Hari Poter

Hari Poter i Relikvije smrti: 7 grešaka koje je Dž. K. Rouling napravila u knjigama (2. deo)

Prvi deo je dostupan OVDE. 

3/7 – Ted Tonks

Ted Tonks, Nimfadorin otac, ne pojavljuje se ni u jednom od filmova Relikvija smrti, iako je dosta puta provučen kroz knjigu. U poslednjem delu on beži i sastaje se sa Dinom Tomasom i Griphokom. Hari, Ron i Hermiona su načuli njihov razgovor tokom kojeg je Ted koristio Prizivajuću čin da donese losos iz obližnjeg jezera za večeru. Eh, kad bi stvari u realnom životu bile tako lake… Ipak, Roulingova je nakon toga izjavila da Accio ne funkcioniše na živim bićima. Rekla je to u intervjuu na svojoj veb stranici kada su je pitali zašto Skamander nije mogao da koristi tu čin za pronalaženje svojih stvorenja u Fantastičnim zverima.

“Accio funkcioniše samo na neživim bićima”, rekao je britanski autor. “Iako ljude ili stvorenja Accio indirektno može da pomeri zbog predmeta koje nose ili drže u tom trenutku, ova spoznaja nosi ogroman rizik zbog verovatnoće povrede osobe ili stvorenja u čijem je posedu taj objekat koji će ubrzo putovati brzinom približnoj brzinom svetlosti ka svom sledećem vlasniku.”

2/7 – Ron i tabu

Ron ostavlja Harija i Hermionu na cedilu, nakon što je sve više bio pod uticajem Voldemortovog horkruksa koji je nosio oko vrata. Kada im se vrati, obaveštava ih o Tabuu. Mračni Gospodar je začarao svoje ime tako da sve koji su ga oslovljavali tako- a to su obično bili njegovi neprijatelji- može pronaći u samo nekoliko sekundi. Nažalost, u triovom šatoru se to ime slučajno provuklo i Smrtožderi su ih vrlo brzo uhvatili nakon toga.

Mada, Smrtožderi su možda mogli doći još mnogo ranije po njih, uzevši u obzir da je Hari to ime naglas rekao za vreme njihovog boravka u Ulici Grimold broj 12. Moguće objašnjenje je to da Voldemort u tom trenutku nije bio blizu imanja ili taj tabu jednostavno nije funkcionisao na sedište Reda Feniksa zbog čini Fidelius. Ipak, trebalo bi da tabu ruši sve zaštitne čini, tako da je ovo još jedan od propusta koji nije primećen.

 

1/7 – Čuvar tajne Školjkolibe

Remus Lupin otkriva da je Bil Vizli čuvar tajne Školjkolibe, što definitivno ima smisla, zbog toga što su on i Fler Delaker vlasnici imanja. To znači da samo Bil ima moć da oda svoju lokaciju i niko drugi. Međutim, Ron pruža Dobiju ključnu informaciju ne bi li pobegli iz Palate Melfojevih i od predstojeće smrti.

Vrlo je verovatno da vilenjačka magija čini Bilovu magiju manje jakom uzevši u obzir da su to ipak bića koja mogu da rade stvari kao što su Prebacivanje sa Hogvortsa i drugih zaštićenih lokacija. Dobi strada tokom svog herojskog čina od strane srebrnog noža okrutne Belatriks Lestrejndž.

Jana
Jana Marinković je, po uzoru na Hermionu Grejndžer, oduvek držala knjigu u rukama i odlazila na svaki čas potpuno spremna (nekad čak i više nego što je trebalo) što ju je dovelo do Asistenta i Glavešine đaka Grifindorske kuće. Tokom svog boravka na Hogvortsu se zaljubila u hor profesora Flitvika i bila njegov ponosni član do samog odlaska iz škole. Budući da je na svakom ispitu imala natprosečnu ocenu, Jana je proglašena vešticom svoje generacije i nastavila vredno da proučava magiju zajedno sa muzikom. Sada je upisala normalski Fakultet muzičke umetnosti gde studira klavir, a kada izađe na scenu ne zna se da li publiku omađija svojim sviranjem ili, jednostavno, štapićem.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter