Fantastične zveriHari PoterNovosti

Hari Poter svet iz ugla umetnika – Vladislav Pantić

Vladislav Pantić

Da li ste se nekad zapitali kako je to biti ilustrator različitih motiva iz sveta fantazije? Koliko traje kreativni proces ili koje su alatke poželjne? Na ova, i mnoga druga pitanja će vam odgovoriti naš umetnik Vladislav Pantić, čiji izvanredni rad nije mogao proći neopaženo!

Vladislav Pantić

Za početak, možeš li nam reći nešto više o sebi? Kako bi se predstavio našim čitaocima?
Veliki pozdrav čitaoci! Iskreno, već četvrti put pišem i brišem ove redove predstavljanja i shvatam da ja sebe, i pored zavidnog samopouzdanja, nisam u stanju da predstavim, a da mi to ne probudi onaj neprijatni transfer blama…
Mislim da će dovoljno biti ako kažem da se zovem Vladislav i da me mnogi zovu Vlad, i da kao freelance slikar i ilustrator živim i radim u Beogradu. Uživam u dobrim knjigama, stripovima, animiranim i igranim filmovima, ponekim igrama i trenutno toploj šolji čaja, bez šećera, sa dosta limuna.

Radovi koje postavljaš na Instagramu su dokaz tvog izvanrednog talenta. Šta te je inspirisalo da kreneš da se baviš crtanjem?
Pre svega, najlepše hvala na komplimentu. Mislim da je svakom umetniku jasno da se svojim poslom bavi jer drugačije ne bi mogao da zamisli postojanje. Pošto je takav slučaj i sa mnom, crtanjem i slikanjem se bavim otkad znam za sebe i drugačije niti umem, niti želim. Ipak, inspiraciju pronalazim na različitim mestima, a to je opet odgovor koji ću dati u  sledećem pitanju.

Vladislav Pantić

Gde pronalaziš inspiraciju?
Ukoliko svoj um trenirate da misli kreativno, inspiraciju možete pronaći na svakom koraku. Svoju inspiraciju pronalazim u prirodi pre svega, nevidljivoj inteligenciji unutar nje koja neumorno rađa i čini ovaj svet lepšim mestom za život, u zaboravljenim pričama i legendama, u snovima i javi, i u lepoti koju se trudim da pronađem svuda oko sebe.

Koje alatke koristiš prilikom crtanja?
Nekada sam isključivo koristio tradicionalne ‘alatke’, radeći ulja na platnu i slikajući vodenim bojama.. To je bilo pre no što sam otkrio sve čari digitalne umetnosti. Pošto sam duboko ubeđen da je vreme, iz samo sebi poznatog razloga, odlucilo da teče brže nego što je imalo običaj ranije, taj tempo sam primenio i u svom kreativnom životu, tako da sam rad usmerio isključivo na digitalni crtež i sliku. Ulje se užasno sporo suši, akvarel ne trpi ispravke, te bih, da sam ostao dosledan tradicionalnom pristupu, neke svoje slike od pre dve godine tek sada privodio kraju. Međutim, desi se da katkad uzmem svoj stari blok za crtanje i napravim pokoju skicu ili crtež olovkom… onom, tradicionalnom, škriputavom.

Da li je potrebno puno vremena za jedan rad? Možeš li malo da nas uputiš u sam proces i njegovo trajanje?
Pre svake slike ili ilustracije temeljno prelistam sve što postoji i sto je moguće pronaći o temi koja me zanima. Nakon toga sledi nekoliko grubih skica, osmišljavanje kompozicije, kolorita i dizajn karaktera. U sledećoj iteraciji završavam osnovni crtež i na kraju sve to bojim. Imam dovoljno iskustva da mogu da procenim koliko mi je vremena potrebno i za tehnički najkompleksniju ilustraciju, a to je vrlo važno kada radite sa klijentima i kada dogovarate deadline-ove. Uglavnom mi jedna slika ne uzima više od 5 radnih dana.

Pored dešavanja iz Hari Poter sveta, šta ti još predstavlja inspiraciju?
Osim gore navedenog, inspiraciju mi predstavljaju i radovi svih mojih iskusnijih i starijih kolega širom sveta. Dovoljno je da skrolovanjem Pinteresta, remek-dela moderne ilustracije i karakter dizajna u meni probude ogromnu želju da na svoj način doprinesem toj nezaustavljivoj reci linija, boja i oblika..

 

Vladislav Pantić

Kad smo kod Hari Potera, pretpostavljam da si kao i mi, veliki fan. Koje je tvoje mišljenje o celom serijalu, kao i kada si se prvi put susreo sa magijskim svetom?
Dž. K. Rouling (J.K. Rowling) je na mene bacila čini pre nekih sedamnaest godina, kada sam prvi put pročitao priču o Hariju i evidentno je da magija ne jenjava. Dugo i posvećeno sam analizirao njene knjige, pokušavajući da odgonetnem ključne razloge koji su doveli do ovolike popularnosti. Iako su mi mnogi elementi kojima se književnica sluzila prilično jasni, i dalje sam daleko od rešenja misterije… Nešto vrlo bitno, a vrlo neuhvatljivo se provlači kroz čitav serijal i tera nas da se vraćamo priči iznova, i iznova, i iznova.. Njen planetarni uspeh je svakako fenomen svoje vrste i za mene predstavlja nepresušni izvor inspiracije i radosti. Samim tim, mislim da je u cilju održavanja mentalne higijene, svesni i dozirani eskapizam umetnika u svet magičnog i fantastičnog, prilično plodonosan, isceljujć i opravdan.

Šta misliš o Fantastičnim zverima i da li si pogledao Grindelvaldove zločine? Kako ti se čini novi nastavak?
Mnogi danas zaboravljaju da filmovi ove vrste služe kako bi nas opustili i zabavili. Iako je u poslednje vreme, u eri društvenih mreža i digitalnih komunikacija, većina na sebe preuzela ulogu filmskih kritičara i vrlo naivno pomislila da je njihov stav ili hejt bitan samo zato što se negde može pročitati, ja se tvrdoglavo trudim da taj trend ignorišem. U filmovima sam prilično uživao. Uživao sam u prvom, a i u drugom delu, a po svoj prilici ću uživati i u svim sledećim nastavcima. Jedino mi je krivo što ih neće biti dvadeset nego samo još tri.

Vladislav Pantić

Za kraj, napiši nam svoju kratku čarobnjačku biografiju.
Vlad – Neuobičajeno za jednog Sliterinca, Vlad je dobar deo svog školovanja proveo boreći se protiv diskriminacije Normalaca, ideje o superiornosti čistokrvnih veštica i čarobnjaka, kao i u borbi protiv ropstva kućnih vilenjaka. U više navrata je zbog fizičkog obračuna sa kolegama iz svoje kuće bio na ivici izbacivanja iz Hogvortsa, ali mu je visok prosek ocena i naklonost direktorke MekGonagal uvek pomogao da zadrži status učenika sve do kraja studija. Vlad je nakon niza vrlo zahtevnih testova postao Auror u Ministartsvu magije i danas povremeno drži predavanja na Hogvortsu iz Odbrane od Mračnih veština.

Vladislava i njegov impresivni rad možete pronaći na Instagramu ili njegovom sajtu.

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *