Hari Poter

Kako izgleda visoko obrazovanje u čarobnjačkom svetu?

Hogvorts je sjajna škola, ali njegovi učenici diplomiraju sa samo sedamnaest godina. Uz to, tamošnje školovanje se započinje tek sa jedanaest, što čini ukupno sedam godina školovanja. Da li je to zaista celokupno obrazovanje koje mladi čarobnjak ili veštica dobijaju? Čini se prekratkim. Deluje mi da sam tek zagrebao površinu onoga što se može saznati.

Što se tiče ranog obrazovanja rođeni i odgajani Normalci su išli u normalsku osnovnu školu, ali nema dokaza da tako nešto postoji u čarobnjačkom svetu. Može se pretpostaviti da postoji određeni nivo učenja kod kuće, koji bi nadopunio prazninu. Ipak, iako kućno obrazovanje služi kao adekvatno objašnjenje za nedostatak ranog obrazovanja, nema lakog objašnjenja toga šta sledi nakon Hogvortsa. Da li učenici odmah postaju radna snaga?

U većini slučajeva se čini da je odgovor potvrdan, što dokazuje i Persi Vizli, koji je dobio posao asistenta šefa odeljenja odmah nakon diplomiranja. Drugi primer su Fred i Džordž, koji su započeli rad u svojoj prodavnici odmah nakon što su napustili školu. Međutim, čini se nemogućim da ne postoje poslovi koji zahtevaju dalje obrazovanje ili trening. Politika i rad u prodavnici, iako plemenita zanimanja, su poslovi koji se mogu dobro obavljati i na osnovu iskustva, ali nisu svi poslovi takvi. Na primer lekari. Lično bih bio preplašen mogućnošću da budem lečen nekim ko je tek diplomirao, naročito pošto nema posebnih lekarskih predmeta na Hogvortsu.

Tako da, makar samo za mir moje duše, morao sam da pretpostavim da postoji neka vrsta višeg obrazovanja u čarobnjačkom svetu. Srećom, uspeo sam da pronađem i jedan kanonski primer. Trening za aurore. Navodno, trening za aurore je dug tri godine i veoma je strog. Pored pokrivanja dodatnih fizičkih i praktičnih veština, obuhvata i legalni sistem. Laknulo mi je kada sam to saznao, jer Hogvorts ne podučava prava i zakone, što se – nakon razmišljanja-  čini kao previd. Šta bi bilo sa jadnim čarobnjacima normalskog porekla koji nemaju pojma da postoji potpuno drugačiji zakonski sistem?

Sada kada smo utvrdili da postoji neka vrsta postdiplomskog obrazovanja, pravo je pitanje koliko je učestalo? Kao što sam ranije spomenuo, nadam se da to obuhvata i trening za lekare. Naravno, uz dodatak trenažnom programu, postoji mogućnost i šegrtovanja. Dok, za razliku od aurorskog programa, ne postojanje striktnog kanonskog dokaza za šegrtvovanje, podudarao bi se sa polusrednjovekovnom atmosferom, koju ima čarobnjački svet. Ne odricanje šegrtvovanja bi objasnio nedostatak univerziteta.

Na kraju, nakon što sam potrošio toliko vremena razmišljajući o mogućnosti višeg obrazovanja u čarobnjačkom svetu, došao sam do iznenađujućeg zaključka. Za promenu, donekle mi je drago što sam Normalac. Zaista mi se dopadaju moje preduniverzitetske godine, a trenutno uživam u visokoškolskom programu. Iskreno, pomisao da budem ubačen u radnu snagu sa samo sedamnaest godina je vrlo zastrašujuća. Naspram toga, više škole je svakako prihvatljivije.

Izvor: https://www.mugglenet.com/2020/04/what-does-higher-education-look-like-in-the-wizarding-world/

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter