Fantastične zveri

Teorija: Da li je Arianin Opskurni unutar Kridensa?

Internet je nedavno iznedrio još jednu u nizu fan-teorija vezanih za čarobnjački svet, a tiče se Kridensa Golokosta i bića koje živi u njemu, takozvanog Opskurnog. Naime, spekuliše se o tome da li je Opskurni, za kojeg se veruje da je bio „stanovnik“ tela Ariane Dambldor, nakon njene prevremene smrti napustio svog domaćina i pronašao novu žrtvu. U prvom filmu Fantastičnih zveri smo se, unutar Salamanderove (Njutove) aktovke, susreli i sa Opskurnim koji nema svog domaćina i koji je prikazan kao plutajuća uskomešana crna masa. Prema tome, da se zaključiti da ova bića mogu da opstnu i bez tela.

Nepoznati autor ove teorije polazi od činjenice da Dž. K. Rouling voli da se poigrava sa imenima likova koje stvara i da ona često sa izrazitom tačnošću opisuju njihove nosioce. Tako ime Lune Lavgud dolazi od latinske reči „luna“ što znači „mesec“, što ne bi bilo ništa čudno da sam mesec nije simbol vanzemaljskog, gde se Luna, morate priznati, svojim karakterom i ne uklapa baš među prosečna ljudska bića, bila ona magijska ili ne. Takođe, jedno od Dambldorovih imena „Brajan“, naizgled dosadno i obično, potiče od keltske reči sa značenjem „plemenit“, a to je jedan u nizu opisa koje bismo mogli da pripišemo Albusu Dambldoru, gde, uzgred, albus znači „beo“ na latinskom. Uzevši u obzir svu ovu etimologiju (a ima je još, ali o tome nekom drugom prilikom), može se zaključiti da se kod Roulingove ništa ne može pripisati pukom slučaju.

Autor teorije dalje navodi da postoji nekolicina teorija o tome šta je Grindelvald zapravo mislio kada je rekao Kridensu da je on Dambldorov brat. Prva pomisao je naravno bila da Grindelvald laže, ali ta je teorija previše plitka i jednostavna, pogotovo uzevši u obzir da Dž.K.R. svoje čitaoce nikada nije lagala, već se uvek koristila pametno postavljenim sitnim znacima i umetnošću stvaranja iluzije kod čitalaca. Kroz ceo serijal o Hariju Poteru ona se koristi ovim malim trikovima i vešto nudi čitaocu nekoliko mogućih ishoda odnosno verzija istine. S tim u vezi, kada je Grindelvald saopštio Kridensu njegovo srodstvo sa Dambldorom, vrlo je moguće da on zapravo nije razgovarao sa Kridensom, već sa Opskurnim unutar Kridensa, stvarajući time iluziju za gledaoce.

Dalje se u teoriji spekuliše Kvinina uloga u celom Grindelvaldovom planu. Naime, Grindelvald je u Fantastičnim zverima opisan kao „ubedljiv“ do te mere da su tri puta morali da mu menjaju stražare i usput mu odstrane jezik da ne bi izmanipulisao još nekog od njih. Prema tome, Grindelvald je bio dovoljno manipulativan da mu Legilimencija nije bila preko potrebna. Ono što je njemu potrebno je empatija koju Kvini poseduje (a sam Grindelvald očigledno ne). Na kraju filma Grindelvald pita Kvini „da li ga se još uvek plaši“. Ovo pitanje je problematično iz dva razloga: 1. Od kada je Grindelvald saosećajan? i 2. Zašto bi on smatrao problematičnim suočavanje sa jednim dvadesetogodišnjakom?

Kvini mu pritom odgovara da on nije još doneo odluku i da mora biti sa njim veoma nežan i pažljiv. Znajući da Opskurni najčešće ubija svog domaćina i da Kridens ima samo delimičnu kontrolu nad sopstvenim Opskurnim, možemo zaključiti da je Opskurni u tom odnosu glavni. Iz toga proizilazi da Kvini nije Grindelvaldu potrebna da bi komunicirao sa Kridensom, već sa Opskurnim.

Dalje u filmu Grindelvald prilazi Kridensu govoreći mu da „njegov brat želi da ga uništi kao što je uživao u njegovoj patnji“, govoreći mu pritom da je on Aurelije Dambldor, Albusov brat. Međutim, znajući Albusa Dambldora, on nikada ne bi pokušao da naudi Kridensu, već da ga spasi i uništi Opskurnog koji je živeo u njegovoj sestri Ariani.

Glavni znak Grindelvalove manipulacije se i u ovom slučaju, kao i mnogim drugim u serijalu o Hariju Poteru, može videti u imenu Aurelije. Naime, jedan od rimskih imperatora, Marko Aurelije bio je usvojen i vladao je zajedno sa svojim bratom, Lucijem, što nam dalje ukazuje na poreklo Opskurnog. Opskurni je isti onaj koji je bio u Ariani Dambldor. Naime, kao što je već rečeno, Opskurni može da preživi van ljudskog tela, a ovaj Arianin je nakon njene smrti našao novog domaćina, pa je tako Kridens/ Aurelije, iako nije krvni srodnik, kroz Opskurnog postao „usvojeni“ brat porodice Dambldor, baš kao što je Marko Aurelije bio usvojeni brat Lucija Vera.

Sve u svemu, veoma zanimljiva teorija, ostaje nam da samo da čekamo naredne filmove da bismo videli koliko je istinita, a do tada možemo da obnovimo gradivo jednim Poter-maratonom. Da li ste vi pročitali neku zanimljivu teoriju u skorije vreme?

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *