Hari Poter

Sedam knjiških momenata Freda i Džordža kojih nema u filmovima

Fred i Džordž su verovano najsmešniji i najsjajniji likovi u Hari Poteru. Međutim, u knjigama im je posvećeno mnogo više pažnje, pa su iz filmova izostavljeni neki delovi koje bi bilo vema zanimljivo videti. Na primer…

Kada su, kao trinaestogodišnjaci, udarili Voldemora u lice… Više puta

Blizanci su kažnjeni, jer su omađijali nekoliko grudvi snega, tako da su one pratile Kvirela unaokolo, odbijajući se o njegov turban.

( Kamen mudrosti, XII poglavlje)

Zamislite samo taj trenutak – na glavi profesora Kvirela nalazi se Lord Voldemor (doduše, ne u punoj snazi) a Fred i Džordž bacaju grudve direktno njemu u lice (odnosno, na potiljak profesora Kvirela)! Oduvek su bili hrabri, čak i onda kada im to nije bio cilj!

Kada su mislili da je sama ideja o tome da je Hari naslednik Sliterina presmešna

Fred i Džordž, međutim, mislili su da je sve ovo veoma smešno. Potrudili su se da marširaju ispred Harija hodnicima, vičući: “Očistite put nasledniku Sliterina,veoma zao čarobnjak prolazi…” Persi nije odobravao ovakvo ponašanje. “Ovo nije za podsmeh”, rekao je hladno. “Oh, pomeri nam se sa puta Persi”, rekao je Fred, “Hari je u žurbi. Odlazi u Dvoranu Tajni na šoljicu čaja sa svojim očnjastim slugom”, rekao je Džordž, kikoćući se.

( Dvorana Tajni, XII poglavlje)

Ako malo bolje sagledamo situaciju, videćemo da su jedino Fred i Džordž razmišljali svojom glavom, čak i u situaciji kada većina ima donekle izgrađeno mišljenje koje se nikako ne poklapa sa mišljenjem Freda i Džorda. Nisu dozvoljavali da ih stav mase ponese, pa su zbijali šale sa potencijalnom mogućnošću da je Hari Sliterinov naslednik. Može se reći da su oni jako dobri u procenjivanju ljudi, bez obzira na nestašluke i pomalo neodgovorno ponašanje.

Kada su izmislili prenosivu močvaru tokom svog rata sa Ambridž, primoravajući Fliča da prebacuje studente preko nje

 “Dakle”, rekla je Ambridž trijumfalno. Hari je shvatio da je stajala samo nekoliko stepenika ispred njega, prelazeći pogledom preko svog plena “Dakle, mislite da je zabavno pretvoriti školski hodnik u močvaru, zar ne?” “Prilično zabavno, da”, rekao je Fred, gledajući je bez najmanjeg znaka straha.

 (Red feniksa, XXIX poglavlje)

Ova scena je jedna od zanimljivijih u knjigama. Ne samo da je močvara nervirala Ambridžovu i Filča, već je i zabavljala profesora Flitvika koji je, po Ronovom mišljenju, vrlo cenio Freda i Džordža.

Kada su dali Dadliju Darsliju zasluženu nagradu

 Vreća slatkiša je ispala iz Fredovog džepa i njen sadržaj se sada kotrljao u svim pravcima- velike, debele karamele u omotu jarkih boja. Hari se okrenuo. Dadli više nije stajao pored svojih roditelja. Klečao je pored stočića, grcao je i prskao metar dugačku ljubičastu, ljigavu stvar koja je virila iz njegovih usta. Nakon jedne čudne sekunde, Hari je shvatio da je ta metar duga stvar bila Dadlijev jezik i da se na podu pored njega nalazi karamela sa omotom jarkih boja.

( Vatreni pehar, VI poglavlje)

Iako je konzumiranje jezivo-velik-jezik karamele moglo da bude opasno po Dadlija, Fred i Džordž nisu želeli da ga povrede – zapravo, hteli su da se našale sa njim na grublji način, budući da je godinama zlostavljao Harija. Međutim, gospodin Vizli je shvatio to na pogrešan način, misleći da su su namerno ispustili karamelu jer su znali da će je Dadli pojesti, a sve to jer je Normalac. Naravno, blizanci su imali spreman odgovor: nisu želeli da Dadli pojede karamelu jer je Normalac već zato što je velika, nasilnička kretenčina. A mogao je da bude i čarobnjak, njima je svejedno! Nasilnik je nasilnik.

Kada su zadirkivali Persija

 “Oh, ti si ASISTENT, Persi?”, rekao je jedan od blizanaca, sa izneđenim izrazom lica. “Trebalo je nešto da kažeš, nismo imali pojma”

“Čekaj, mislim da se sećam da je rekao nešto o tome”, rekao je drugi blizanac. “Jednom..”

“Ili dva puta…”

“Minut…”

“Čitavo leto…”

“Oh, umuknite”, reče asistent Persi

(Kamen mudrosti, VI poglavlje)

Blizancima je jako bilo dosadno Persijevo hvalisanje. Čak i kasnije, u Vatrenom peharu, kada je Persi postao asistent gospodina Čučnja, prevrtali su očima svaki put kada bi Persi spomenuo Ministarstvo magije, gospodina Čučnja i njegovo mišljenje.

Ali, ipak su ga voleli

“A’’ za asistenta! Obuci se Persi, hajde, svi nosimo naše, čak i Hari ima jedan”

“Ja- ne- želim” rekao je Persi glasno, dok su mu blizanci navlačili džemper preko glave srušivši mu naočare.

“ i danas ne sediš sa asistentima”, rekao je Džordž “Božić je vreme za porodicu.” Izvukli su Persija iz sobe, a njegove ruke su bile prikovane uz bokove džemperom.

(Kamen mudrosti, XII poglavlje)

Zanimljivo je da su Fred i Džordž obožavali svoju porodicu, voleli su svoje roditelje i njihove skromne poklone. Sa druge strane, Persi se pomalo stideo svoje porodice, želeo je da bude drugačiji i bolji od njih. Njegovo ponašanje je često bacalo gospođu Vizli u očaj, a tek kada je počeo novi čarobnjački rat, shvatio je da porodicu niko ne može da zameni. I zbog toga…

Fred i Džordž su oprostili Persiju njegovo loše ponašanje

“Bio sam budala!”, zaurlao je Persi, tako glasno da je Lupin zamalo ispustio svoju fotografiju. “Bio sam idiot, pompezna budala, bio sam..”

“Moron koji voli ministarstvo, odriče se porodice i željan je vlasti”, rekao je Fred

“Da, bio sam!”

“Pa, ne može poštenije od toga”, rekao je Fred pružajući ruku Persiju.

 (Relikvije smrti, XXXI poglavlje)

 

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter