Hari Poter

Najomraženiji likovi iz Harija Potera

Uvek pravimo liste likova koje volimo, objašnjavamo zašto i veličamo ih do besvesti. Danas idemo u drugom smeru. Osvrnućemo se na one likove koji su ostali najomraženiji među fanovima Harija Potera širom sveta.

Ne, ne radi se o Voldemoru.

Ovde govorimo o likovima koji su nas nervirali, dovodili do ludila, ma koje smo mrzeli iako se njihova dela po težini ne mogu ni prineti Voldemorovim.

Malo sam istraživala po internetu, čitala blogove, komentare i mišljenja fanova i došla do par finalista u trci za najomraženijeg lika. Nisu u pitanju nužno zli likovi, već prosto oni koji su izazvali najviše bure i negativnih komentara među obožavaocima, i jednostavno bili najiritantniji.

Pa da vidimo.

Gilderoj Lokhart

Narcisoidni prevarant koji tokom druge godine Harijevog obrazovanja pokušava da odglumi profesora odbrane od mračnih veština je svima ostao antipatičan. Arogantan je, ali za razliku od Harija, nema razloga da bude. Nevešt je čarobnjak (osim u činima pamćenja, dobro), izgradio je celu karijeru na tuđim podvizima, a za godinu dana je uspeo da nauči učenike koja mu je omiljena boja i šta voli da jede.

Rita Skiter

Odličan primer najljigavije vrste novinarstva je, naravno, Rita Skiter. Još niste stigli da izustite reč a ona je zapisala čitavu vašu misao i sama joj dala kontekst i činjenice. Ne preza ni od čega da bi došla do slave, i nema te laži koju ona ne može pretvoriti u senzacionalnu vest. Vrhunac je bio objavljivanje knjige Život i laži Albusa Dambldora, gde je veliki deo čarobnjačke zajednice okrenula protiv njega.

Lucijus Malfoj

Ledeni pogled pun zlobe, ledeno plava kosa, smiren glas i očajni pokušaji očinstva su samo neke od karakteristika gospodina Malfoja. Bogatstvo, čistokrvnost i moć su vrednosti koje najviše ceni u životu, i ukoliko vi ne vrednujete iste stvari tu je da vas ponizi i uvredi. Okrutan je prema svakome ko mu ne odgovara, ali je i pored toga očajan smrtožder jer je jedan od pristalica Voldemora koji ga je bez razmišljanja izdao da bi sačuvao sopstvenu kožu. Na kraju ga nije volela ni jedna ni druga strana.

Darslijevi

Oni su kategorija za sebe (pošto su i normalci). Na početku svakog dela nam malo zagorčaju čitanje, odnosno gledanje (a Hariju čitav život) da je zapravo velika sreća što se ne pojavljuju mnogo. Mislim da bi svakom fanu to bilo previše. Pokušaji da stvore privid srećne, savršene, ugledne i pre svega normalne porodice (moliću lepo) im nikako ne polaze za rukom. Harija su sputavali, gurali po strani i ponižavali čitav život, da je svaki njegov odlazak na Hogvorts sreća i za sve nas.

Kornelije Fadž

Premda je prilikom prvog pojavljivanja delovao makar normalno ako ništa drugo, nakon događaja u Vatrenom peharu Fadž prelazi među omražene likove serijala. Njegova slabost i strah od Dambldora (iako mu je bezbroj puta napomenuo da ne želi mesto ministra) mu je zamaglilo pogled i godinu dana je odbijao da poveruje da se Voldemor vratio. A zbog njega smo dobili i lika kog verovatno svaka osoba koja pročita Harija Potera mrzi više od svojih ličnih neprijatelja (znate već ko je, njoj čuvamo počasno mesto).

Marijeta Edžkomb

Izdajica prvog reda. Devojka koja je u Redu feniksa izdala Dambldorovu armiju i sve ispričala Ambridžovoj. Srećom pa je Hermiona bacila urok, te je Marijeta dobila kaznu u vidu reči TUŽIBABA ispisane preko celog lica. Ovaj urok niko nije umeo da ukloni. Čak je i Madam Pomfri probala sve. Marijeta je na licu dugo nosila obeležje tužibaba. Zasluženo.

Da te ovo ne zbuni, u filmskoj verziji je Čo Čang izdala DA jer joj je profesorka Ambridž dala veritaserum, a Marijeta nije doživela svoju ekranizaciju. Možda i bolje.

Dolores Ambridž

Istina je da ovo zvanično nije rangiranje, ali najbolje (khm, najgore) sam sačuvala za kraj. Dame i gospodo, kraljica i ubedljivi pobednik bilo koje liste iritantnih likova. Sama činjenica da nema potrebe napominjati zbog čega je na listi govori dovoljno o tome koliko je fanovi mrze. Roze boja nam više nikada neće biti ista.

Sudeći po komentarima fanova, ni svi smrtožderi na čelu sa Belatriks Lestrejndž i Lordom Voldemorom lično nisu izazvali ovoliko negativnih osećanja koliko neki od ovih likove. Ovim imenima bih zaključila današnju listu, ali to ne znači da nema još imena koje bismo mogli dodati.

Da li vama još neko pada na pamet?

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter