani za sve preokrete koji su nas ostavljali bez daha. Nasuprot tome, filmovi o Fantastičnim zverima nam prebrzo otkrivaju detalje koje i ne slutimo. Činjenica da su Kridens i Dambldor (navodno) braća, predstavlja iznenađenje koje niko od nas nije očekivao.

Takva iznenađenja koja su u suprotnosti sa originalnim filmovima i knjigama o Hariju Poteru, u kojima ih nema, ne predstavljaju oduševljenje za verne obožavaoce. To je najproblematičnija karakteristika filmova o Fantastičnim zverima do sada. 

4/10

DOBRO: GLAVNI NEGATIVAC

Voldemort je veliki zli čarobnjak. On želi svetsku dominaciju i potpunu moć. Odrastao je bez trunke ljubavi u svom životu. Zašto onda želi to što želi i zašto radi to što radi? Zato što je sebičan i željan moći.

Gelert Grindelvald , s druge strane, ima pravo (mada i dalje veoma zlobno) verovanje u politiku odnosa između čarobnjaka i normalaca. Svaki negativac vidi sebe kao heroja u svojoj sopstvenoj priči i tako i Grindelvald smatra da su njegovi postupci opravdani nekim višim ciljem.

3/10

LOŠE: LOKACIJA

Nijedno mesto opisano u Fantastičnim zverima ne može se uporediti sa nestvarnom lepotom Hogvortsa. Iako je kul videti magičnu verziju Njujorka, to i dalje ne može da se takmiči sa Hogsmidom, Hogvorts ekspresom i Zabranjenom šumom.

Nikada neće postojati onakva nostalgija kakvu osećamo prema čarobnjačkoj školi i to je jedan od razloga zašto filmovi o Fantastičnim zverima skaču sa lokacije na lokaciju širom sveta.

2/10

DOBRO: AKCIJA

Naročito od petog do osmog dela o Hariju Poteru, akcione sekvence su malo nejasne jer se borbe obično dešavaju u mraku i magli i zbog toga nisu toliko zanimljive za gledanje.

Filmovi o Fantastičnim zverima ne samo da dodaju zveri u svoje akcione delove, već se akcije smeštaju na zemlju sa čarobnjacima i njihovim čarobnjačkim dvobojima. Zbog ovoga su lakše za praćenje i zanimljivije.

1/10

LOŠE: LIKOVI

Koliko god savršen Haflpafovac bio Njut, koliko je neverovatno bilo upoznati veštice iz Amerike, i koliko je Džejkobov lik duhovit,  likovi iz Fantastičnih zveri ne mogu ni prići likovima iz originalne serije o Hariju Poteru.

Imali smo mnogo više vremena da se zaljubimo u Harija i njegove prijatelje, bilo je više prostora da se uključe likovi poput Lupina i Ambridžove koji su, iako su imali malo vremena na ekranu, ostali upamćeni. Ljubav koju fanovi osećaju prema Hariju, Ronu i Hermioni ne može da se poredi ni sa čim.

Izvor: Screenrant

Jana
Jana Marinković je, po uzoru na Hermionu Grejndžer, oduvek držala knjigu u rukama i odlazila na svaki čas potpuno spremna (nekad čak i više nego što je trebalo) što ju je dovelo do Asistenta i Glavešine đaka Grifindorske kuće. Tokom svog boravka na Hogvortsu se zaljubila u hor profesora Flitvika i bila njegov ponosni član do samog odlaska iz škole. Budući da je na svakom ispitu imala natprosečnu ocenu, Jana je proglašena vešticom svoje generacije i nastavila vredno da proučava magiju zajedno sa muzikom. Sada je upisala normalski Fakultet muzičke umetnosti gde studira klavir, a kada izađe na scenu ne zna se da li publiku omađija svojim sviranjem ili, jednostavno, štapićem.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *