Hari Poter

Siva Dama – priča o devojčici iz senke i izgubljenoj dijademi

Tik pred finale bitke za Hogvorts Voldemor je ledenim glasom naredio da Hari mora da se preda do ponoći. Sat otkucava sve brže. Tokom ovog zatišja pred buru Hari je jurcao kroz celu školu u potrazi za još jednim preostalim horkruksom. Znao je da je to nešto što je pripadalo Roveni Rejvenklo, a usput je saznao i da je u pitanju dijadema. Shvatio je kome će se obratiti – Sivoj Dami, duhu kuće Rejvenklo.

Ti poslednji momenti serijala otkrili su nam jednu potpuno novu priču, vekovima dobro skrivenu među Hogvortskim zidinama – priču o Sivoj Dami. Njen duh je tu stotinama godina. Pomogla je hiljadama Rejvenklovaca da se snađu na Hogvortsu ili pronađu nešto što su izgubili. Kroz serijal smo je znali kao tihog i povučenog duha.Nije privlačila mnogo pažnje na sebe, ni na svoje poreklo. Gotovo niko u tom trenutku nije znao ko je zapravo ona. Hari je saznao.

Helena Rejvenklo

Dok sam bila živa – reče kruto – bila sam Helena Rejvenklo.

U senci majke

Kao što smo po prezimenu odmah pretpostavili, Helena je ćerka Rovene Rejvenklo, čuvene veštice i jedne od osnivača Hogvortsa. Rovena je bila jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih veštica svog doba, slavna širom zemlje. Ovo je Helenu uvek stavljalo u drugi plan. Prvenstveno jer ju je majka često zapostavljala zbog obaveza oko škole, a potom jer je bila toliko poznata da je Heleni bilo teško da se dokaže kao veštica a da je ne upoređuju sa Rovenom.

Rovena Rejvenklo, ilustracija sa sajta Wizarding World

Bila je jedna od prvih generacija koja je pohađala Hogvorts, dok je još bio pod upravom četvoro osnivača. Raspoređena je u Rejvenklo, pogađate. Odnose sa majkom je još više zategla činjenica da joj je Rovena sada bila i profesorka. Helena je provela svoje školske dane označena kao nečija ćerka, bez mnogo prostora da dokaže sebe kao individuu. Želela je da skloni to čuveno ime Rejvenklo sa svoje ličnosti i da pokaže čarobnjačkoj zajednici šta ona ume i može, i koliko je sposobna kao veštica.

Tokom školskih dana u nju je bio zaljubljen sliterinski dečak po imenu Baron. U više navrata joj je izjavljivao ljubav, i svaki put bi ga Helena odbila. Ona nije želela ljubav, već potpunu slobodu, ali i slavu i uspeh kao moćna veštica, koja će vazda nadmašiti čuvenu hogvortsku osnivačicu.

Izgubljena dijadema

Dijadema Rovene Rejvenklo

Kao što nam je već poznato iz priče o horkruksima, svako od osnivača Hogvortsa posedovao je po jedan moćan magijski predmet, koji je lično začarao da služi određenoj svrsi. Rovena Rejvenklo, čija je kuća više od svega cenila pamet, domišljatost, mudrost, kao i želju za učenjem, je stvorila čuvenu dijademu. Ovaj artefakt je svom nosiocu davao šansu da postane intelignentiniji i mudriji.

Na dijedami je pisalo: Od mudrosti bez premca većeg blaga nema.

Ukrala sam dijademu – ponovi Helena Rejvenklo šapatom. – Htela sam da budem pametnija, važnija od moje majke. Pobegla sam sa dijademom.

Helena je jednog dana, rešivši da napokon izađe iz senke svoje majke, ukrala njenu dijademu i pobegla sa Hogvortsa. Bila je rešena da se dokaže kao moćna veštica i da pokaže celom svetu šta ona sama ume i zna. Uz pomoć majčine dijademe, mislila je, biće još pametnija i moćnija od nje. Uspeće da je napokon nadmaši. Rovena nikada nije suosnivačima škole priznala da je dijadema ukradena, pokušavajući da zaštiti ćerku. Govorila je da je izgubljena. I do same bitke za Hogvorts u Relikvijama smrti, svi su mislili da je ta dijadema zaista zauvek izgubljena. Helena se u to vreme krila u Albaniji, na teritoriji današnje Škotske.

Krvava ljubav

Kada se Rovena Rejvenklo smrtno razbolela, poželela je da još jednom, poslednji put vidi svoju ćerku, uprkos njenoj izdaji i bekstvu. Tada je u pohod poslala Barona, momka koji je i dalje bio smrtno zaljubljen u Helenu, da je pronađe. Čuvši da je Baron u blizini, i pomislivši da je došao po dijademu, Helena ju je sakrila.

Videvši je, temperamentni Baron je ponovo izjavio svoju ljubav devojci koja već godinama drži njegovo srce. Nakon što ga je još jednom odbila, bes i ljubomora su ga obuzeli. Izvadio je svoj bodež i probo njeno srce. Helena Rejvenklo nikada neće stići da se pomiri sa majkom. Uvidevši šta je učinio, Baron se na licu mesta ubio, i legao mrtav pored svoje devojke koju je voleo.

Nakon smrti, oboje su odlučili da postanu duhovi, i ostanu na Hogvortsu. Baron je postao poznat kao Krvavi Baron, duh kuće Sliterin, a Helena kao Siva Dama, duh kuće Rejvenklo. Iako je otisak njihovih života ostao u školi, njihova priča nije. Smenom generacija, njihova ljubav i život su polako padali u zaborav i vekovima kasnije niko nije znao ko su ovo dvoje duhova bili za života.

Kreiranje horkruksa

Tek je četrdesetih godina dvadesetog veka učenik po imenu Tom Ridl doznao nešto o poreklu Sive Dame, i prišao joj da je upita za dijademu. Vazda poznat kao dobar manipulator, šarmantan i slatkorečiv, mladi Tom je uspeo da od Helene dobije lokaciju tajnog skrovišta dijademe.

-Nisam… imala pojma… laskao mi je. Izgledalo je da… da razume… da saoseća sa mnom…

Na taj način je Voldemor uspeo da se dokopa ovog moćnog predmeta, i da ga upotrebi da kreira jedan od horkruksa – predmeta koji će čuvati delić njegove duše. Otišao je u Albaniju (koja će kasnije biti njegovo skrovište, baš kao što je bilo Helenino) i napokon uzeo dijademu Rovene Rejvenklo.

Kada je godinama kasnije saznala šta je dotični mladić učinio sa dijademom i šta je postao, Helenu je još više pekla savest (koliko je to moguće kod duhova) i obuzimao ju je gorak bes na sam pomen Voldemorovog imena. Ispričavši Hariju celu priču, pomogla mu je da napokon poveže sve kockice i da dođe do još jednog koraka ka Voldemorovom uništenju.

Siva Dama

Odrastala je u senci, i silno želela da se iz nje izvuče. Prevelika želja za slobodom i slavom, a zatim  i nemogućnost da uzvrati ljubav pogrešnom čoveku, su Helenu ponovo doveli do senke. Siva Dama je senka nekadašnje Helene, otisak davno prošlog života koji nikada nije uspeo da ostvari svoje snove i ambicije. Helena Rejvenlo će zauvek ostati devojčica u senci.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter