Hari Poter

Sve što prvaci treba da znaju o Hogvortsu

Hermiona se za Hogvorts spremala tako što je počela sa učenjem čim je dobila knjige, ali u školi gde se portreti pomeraju i stepenice zavitlavaju učenike, čak ni ona nije spremna za sve što je očekuje. Hogvorts je pravi magični lavirint od zdanja – i to je samo ako pričamo o samoj građevini.

Nalazi se na planini

Veoma visokoj planini, okruženoj šumom, a prvaci do škole dolaze brodićima. Tradicionalni, dočekuje ih Hagrid, čuvar zemljišta, koji zajedno sa njima ide preko velikog jezera brodićima, sve do luke.

Bezbedno je mesto

Možda čak i bezbednije od banke koju vode goblini, Gringots, ako pitate Hagrida – a on kaže da je Gringots najbezbednije mesto na svetu. Sve dok se ne nađete u zabranjenim hodnicima…

Postoje četiri Hogvortske kuće

Sliterin donosi mračne čarobnjake, Haflpaf je za one prevrtljive, svako želi da bude u Grifindoru, a Revenklo nije toliko loša kuća – to je ako slušate Hagrida, Melfoja, Hermionu i Rona. Šešir za razvrstavanje je ipak pouzdaniji, zato treba poslušati njega koji kaže da su Grifindorci hrabrbi, Haflpafovci su odani, Revenklovci vickasto pametni, a Sliterinci lukavi.

Dom je za „dvadesetak duhova“…

…i jednog poltergejsta Pivsa. Svaka kuća ima svog duha – Grifindor ima Skoro-obezglavljenog Nika. Deljenje školskih prostorija sa duhovima koji klize kroz vrata nije baš prijatno, ali Pivs je ubedljivo najgori. Njegove praktične šale i smicalice gotovo uvek dovode do toga da većina novih učenika redovno kasni na časove.

Dnevni boravci su prelepi

Pa jesu, ako se vodimo Grifindorskim dnevnim boravkom. Nalazi se na vrhu kule, do nje se dolazi velikim brojem stepenika, a sam dnevni boravak je kružnog oblika, sa spavaonicama na spratu koje su prepune udobnih kreveta. Pravi luksuz.

Ima 142 stepeništa

Stepenice na Hogvortsu nisu prave. 142 različita stepeništa variraju u oblicima, veličinama i pravcima. Tu su široke, kratke, neke sa nestajućim stepenicama i neke koje vode na skroz drugu stranu petkom. Ne baš praktično kada pokušavate da ispoštujete svoj raspored časova.

Nisu sva vrata – vrata

Ni vrata na Hogvortsu nisu nešto bolja od stepenica. Neka neće da se otvore ako ih lepo ne zamolite, neka vole da ih zagolicate, a neka uopšte nisu vrata – već zidovi koji se prave da su vrata. Neka vode do prostorija koje ne bi trebalo da nađete, a u kojima se nalaze misteriozni objekti – kao što je Ogledalo Ejnduž.

Nastavnici su…ekscentrični.

Nastavnici su različiti koliko i njihovi predmeti – od profesora Istorije magije, profesora Binsa koji je jedini duh, do niskog profesora Čini, Flitvika. Profesorka MekGonagal je stroga, ali pravedna; profesor Snejp je strog, ali mnogo manje pravedan.

Što se ostalog osoblja tiče…

Školski domar, Argus Filč i njegova mačka, gospođa Noris, nisu omiljeni među učenicima. Međutim, Hagrid – čuvar zemljišta i ključeva Hogvortsa – to nadoknađuje. Živi u kolibi na školskom zemljištu i Feng, njegov veliki pas, je mnogo više druželjubiv za razliku od mačke.

Ljudi sa slika neće ostati mirni

Zidovi Hogvortsa su prekriveni portretima i slikama, čiji likovi se slobodno šetaju od rama do rama. Grifindorski dnevni boravak čuva Debela Dama, u svojoj pink svilenoj haljini. Kao da to nije dovoljno, oklopi takođe vole da prošetaju hodnicima Hogvortsa.

Velike gozbe

Velika sala, sa začaranom tavanicom, glavno je mesto okupljanja za gozbe. Doručci znaju da budu predivni, ali ipak su posebne prilike ono što se čeka. Koju god hranu da poželite, verovatno je već servirana.

Ima svoj sovarnik

Pisma učenika donose sove koje žive u sovarniku na Hogvortsu, i ako nas pitate jedina pošta u kojoj nam nije teško da čekamo red.

Može biti jako hladno – i jako toplo

Snejpovi časovi napitaka se održavaju u tamnicama, koje su posebno hladne tokom zime. Hodnici mogu sparni, a učionice pretople tokom leta. Čak ni magija ne može da pomogne stanovnicima Hogvortsa od uticaja Britanske klime.

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter