Hari Poter

Harijevi rođendanski pokloni – od najgorih do najboljih

Rođendani mogu da znače samo jedno (osim ako živite sa Darslijevima) a to su – pokloniiiii!! Hari ih je svakako mnogo dobio, od Hedvige do para starih čarapa. Mi smo ih rangirali, polazeći od najgorih pa sve do onih najboljih za jednog mladog čarobnjaka.

14. Nešto ili ništa od Darslijevih

Najbolji poklon koji je Hari dobio od Darsljevih su stare čarape teče Vernona I vešalica za odeću.  Kažemo ‘’najbolji’’, zato što su se te godine setili njegovog rođendana. Nakon što je Hari napunio 11 godina, ignorisali su njegov rođendan u potpunosti. Darslijevi su zaista bili talentovani za davanje prilično jadnih poklona i zaslužuju zadnje mesto na ovoj listi. Ništa bolje od njih nismo ni očekivali.

13. Čokolada

Prvo da napomenemo da je čokolada jednostavno – odličan poklon. Ali svakako imamo razloga da je stavimo na ovako nisko mesto. Kada su Hermiona i Ron dali Hariju kutiju čokolade iz ‘’Mednog vojvode’’ za njegov 15. rođendan on im i nije bio baš zahvalan. Bio je ljut na njih jer ih nije čuo celo leto pa je čokoladu bacio neotvorenu. Iako to smatramo zločinom protiv čokolade, s obzirom da Hari nije pojeo nimalo, ovo nije baš bio uspešan poklon.  Pitamo se da li je više cenio kutiju čokolade koju je dobio od gospodina i gospođe Delaker za svoj 17. rođendan.

12. Monstruozna knjiga monstruma

Sledeća na listi je knjiga koja ujeda. Iako je Hagrid poklonio Hariju nešto jako korisno za treću godinu, sumnjamo da je knjiga koja napada poklon o kojem je Hari maštao. I teško da se može opisati kao diskretan poklon –  s obzirom na čeljusti. Hari je morao da je drži pod kontrolom dok je bio kod Darslijevih pa je to bio samo dodatni nivo stresa.

11.  12 načina kako da očarate vešticu

Knjige zaista nisu bile dobar poklon za Harija. Ron je smatrao ovu knjigu veoma korisnom, ali ne možemo da se setimo ni jednog trenutka kada je Hari pogledao ovu knjigu. Kada mu je Ron poklonio ovu knjigu za 17. rođendan, Hari je već črvsto razmišljao samo o Horkruksima, a romantični život je stavio na čekanje. Takođe je već imao jaku vezu sa Džini, iako nisu bili zajedno. Možda bi bio uspešniji poklon da ju je dobio u trenutku kada je bio zaljubljen u Čo? Možda da je pročitao pre onog katastrofalnog sastanka, možda bi stvari bile drugačije. Ali svakako, ovo ne računamo u Harijeve uspešne poklone.

10. Začarana britva

Nemojte nas shvatiti pogrešno, ovaj poklon od Bila i Fler je veoma praktičan i koristan. Iako je gospodin Delaker tvrdio da će Hari dobiti najbolje brijanje u životu, ipak je ovo pomalo dosadan poklon. U magičnom svetu, punom čudnih i divnih predmeta ovaj se čini sasvim običnim. Zato mislimo da zaslužuje samo deseto mesto.

9. Šunjoskop

I Hermiona i Ron su u jednom trenutku Hariju poklonili šunjoskop. Ron za Harijev 13.  a Hermiona za 17. rođendan. Iako su veoma korisni, poprilično iritiraju, posebno kada pište i zvižde. Pomogli su zaista Hariju na trećoj godini na Hogvortsu, zato što je ozloglašeni Piter Petigru bio u njegovoj blizini pretvoren u pacova. Ipak, bio je prilično iritantan – toliko da je završio u starim teča Vernonovim čarapama!

8. Igračka metla

Hari se možda ne seća ovog poklona, ali smo ga uključili u ovu listu jer je divan. Za njegov prvi rođedan, Harijev kum Sirijus mu je poklonio malu igračku metlu koja je mogla neograničeno da leti. Iako je ovaj poklon verovatno podstakao njegovu ljubav prema letenju, zaslužuje osmo mesto zato što je Hari nije imao dugo i se seća se da je njome plašio porodičnu mačku.

7. Velika kutija ‘’Vizlijevskih čarobnjačkih ludorija’’

Stvarno nema ničega lošeg u tome da dobijete punu kutiju šala kao poklon a ‘’Vizlijevske čarobnjačke ludorije’’ su svakako najbolje za to. Ipak, to je bio poprilično lenj poklon od Freda i Džordža posebno za Harijevo punolestvo. Sve što je trebalo da urade, jeste da spakuju malo svoje robe iz prodavnice – tako da nije bio baš pažljiv poklon. Mislimo da je ovom poklonu mesto baš na sredini ove liste, zbog malo pažnje a mnogo zabave.

6. Kožna futrola za stvari

Bio je ovo zaista poseban poklon koji je Hari dobio od Hagrida za 17. rođendan. Napravljen je od kože, i samo vlasnik je mogao da je otvori. To znači da je Hari mogao da nosi važne predmete sa sobom a da bude siguran da jedino on može da ih uzme odatle. Na kraju je ovo koristio da čuva veoma važne stvari, kao što je Banditova mapa  i delovi začaranog ogledala koje mu je dao Sirijus – koji su bili ključni za njegov beg iz doma Melfejovih. Sve u svemu, odličan poklon ako nas pitate.

5. Servis za održavanje metli

Ovaj odličan poklon je Hari dobio od Hermione. Iako nije veliki fan kvidiča, vidi se da je dosta vremena i truda uložila u nešto što će Hariju stvarno dopasti. Od trenutka kada je otvorio ovaj poklon, Hari se oduševio i koristio ga je kada god je mogao. Kada je tetka Mardž dolazila da poseti Darslijeve, sama pomisao na ovaj poklon ga je smirivala i trpeo je njene uvrede… Bar neko vreme…

 

4. Poljubac od Džini

Na samom vrhu ove liste je poklon od Džini za njegov 17. rođendan. Iako tada nisu bili zajedno, oboje su i dalje imali osećanja jedno prema drugom. Možemo da se kladimo da Hari nije imao ništa protiv malo nežnosti sa osobom do koje mu je jako stalo. Iako neuobičajan poklon, mislimo da je Hariju svakako bio jedan od onih kojih će se najviše sećati.

3. Sat Fabijana Pruita

Na trećem mestu je sat koji je Moli Vizli poklonima Hariju za 17. rođendan. Ovaj sat je pripadao Molinom bratu Fabijanu, koji je tragično izgubio život prvi put kada je Voldemor imao moć. Bez sumnje, ovaj sat je veoma značio Moli i velika je stvar to što ga je poklonila Hariju. To je pokazalo da Harija stvarno smatra članom porodice i za Harija je ovo bio veliki poklon.

2. Hedviga

Na samo korak od vrha ove liste je Hedviga. Ova prelepa, mudra sova je definitivno jedan od najlepših Harijevih poklona. Ne samo da je bila odličan, lojalan drugar već je bila i veza Harija sa čarobnjačkim svetom kada se vrati svet Normalaca. Hedviga je bila uz Harija od samog početka, i jedan je od njegovih prvih prijatelja. Kao neko ko je Hariju poklonio Hedvigu, Hagrid se sa punim pravom ponosi svojim veštinama davanja poklona.

1. Pismo sa Hogvortsa

Kako da na prvom mestu bude nešto drugo? Na samom vrhu imamo Harijevo hogvortsko pismo. Ovo je bio trenutak kada je Hari shvatio da postoji mnogo više od očajnog života sa Darslijevima. Tu je potpuno drugi svet – kojem on pripada. Kada je primio to pismo, njegov život se zauvek promenio i ono mu je dalo šansu da otkrije ko je on u stvari. Definitvno poklon koji zaslužuje prvo mesto!

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter