Hari Poter

Zbog čega Hari, Ron i Hermiona nisu stvorili hranu u Relikvijama smrti?

Jedno od pitanja koje su fanovi često postavljali na različitim forumima i prilikom različitih diskusija glasi:  zbog čega Ron, Hari i Hermiona nisu mogli da od neživog predmeta stvore životinju i zakolju je, dok su bežali od Voldemora u Relikvijama smrti? Naime, u njihovoj prvoj lekciji Preobražavanja, profesorka Mek Gonagal je pretvorila sto u svinju i obratno.

Ima dosta mogućih odgovora na ovo pitanje. Prvi odgovor dolazi od onoga što znamo o granicama koje sadrži čin preobražavanja. Hermiona kaže Ronu tokom potrage za horkruksima u Relikvijama smrti: „Hrana je prvi od pet osnovnih izuzetaka po Gampovom zakonu elementarnog Preobražavanja-… nemoguće je stvoriti hranu ni iz čega! Možeš je prizvati ako znaš gde je, možeš je preobraziti, možeš povećati količinu ako već imaš nešto hrane…“. Gampov zakon glasi da možeš pretvoriti hranu u hranu, ali ne možeš pretvoriti ne-hranu u hranu. Na primer, možemo preobraziti krompir u prženu piletinu, ali ne možemo preobraziti kamen u krompir.

Ali zašto je hrana jedan od Gampovih pet osnovnih izuzetaka? Prva ideja jeste trajanje preobražaja. Na primer, kad je profesorka Mek Gonagal pretvorila sto u svinju, da li se sto stvarno preobrazio u svinju, ili je samo imao izgled svinje? Da li čin preobražavanja stvarno može da promeni sastav molekula? Pošto čini preobražavanja izgleda nemaju dugo trajanje, najverovatnije ne menja u potpunosti jedan objekat u drugi. Sedrikovo preobražavanje kamena u psa tokom prvog zadatka u Tročarobnjačkom turniru nije potrajalo. Animagusi ne ostaju uvek u svojim formama i idalje imaju svoj ljudski razum u njihovim životinjskim formama. Ako se objekti ne menjaju stvarno i promene ne traju, onda je racionalno reći da je nemoguće pretvoriti neživi predmet u nešto jestivo.

Dalje, postoje druge vrste granica sem Gampovog zakona preobražavanja. Stranice Vikipedije o Hari Poteru i preobražavanju, diskutuju o uticaju veličine i težine na preobražaj. Po tome se može reći da je najbolje ako je objekat preobražavanja iste težine i veličine kao objekat u koji želimo da preobrazimo, kao šibice u igle, ili bumbare u dugmad. Hari, Ron i Hermiona ne bi imali dovoljno predmeta koji bi ležali unaokolo kako bi mogli da stvore svaki put hranu, i kad bi pretvorili žbunje i grane u svinje, bili bi primećeni od strane Otimača.

Možda postoje i pravila u etici, legalnosti i moralnosti u magiji koja zabranjuju takvu ’zloupotrebu’ preobražavanja. Možda magija ne treba u potpunosti da pretvara nežive stvari u žive. Leteći Ford Anglia je dobio osećanja kada je otišao u šumu i postao divalj i nepredvidiv.

Takođe mogu postojati pravila koja ograničavaju preobražavanje neživog predmeta u hranu zato što uzima nešto iz postojanosti u nepostojanost. Ako bi Hari pretvorio sto u svinju da je pojede, onda više ne bi bilo tog stola (možda je zato hrana jedan od izuzetaka u Gampovom zakonu). Namera bacač čini takođe može da ima ulogu u ovome. Kao što je Belatriks komentarisala u Redu Feniksa, ’’moraš zaista to da želiš Poteru’’ za Neoprostivu kletvu da bude uspešna. Možda, kad bi smo ubili tu svinju, čin na njoj bi izvetrela i vratila bi se u prvobitno stanje stola.

Ali tu je i praktična tačka takođe. Kao što je Hermiona rekla dok se svađala sa Ronom, ona je najčešće pripremala hranu, i verovatno nije htela da zakolje svinju ili kokošku usred nedođije. Čak i da su uspeli nekako da nađu svinju i ubiju je, da li bi Hari, Ron i Hermiona znali kako da je pravilno očiste? Čini koje su učili u Hogvortsu su bile pretvaranje šoljica za čaj u kornjače i pretvaranje životinja u bokale, a ne čini za čišćenje iznutrica.

Naravno, neki fanovi su zaista želeli da dobiju objašnjenje – zbog čega je usred čarobnjačkog rata Hariju, Ronu i Hermioni najveći problem predstavljala hrana? Takođe, postavilo se i pitanje – zbog čega ribu koju je Hermiona spremila (a Ron kritikovao) nisu preobrazili u jestivu hranu? Što se tiče drugog pitanja, vrlo je verovatno da ta spremljena riba nije ličila na hranu, pa je nije bilo moguće preobraziti u neku drugu vrstu hrane!

Ipak, ukoliko se ponovo osvrnemo na Gampova pravila o preobražavanju, pored hrane, ne može se preobraziti ljubav, znanje, život i magična moć, ali i novac i dom. Takođe, delovi tela oduzeti mračnom magijom se ne mogu preobraziti. To znači da sve ono što je neophodno za život, ne može biti preobraženo i stvoreno ni iz čega. Čak i u čarobnjačkom svetu postoje neke granice koje se magijom ne mogu preći. Naravno, to ne znači da će odgovori ostati da lebde u vazduhu! Budući da se knjiga Relikvije smrti fokusirala na horkrukse, uništavanje Voldemora i čarobnjački rat kao celinu, bavljenje hranom nije bio jedan od prioriteta. Ipak, pravi fanovi žele da dobiju odgovore na svoja pitanja, čak i ako se radi o nekom sporednom problemu kao što je glad!

Anastasija
Anastasija trenutno predaje Herbologiju u Hogvortsu. Pored magijskih biljaka, istražuje i alternativnu medicinu iz sveta normalaca. Uči decu da se otarase stereotipa o Normalcima i uči ih nekim interesantnim činjenicama o njima. Zbog toga, deca je često ne vole, osim onih sa otvorenim mišljenjem. Najviše voli da jede Fizzing Whizzbees i normalsku čokoladu.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter