Hari Poter

Hogvortsko osoblje čiju razdražljivost možemo razumeti

Većina hogvortskog osoblja koje smo upoznali kroz knjige i filmove deluje kao neverovatno divno društvo – Hagrid, profesorka Spraut, Dambldor… Definitivno bismo voleli da popijemo krem pivo sa njima! Ipak, za vreme svog boravka na Hogvortsu, Hari Poter je sreo i onaj deo osoblja koji je mrzovoljan, loše naravi ali i (slobodno možemo reći) zao. Međutim, postoji i onaj deo osoblja koji je mrzovoljan ali nije zao – pa se sa njima možemo poistovetiti u pojednim situacijama.

Argus Filč

Ne možemo da poreknemo da je Argus Filč ponekad preterivao, i to nećemo ni pokušavati – kao kada je na primer želeo da se vrati kazna vešanja učenika za nožne palce, tamo dole u tamnicama – i sve to kao deo kaznene nastave. Njegovu mrzovolju je lako razumeti zbog toga što je bio domar celog zamka kao i zbog toga što je taj zamak škola za učenike magije. Dovoljno je teško čistiti za običnim učenicima, a još teže za onim što imaju pristup balegobombama.

Da ne zaboravimo da je on poruga, tako da je morao da gleda učenike kako oduševljeno uče nove čini, plus nije mogao da koristi magiju da očisti haos koji su napravili. Fred i Džordž su jednom pretvorili hodnik u močvaru i Filč je morao da prevozi učenike čamcem. Stvarno je morao svašta da trpi.

Madam Pomfri

Kao medicinska sestra na Hogvortsu, Madam Pomfri, je morala da zaleči sve što se smatralo „normalnim“ nestašlucima u čarobnjačkom svetu, kao što su učenici koji pokušavaju da izleče akne ili pokušavaju da bace čini za smirivanje tokom ispita. Od dana kada je Hari stigao na Hogvorts stvari su eskalirale: tu su kosti koje su trebali da izrastu ponovo, napadi Hipogrifa, na drugoj godini i nekoliko slučajeva okamenjivanja koji su zauzeli skoro svaki krevet u bolničkom krilu. Verovatno je bila premorena i nije ni čudo što je ponekad bila drska prema svojim pacijentima. I sama je rekla jednom prilikom dok je pregledala Harijevo rame: „Prošle godine dementori, ove godine zmajevi, šta ćete dovesti sledeće godine u školu?“

Madam Pins

I u normalnoj biblioteci postoje određena pravila koje morate da poštujete. Većina bibliotekara pokušava da stiša učenike, da ih spreči da pišu po knjigama ili da uništavaju stranice knjiga – a madam Pins nije izuzetak. I mi bismo bili frustirani kao ona kada bismo videli ponašanje pojedinih učenika.

Madam Pins nije štitila samo knjige. Neke od njih su bile veoma opasne, tako da je podjednako štitila učenike. Zbog toga je i postojao Zabranjeni deo – mada nazvati ga tako nije bio najbolji način da se učenici zaustave, jer nešto što je zabranjeno tinejdžere samo motiviše! Shodno tome, madam Pins je svaki put bila veoma besna i nervozna jer se ono što ona govori nije poštovalo.

Profesorka Mek Gonagal

Ona je bila verovatno najstožiji glavešina kuće, bar kada se radi o njenim učenicima, često pokazujući da nema problem sa tim da oduzme poene od Grifindoraca. Iako nije bila protiv toga da ponekad zaobiđe pravila, kao kada je obezbedila Hariju mesto u grifindorskom kvidičkom timu pre nego što je imao dovoljno godina za to. Ona je imala čelični pogled. Ponekad se činilo da se Hari više plašio njenog hladnog, kontrolisanog besa nego što se plašio Voldemora, posebno kada bi uradio nešto neverovatno opasno ili glupo, kao kada je u školu došao letećim kolima a ne Hogvorts Ekspresom.

Mek Gonagalova je bila pod veoma velikim pritiskom, posebno kada se Voldemor vratio. Učenici koje je morala da pazi su stavljeni u veliku opasnost i nakon što je Dambldor na Harijevoj petoj godini ’’pobegao’’, morala je da se zajedno sa ostalim profesorima bori sa Ambridžovom. Čak i neko ko je uvek u dobrom raspoloženju, mora postati besan i frustriran ukoliko je Dolores Ambridž u blizini!

Profesor Snejp

Profesor Snejp je, kao što znamo, veoma konfliktan – i strašno je što ga nikad nisu javno prozvali zbog lošeg ponašanja i maltretiranja na časovima Napitaka. Posebno je bio loš prema Hariju, još od njegovog prvog dana u školi, a kasnije smo saznali da je to zbog mešavine toga što ga je Harijev otac Džejms maltretirao( a Hari mnogo liči na njega) i zato što i dalje žali za Harijevom majkom Lili. Snejpova potisnuta osećanja su se očigledno manifestovala kao ružan i okrutan način predavanja. Kao takav, Hari, Ron i Hermiona su zamrzeli Profesora Snejpa još na prvoj godini i čak su mislili da Snejp pokušava da ubije Harija, što se na kraju ispostavilo kao netačno. Na drugoj godini su mislili da Snejp pokušava da pomogne otvaranju Dvorane tajni ali ni to nije bilo tačno.

Na kraju smo svi saznali da je Snejp bio dupli agent za Red Feniksa i da je špijunirao Vodemora na vrhuncu njegove moći. Njegov život je bio uvek u opasnosti i izgubio je jedinu ženu koju je ikada voleo godinama pre toga.

Veoma je moguće da Snejp nikada nije bio srećan, od vremena kada je kao učenik došao na Hogvorts do trenutka kada je umro, pa je zbog toga i oduzimao poene, pretio Nevilovoj žabi, vređao Hermionu i još mnogo toga. Ovo ne možemo oprostiti Snejpu ali bar donekle možemo da razumemo zašto je bio takav.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter