Hari Poter

Kako je objavljena knjiga ‘Hari Poter i kamen mudrosti’

Da li ste upoznati sa pričom kako je jedna devojčica dovela do toga da se objavi prva Hari Poter knjiga?

Na početnu ideju za svet magije koji znamo, Dž. K. Rouling je došla 1990. godine i to dok je čekala voz iz Mančestera za London, koji je u tom trenutku kasnio. Tokom narednih pet godina, ona je osmislila sedam knjiga ovog poznatog serijala, a 1995. godine je konačno svoju ideju i „udomila“ u izdavačkoj kući Blumsberi.

Već je svima dobro poznato da pre nego što je Blumsberi prihvatio da objavi roman Hari Poter i kamen mudrosti, svih osam izdavačkih kuća kojima je prethodno ponuđen, odbile su ga. Blumsberijevi urednici predstavili su kolegama rukopis knjige u obliku svitku, koji su napunuli smartis bombonicama, aludirajući na u to doba vodeću nagradu za dečju knjigu („Smartis“). Najdžel Njutn, osnivač i izvršni direktor Blumsberija, odneo je svitak kući i dao ga svojoj osmogodišnjoj ćerci Alis.

Alis je pročitala doneta poglavlja čija radnja seže sve do zbivanja u Dijagon aleji, a zatim izrekla svoju presudu, onako kako je prikazana na ovoj divnoj belešci.

Izveštaj Alis Njutn:
Uzbuđenje u ovoj knjizi mi je ogrejalo srce. Mislim da je ovo možda jedna od najboljih knjiga za uzrast od 8/9 godina.

Potom je danima dosađivala ocu molbama da donese kući i ostatak rukopisa. Alisino uplitanje je presudilo: sutradan, na sastanku s akviziterima kojem je predsedavao, Najdžel Njutn je prihvatio predlog urednika Barija Kaningama da Blumsberi objavi Harija Potera i kamena mudrosti, što će dovesti do onoga što se naširoko smarta najuspešnijim poslovnim poduhvatom u istoriji dečjeg izdavaštva.

Izvor: Hari Poter, Putovanje kroz istoriju magije

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter