Hari PoterPriče

Treloni je predvidela Dambldorovu smrt u trećem delu Hari Potera – Objašnjenje teorije

Hari Poter knjige i filmovi su puni momenata predskazanja, i neki od njih su teme diskusije među fanovima. Jedan od tih slučajeva je i predskazanje Sibil Treloni u Hari Poteru i Zatvoreniku iz Askabana, da li je na kraju ona zaista i predvidela smrt Albusa Dambldora.

Hari Poter serijal govori o „dečaku koji je preživeo“ i Lordu Voldemoru, najmračnijem čarobnjaku od svih, koji ima želju za ličnom osvetom, pošto nije mogao da ga ubije kada je bio beba. Popularnost romana je dovela do velikih ekranskih adaptacija, i tako su Hari i njegovi prijatelji prešli na film od 2001. do 2011. Iako je filmska saga o Hari Poteru verna originalnom materijalu što je više moguće, postoji mnogo likova, čini, događaja, i još mnogo toga što je moralo biti izbačeno iz različitih razloga, a neki od njih su bili ključni u razumevanju određenih likova i čak su nudili interesantne trenutke predskazivanja.

Jedan od izbačenih momenata koji se nalazi samo u knjizi je Božićna večera u Hari Poteru i Zatvoreniku iz Askabana. Treća priča serijala je takođe bila uvod Sibil Treloni, profesorke predskazivanja na Hogvortsu i osobe koja je napravila predskazanje vezano za Lord Voldemora i onog ko će imati moć da ga porazi. Zbog njene ekscentrične ličnosti, njeni talenti kao proročice su često dovođeni u pitanje, i mnogi profesori i učenici su bili iznervirani njenim učenjima, kao i time što je stalno videla znake smrti da bi impresionirala učenike. No, neka predviđanja Sibil Treloni su imali određenu dozu istine u njima, kao što se može videti tokom Božićne večere u Hari Poteru i Zatvoreniku iz Askabana, u kom ona slučajno predviđa Dambldorovu smrt.

Fanovi su istakli da je Treloni, tokom Božićne večere u trećem delu Hari Potera, bila zadnja osoba koja je sela za sto, i bila je veoma uplašena zbog broja ljudi koji sede za stolom. Ona je objasnila da ako im se ona pridruži biće ih 13, što je nesrećan broj, i da prva osoba koja ustane prva i umire. Međutim, Ron je imao svog pacova pored sebe u tom trenutku, za koga se kasnije saznalo da je Piter Petigru u svojoj animagus formi, tako da je već bilo 13 osoba za stolom – i kada je Dambldor ustao da dočeka Treloni, on je prvi ustao i takođe prvi umro.  Pošto ovo nije bilo predskazanje koje je Treloni došlo u transu kao ostala, fanovi dovode u pitanje, čak neki i veruju da je to bila samo slučajnost. Drugi su kasnije primetili da su Ron i Hari ustali u isto vreme, pa je Treloni pitala ko je ustao prvi, što je verovatno bio nagoveštaj originalnog plana vezanog za Rona Vizlija, koji je uključivao njegovu smrt.

Sibil Treloni je zaradila ne tako lepu reputaciju zbog njene ekscentričnosti i predskazanja samo da bi nekog impresionirala a koja se nikad ne ispune, dok su se neka prava ostvarila.  I zbog toga je razumljivo da se ovaj trenutak dovodi u pitanje i da je to bilo samo sujeverje a ne predskazanje, tako da se ovo može protumačiti kao to da je Treloni bila u pravu, ili kao neverovatna slučajnost. Zvanični sajt Wizarding World-a je čak ovaj trenutak dodao na listu stvari oko kojih je Treloni bila u pravu u Hari Poter sagi.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter