Hari Poter

Moć pisama u Hari Poter svetu

Od spiska hogvortskih knjiga do Drekavca, pisma u čarobnjačkom svetu imaju ogromnu vrednost. Naravno, najveću vrednost imaju za “dečaka koji je preživeo“, a koji, do trenutka kada je saznao da je čarobnjak, nikada nije dobio pismo. Nekada su ta pisma donosila dobre, nekada loše vesti, ali jedno je sigurno – pisma su itekako menjala Harijev život.

Zabranjena pisma

U poglavlju „Pisma ni od koga(Hari Poter i Kamen mudrosti), Hari je primio pismo adresirano na njega. Nakon čitanja ovog poglavlja, primetićete Harijevu ogromnu želju da se dočepa bar jednog pisma adresiranog na Gospodin H. Poter. Ova neotvorena, misteriozna pisma su imala ogromnu moć, ne samo nad Harijem, već nad celom porodicom Darsli. Teča Vernon je bio besan zbog njih. Ne samo da je spavao ispod poštanskog sandučeta već je i daskama zatvorio sve moguće otvore kroz koje je pismo moglo da prođe, čak je i uzeo slobodne dane da se osigura da mu nijedno pismo ne promakne.

Hariju su ova pisma postala toliko važna da je zaboravio da mu je dozvoljeno da se iseli iz ostave ispod stepeništa i useli u pravu sobu. Možda je to zbog činjenice što je, po prvi put u svom životu, saznao da negde postoji neko ko zna da postoji dečak po imenu Hari Poter. Taj neko zna gde Hari spava i neko je njemu – dečaku koji nosi Dadlijevu staru odeću – poslao pismo koje je samo njegovo.

-Hoću da ga pročitam – rekao je Hari ljutito – moje je. I ne zaboravimo da su Darslijevi na kraju trećeg poglavlja napustili svoju kuću da bi pobegli od pisama adresiranih na njihovog sestrića – i to je bila jedina prava moć koju je Hari ikada imao nad njima.

Hogvortsko pismo

Koliko nas je maštalo o tome da dobije svoje pismo sa Hogvortsa? Deo njegove moći za Normalce je to što stiže bez bilo kakvog upozorenja i to je za njih nešto što im menja život iz korena. Iako ne znaju njegovo pravo značenje, postoji neprocenjiva magija u njegovoj prvoj rečenici:

Dragi gospodine Poter, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ste primljeni na Hogvorts, školu za veštice i čarobnjake.

I za Harija, čiji je ceo život sa Darslijevima bio ništa manje od očajnog, hogvortsko pismo je značilo neku ogromnu promenu i život koji je, baš kao i zabranjena pisma, samo njegov. Za Harija, pismo je bilo i prva veza između njega i njegovih roditelja. Oni su takođe išli u ovu školu i hogvortsko pismo baca svetlost i na njegovu čarobnjačku prošlost i čarobnjačku budućnost.

Drekavci

Drekavac se prvi put pojavljuje u Hari Poteru i Dvorani tajni  i njegova moć leži ne u samoj poruci već u načinu na koji je prenešena. Stiže u crvenoj koverti i kada se otvori, pismo se ne čita već se čuje ljutit glas osobe koja je poslala Drekavca. Budući da su klasična pisma privatna, čitana od strane osobe čije je ime na koverti, moć Drekavca leži u tome što privatno iskustvo čini javnim. Drekavac deli pisane tajne i često prouzrokuje intenzivan osećaj sramote. I da, ako ga ne otvorite? On eksplodira. Zamislite da sedite u školi sa drugovima i stigne vam Drekavac, baš kao i Ronu. Svi se sećamo besnog glasa gospođe Vizli:

 …PISMO OD DAMBLDORA SINOĆ, MISLILA SAM DA ĆE TVOJ OTAC UMRETI OD SRAMOTE, NISMO TE VASPITALI DA SE TAKO PONAŠAŠ! 

Takođe još jedna nezaboravna situacija je kada je Petunija Darsli dobila Drekavca. U Hari Poteru i Redu Feniksa, Darslijeve je prepala crvena koverta koja se dimila.

-Možete je otvoriti ako želite – rekao je Hari – ali ću svakako čuti sta kaže. To je Drekavac.

Ponovo je privatno postalo javno, pa su svi u sobi mogli čuti Dambldorov pomalo besan glas.

-Seti se moje poslednje, Petunija.

Onda je bila ispitivana od strane Harija i teče Vernona o značenju ove poruke ali je odbila da odgovori. Tako su, zahvaljujući moći Drekavca, teča Vernon i Hari otkrili da je Petunija znala dosta toga o čarobnjačkom svetu.

Pisma od Sirijusa

Moć Sirijusovih pisama je za Harija bila ogromna. Prvo, Hari je sada imao odraslog staratelja i u čarobnjačkom svetu. U njegovom prvom pismu Hariju, Sirijus je na parčetu pergamenta napisao:

Ja, Sirijus Blek, kum Harija Potera, ovim putem mu dajem dozvolu da posećuje Hogsmid vikendima.

Nemogućnost da natera Darslijeve da mu potpišu formular za Hogsmid je u Hariju izazivala ljutnju i bes, a i ovim je Sirijus prvenstveno pokazao moć koju ima kao Harijev kum i sva vrata koje može da mu otvori. Ali, moć Sirijusovih pisama je i ta da su ona omogućila da se njih dvojica postepeno upoznaju dok je Sirijus u bekstvu. Takođe, Sirijus je mogao da savetuje Harija tokom Tročarobnjačkog turnira i ’’vladavine’’ Dolores Ambridž. Budući da je Hari kraj sebe imao samo Rona i Hermionu, bilo mu je jako važno da postoji neko stariji van Hogvortsa sa kim može da  razgovara o svojim problemima. Osim toga, Hari je prvo Sirijusu pisao kada je ožiljak počeo da ga boli, iako je pored sebe imao i Rona i Hermionu. Ali najviše od svega, ova pisma su omogućila Hariju da oseti vrstu ljubavi koju bi osetio od strane Džejmsa i Lili. Roditeljska ljubav je nešto što je Hariju uvek nedostajalo – a zahvaljujući Sirijusu, Hari je mogao da oseti kako je to imati nekoga ko te bezuslovno voli.

Pismo Lili Poter Šaponji

Moć ovog pisma – i svih pisama od onih koje smo voleli i izgubili – leži u mogućnosti da ih makar na kratko oživimo. I za Harija, koji je bio beba kada mu je majka ubijena, ovo pismo je bio način da oseti kako je njegova majka pričala o njemu u prošlosti koje se ne seća:

Ovo pismo je neverovatno blago, dokaz da je Lili Poter živela, stvarno živela, da je njena topla ruka nekad prelazila preko ovog pergamenta, pretvarajući mastilo u slova i reči o njemu, Hariju, njenom sinu. 

Hari nije našao drugu stranicu pisma u ulici Grimold – bila je kod nekog drugog za koga je imala istu moć kao i za Harija. Na drugoj strani pisma je pisalo: Sa puno ljubavi, Lili, što je omogućilo Hariju da uzme „Lilin potpis i njenu ljubav“, stavi je u svoj ogrtač i čuva na sigurnom….

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter